Δίχτυ προστασίας θα επιχειρήσει να απλώσει γύρω από τα ευάλωτα νοικοκυριά, η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας νέα μέτρα στήριξης που θα περιορίζουν την επιβάρυνση από τις αυξήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο.
Παράλληλα θα υπάρξουν και παρεμβάσεις στήριξης των αγροτών, όπως αποκάλυψε χθες ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες. Οι σχετικές ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα αντιμετώπισης των ανατιμήσεων σε ρεύμα και φυσικό αέριο θα γίνουν αύριο (18.12.2021) από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή στη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός «σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση – όπως το έχει ήδη κάνει – θα εξακολουθεί να προνοεί έτσι ώστε να περιορίζει, στο μέτρο του εφικτού, τις αυξήσεις των τιμών και στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου. Θα λάβει, επίσης, ειδική πρόνοια για τους αγρότες μας και περισσότερες ανακοινώσεις θα έχω την ευκαιρία να κάνω στη συζήτηση του προϋπολογισμού το Σάββατο».
Αναφορικά με το ηλεκτρικό ρεύμα, κάποιες πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να έχει καταλήξει ή να είναι κοντά στη λήψη αποφάσεων που κινούνται γύρω από την εξής λογική: Για τον Δεκέμβριο η επιδότηση θα είναι οριζόντια και θα αφορά όλους τους καταναλωτές. Όσον αφορά στο ποσό το επικρατέστερο σενάριο είναι η επιδότηση να αυξηθεί από τα 130 στα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Καθώς ισχύει πλαφόν στην επιδότηση για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες, το ποσό της μηνιαίας επιδότησης θα κινηθεί λίγο κάτω από τα 50 ευρώ το μήνα, μεταξύ 46 και 49 ευρώ.
Από τον Ιανουάριο και μετά το πλέον πιθανό σενάριο είναι να αυξηθεί σημαντικά η επιδότηση, αλλά όχι για όλους. Θα υπάρξουν όπως αναφέρουν οι πληροφορίες εισοδηματικά αλλά και περιουσιακά στοιχεία. Επιδίωξη της κυβέρνησης θα είναι να ανοίξει όσο το δυνατό περισσότερο η σχετική περίμετρος, έτσι ώστε να περιλαμβάνει περισσότερα νοικοκυριά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ανάλογες αναμένεται να είναι οι αποφάσεις και για το φυσικό αέριο. Παράλληλα ανακοινώθηκαν χθες οι επιδοτήσεις που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση, αλλά ακόμη δεν είχαν δοθεί για το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για 11 ευρώ/MWh για τον μήνα Οκτώβριο, 15 ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο και 30 ευρώ για τον Δεκέμβριο.
Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να βρεθεί τρόπος ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες από το υψηλό ενεργειακό κόστος, ειδικά μάλιστα μετά και από το νέο ράλι της τιμής του φυσικού αερίου.
Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης περιλαμβάνεται το ενδεχόμενο η ΔΕΠΑ Εμπορίας να δώσει νέα έκπτωση για το φυσικό αέριο, ενώ αντίστοιχη μέριμνα θα ληφθεί και για το α’ τρίμηνο του 2022.
Πάντως εκφράζονται φόβοι ότι από τις αρχές Ιανουαρίου ένα νέο κύμα ακρίβειας θα ενσκήψει στην αγορά. Και αυτό διότι ήδη υπάρχει μία άτυπη συμφωνία ανάμεσα σε λιανεμπόριο (κυρίως τα σούπερ μάρκετ) και το χονδρεμπόριο να μην υπάρξουν αυξήσεις μέχρι τις γιορτές.
Μετά βέβαια όπως σημειώνουν οι παράγοντες της αγοράς, αυτές μάλλον είναι αναπόφευκτες και θα αφορούν βασικά αγαθά και κυρίως τρόφιμα.
Σύμφωνα μάλιστα με τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η παραπάνω εκτίμηση επιβεβαιώνεται με τον πλέον ηχηρό τρόπο.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τον Οκτώβριο ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία έκανε «άλμα» 33,9% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Να σημειωθεί δε ότι τον Οκτώβριο του 2020 είχε συρρικνωθεί κατά 12,7% σε ετήσια βάση. Ακόμη και σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης τιμών εισαγωγών αυξήθηκε κατά 4,8% έναντι μείωσης της τάξης του 1,3% που είχε σημειωθεί τον Οκτώβριο του 2020.
Οι τιμές σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο καταγράφουν τριψήφιο ποσοστό ανόδου ενώ στα βασικά μέταλλα (όπως είναι για παράδειγμα το αλουμίνιο, ο χαλκός, το νικέλιο, ο κασσίτερος, ο ψευδάργυρος , ο μόλυβδος , καθώς και τα σημαντικότερα κράματά τους), η άνοδος υπερβαίνει το 30%.
Ενώ όμως, σε σύγκριση με του Οκτωβρίου του 2020, ο δείκτης παρουσίασε αύξηση 33,9% έναντι μείωσης 12,7% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2020 με το 2019, σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σύγκριση με τον δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021, παρουσίασε άνοδο 4,8% έναντι μείωσης 1,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020 καταγράφοντας έτσι μια σαφώς επιταχυνόμενη τάση ανόδου.