“Οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει σίγουρα να μιλήσουν μεταξύ τους” για την στάση που θα υιοθετήσουμε σε περίπτωση χρεοκοπίας ενός κράτους, πρόσθεσε η καγκελάριος. “Αλλά γι’ αυτό το θέμα, δεν έχει ληφθεί καμία πολιτική απόφαση . Γι’ αυτό το λόγο θεωρώ κατηγορηματικά ότι παραμένει ανοιχτό”, συνέχισε.
Η γερμανίδα καγκελάριος πιστεύει ότι η απόφαση για αυτό το ζήτημα δεν πρέπει να ληφθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης την επόμενη εβδομάδα. “Πιστεύω ότι προς το παρόν η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από χρήματα και η ελληνική κυβέρνηση το επιβεβαίωσε. Γι’ αυτό το λόγο θα συμμβούλευα να μην δημιουργήσουμε αναταραχές στις αγορές, δημιουργώντας ψευδείς προσδοκίες από τη σύνοδο της Πέμπτης”, είπε χαρακτηριστικά.
Ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Μπιλντ, δήλωσε πως η Γερμανία θα αποδεχτεί τη διμερή οικονομική ενίσχυση των ευρωπαϊκών χωρών προς την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει έαν το Βερολίνο θα συμμετάσχει σ’ αυτόν το μηχανισμό. ” Για τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Ελλάδα, δεν υπάρχει συλλογικό όργανο. Με αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία θα προχωρήσουμε σε συντονισμένη διμερή ενίσχυση και σε εθελοντική βάση”, είπε ο Σόιμπλε. Πρόσθεσε πως η Αθήνα διαθέτει επίσης τη δυνατότητα να ζητήσει ένα δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Την ίδια στιγμή η Γαλλία έχει εκφράσει την υποστήριξή της σε ευρωπαϊκό σχέδιο για την Ελλάδα. Στο “στρατόπεδο” αυτό προσχωρεί και η Ιταλία με τον Σ. Μπερλουσκόνι να δηλώνει ότι η χώρα του “στηρίζει απόλυτα” την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μιλώντας στο περιθώριο προεκλογικής συγκέντρωσης στην Μπολόνια, ο ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν η ελληνική οικονομική κρίση θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες.