Οικονομία

Μέχρι 24 δόσεις η ρύθμιση για οφειλές στην εφορία – Προϋποθέσεις και… παγίδες

- Ποια παλιά χρέη μπορούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση για οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία
- Ποιοι μπορούν να εξοφλήσουν σε 48 δόσεις οφειλές από εισφορές που έγιναν ληξιπρόθεσμες μέχρι 31.12.2012
- Για χρέη άνω των 150.000€ στην εφορία απαιτείται... υποθήκη περιουσιακών στοιχείων
- Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που μπαίνουν στη ρύθμιση επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 8,5%
- Αν κάποιος καθυστερήσει να πληρώσει, θα επιβαρύνεται με προσαύξηση 15%

Τα έσοδα έπεσαν έξω και το κράτος χρειάζεται χρήματα για να παρουσιάσει πλεόνασμα. Και ακολουθεί τον… αγαπημένο δρόμο της ρύθμισης οφειλών για το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Χρωστάς; Έλα να πληρώσεις, σε 12, σε 24, σε 48 ή σε 100 δόσεις.

Υπάρχουν φυσικά συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις, τις οποίες ξεκαθάρισαν με εγκυκλίους τους ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Ο οφειλέτης που θέλει να υπαχθεί στη ρύθμιση πρέπει να δηλώσει με υπεύθυνη δήλωση το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων

Όσοι λοιπόν δε μπορούσαν να υπαχθούν στη ρύθμιση της «τελευταίας ευκαιρίες» έχουν… άλλη μια ευκαιρία. Σε αυτή τη νέα ρύθμιση, για να εξοφλήσουν τα χρέη τους στο Δημόσιο σε 12 ή 24 μηνιαίες δόσεις, όσοι έμειναν εκτός της τελευταίας ρύθμισης ή όσοι χρωστούν σε εφορία ή τελωνεία φόρους και τέλη που βεβαιώθηκαν και δεν καταβλήθηκαν εμπρόθεσμα από την 1η Ιανουαρίου του 2013.

Τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις που χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία ληξιπρόθεσμα χρέη από εισφορές, μπορούν να τα ρυθμίσουν σε 12 δόσεις.
Αν οι οφειλές έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι 31.12.2012 μπορούν να υπαχθούν στο καθεστώς της «νέας αρχής», μέσω της οποίας υπάρχει η δυνατότητα να εξοφλήσουν σε 48 ή 100 δόσεις.

Τι ισχύει για το Δημόσιο

– Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων (έως και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής) οφειλών που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο (αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών).

– Με τους ίδιους όρους μπορούν να υπαχθούν, εφόσον αιτηθεί ο οφειλέτης και:
α) Οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες (έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής) οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική αναστολή.
β) Μη ληξιπρόθεσμες δόσεις οφειλών, των οποίων τουλάχιστον μία δόση έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ρύθμισης.

– Μέσω της ρύθμισης δίνεται η δυνατότητα καταβολής των οφειλών έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις, με εξαίρεση τις οφειλές που προέρχονται από π.χ. φόρους κληρονομιάς, γονικής παροχής, δωρεάς κλπ. Τα χρέη από δηλώσεις που υποβάλλονται περιοδικά (τέλη κυκλοφορίας, δάνεια, συμβάσεις) μπορούν να ρυθμιστούν μέχρι 24 δόσεις.

Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 15 ευρώ

– Εξαιρούνται από τη ρύθμιση οφειλέτες που έχουν καταδικαστεί ή τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή. Μάλιστα οι οφειλέτες θα πρέπει να δηλώνουν με ευθύνη δήλωση ότι δεν έχουν καταδικαστεί. Αντίθετα στη ρύθμιση δύνανται να υπαχθούν οφειλέτες κατά των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και έχουν αθωωθεί.

Η αίτηση για ρύθμιση (και η καταβολή της πρώτης δόσης) μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή μέχρι και τις 25 Ιουλίου 2013. Μετά από αυτή την ημερομηνία, η αίτηση θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά και η εξόφληση των δόσεων θα γίνεται υποχρεωτικά σε τράπεζες και ΕΛΤΑ μέσω πάγιας εντολής.

Προϋποθέσεις

Ο οφειλέτης που θέλει να υπαχθεί στη ρύθμιση πρέπει να δηλώσει με υπεύθυνη δήλωση το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων (κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής), όπως το μηνιαίο εισόδημά του, επενδύσεις/συμμετοχές κάθε μορφής, τους αριθμούς των τραπεζικών του λογαριασμών (IBAN), μεταφορικά μέσα, ακίνητα, απαιτήσεις από τρίτους, καθώς και πληροφορίες που θα περιλαμβάνουν οφειλές του σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους (π.χ. εκτίμηση για τυχόν έσοδα από μελλοντική εκμίσθωση ακινήτου, εμπορική συμφωνία κ.λπ.).

