Οι ημέρες θυμίζουν έντονα το 2015, τα πρόσωπα άλλαξαν, στο Eurogroup μετέχει πλέον ο Ε. Τσακαλώτος, όμως οι απαιτήσεις μένουν ίδιες και μάλιστα αυτή τη φορά οι εταίροι στην ευρωζώνη μοιάζουν να είναι πλήρως εναρμονισμένοι με τη γραμμή ΔΝΤ το οποίο απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων ύψους 4,5 δισ. ευρώ.
Οι εταίροι δεν κάνουν καν λόγο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και χωρίς την ολοκλήρωση αυτής το ΔΝΤ δεν θέτει καν θέμα συμμετοχής του, έτσι η Ελλάδα πιέζεται να λάβει μέτρα κάτι παραπάνω από δυσβάσταχτα με την απειλεί πλέον να γίνεται ορατή και για τη ρευστότητα.
Και ενώ το σκηνικό που στήνεται θυμίζει έντονα τις ημέρες της Άνοιξης του 2015 η κυβέρνηση αρνείται οποιοδήποτε ενδεχόμενο λήψης μέτρων.
Τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει το υπουργείο Οικονομικών ουσιαστικά είναι casus belli για το Μαξίμου καθώς αφορούν σε νέα μείωση των συντάξεων και μάλιστα σε ποσοστό ως και 36% καθώς ο λόγος γίνεται για την προσωπική διαφορά στις παλιές συντάξεις, αλλά και σε μείωση του αφορολόγητου, μια μείωση που θα οδηγήσει σε φορολόγηση ανθρώπων με εισόδημα ακόμη και κάτω από 500 ευρώ/μήνα.
Ουσιαστικά το Μαξίμου δεν είναι διατεθειμένο να δώσει τίποτε παραπάνω από… υποσχετική για μέτρα, και αυτά μόνο στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.
Ωστόσο έρχεται το ΔΝΤ να υποστηρίξει ότι ακόμη και οι στόχοι του προγράμματος δεν είναι αρκετοί για να καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος και στη βάση αυτή απαιτεί τα επιπλέον μέτρα.
Με λίγα λόγια αδιέξοδο για την κυβέρνηση που μερικές ένα μήνα μετά την εφάπαξ παροχή στους συνταξιούχους θα πρέπει να ανακοινώσει μόνιμη μείωση συντάξεων από 10% ως και 36%.
Έτσι το σκηνικό αρχίζει ξανά να μυρίζει εκλογές…