Αν το ποσό της οφειλής ξεπερνά τις 50.000, πρέπει να προσκομίσει υποχρεωτικά και βεβαίωση, από τρίτο ανεξάρτητο εκτιμητή, περί της ορθότητας των οικονομικών στοιχείων καθώς και των λοιπών δικαιολογητικών που αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης της οφειλής καθώς και τη βιωσιμότητα του διακανονισμού.

H βεβαίωση αυτή πρέπει να περιλαμβάνει την καθαρή θέση, ανάλυση ρευστότητας και προσδοκώμενα έσοδα – αναμενόμενες δαπάνες του αιτούντα.

Για οφειλές πάνω των 150.000 ευρώ, εκτός των παραπάνω, απαιτείται ο οφειλέτης να παρέχει εγγυήσεις για τη διασφάλιση της οφειλής, όπως
εγγυητική επιστολή τράπεζας για όλο το διάστημα της ρύθμισης για το σύνολο της ρυθμιζόμενης οφειλής
υποθήκη επί ακινήτου αντικειμενικής αξίας τουλάχιστον ίσης με το ύψος της συνολικής οφειλής ή επί βεβαρημένου ακινήτου αντικειμενικής αξίας, αφαιρουμένων των ποσών για τα οποία έχουν εγγραφεί βάρη, τουλάχιστον ίσης με τη συνολική οφειλή,
εγγύηση τρίτου αξιόχρεου προσώπου και
οποιοδήποτε άλλο τρόπο εγγύησης αποδεκτό από τις φορολογικές και τελωνειακές Αρχές.

Για ποσά βασικής οφειλής συνολικού ύψους κάτω των 50.000 ευρώ, η αρμόδια ΔΟΥ / Τελωνείο / Υπηρεσία οφείλει να πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους, ζητώντας από τους οφειλέτες να αποστείλουν τα σχετικά δικαιολογητικά, εντός μηνός από την έγγραφη ειδοποίησή τους.

– Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 15 ευρώ.

– Στον οφειλέτη που είναι συνεπής στη ρύθμιση θα χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας των οφειλών του προς το Δημόσιο μηνιαίας διάρκειας.

– Στην περίπτωση καθυστέρησης μίας δόσης, αυτή πρέπει να καταβληθεί με επιβάρυνση 15% εντός της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.

Τα ασφαλιστικά ταμεία

Υπάρχει η πάγια ρύθμιση και η νέα αρχή…

Στην πάγια ρύθμιση εντάσσονται οι οφειλές από 1/1/2013 και μετά και στη νέα αρχή οι κεφαλαιοποιημένες οφειλές έως τις 31/12/2012.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, στις ρυθμίσεις δεν προβλέπεται ελάχιστο όριο δόσης ή ύψος οφειλής, μόνο για φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και έχουν οφειλές έως 5.000 ευρώ. Αυτοί μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή έως 100 δόσεις ή να καταβάλλουν ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ.

Η ρύθμιση προβλέπει και… εκπτώσεις

25% αν το χρέος εξοφληθεί μέχρι 30.06.2017
30% για εξόφληση έως 30.06.2016
35% για εξόφληση μέχρι 30.06.2015
40% για εξόφληση μέχρι 30.06.2014

Αν ο οφειλέτης θέλει να αποπληρώσει το χρέος του σε 48 δόσεις, πρέπει να πρώτη δόση να καταβληθεί μέσα στον Ιούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς θα πιάσουν στη “φορολογική φάκα” τους ελ. επαγγελματίες – Όλη η εγκύκλιος

Έρχεται η πρώτη ΦΑΠ(α) από την εφορία για ιδιοκτήτες ακινήτων

ΥΠΟΙΚ: Διευκρινίσεις για την ένταξη στα προγράμματα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών

723 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν από ληξιπρόθεσμες οφειλές

Ένας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες δεν αποδίδει ΦΠΑ

Σταϊκούρας: Πληρώσαμε 3,4 δισ. ευρώ για οφειλές σε ιδιώτες

Ηλεκτρονικά από σήμερα οι αιτήσεις στο ΙΚΑ για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών εργοδοτών

Χρέη προς το Δημόσιο: Τι αλλαγές προωθεί το υπ. Δικαιοσύνης

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα