Προθεσμία μέχρι την Δευτέρα φέρεται να δίνουν οι ευρωπαίοι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να απαντήσει στο σχέδιο που έχουν καταθέσει για ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Η Γερμανία πιστή στην πολιτική της, που θέλει το ΔΝΤ μέρος του «ελληνικού ζητήματος», θέλει την συμμετοχή του, χωρίς ωστόσο να φέρεται διατεθειμένη να κάνει μεγάλες υποχωρήσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα και κάνοντας μία γενναία ρύθμιση που θα καθιστά το ελληνικό χρέος βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Η Ελλάδα από την πλευρά της μη μπορώντας να επέμβει μένει παρατηρητής των όλων πραγμάτων και αναμένει την καλύτερη δυνατή λύση.
Παράλληλα και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι στο ελληνικό ζήτημα φέρονται να θέλουν το Ταμείο στον σχεδιασμό, ώστε οι αγορές να πεισθούν ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη και τονωθεί η εμπιστοσύνη. Όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος, η τελική μάχη θα δοθεί στον Καναδά, στις συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο μιας συνάντησης με τους υπουργούς οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες από τις επτά μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου (G7), τον Ιούνιο, δήλωσαν αξιωματούχοι κοντά στις συζητήσεις στο διεθνές πρακτορείο.
«Αυτό πρέπει να γίνει τώρα», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. Αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, το ΔΝΤ πιθανότατα δεν θα συμμετάσχει καθόλου στην διάσωση.
Όπως υπενθυμίζει το πρακτορείο, το ΔΝΤ έλαβε μέρος στα δύο πρώτα πακέτα στήριξης της Ελλάδα, αλλά έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στο τρίτο έως ότου η ευρωζώνη συμφωνήσει στο πως θα ελαφρύνει το υπέρογκο χρέος της Ελλάδας που φτάνει το 179% του ΑΕΠ της.
Πολλές χώρες της ευρωζώνης, ειδικά οι υπέρμαχοι της συντηρητικής δημοσιονομικής πολιτικής, όπως η Γερμανία, θέλουν την συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα για να διασφαλίσουν ότι οι ιδιώτες επενδυτές είναι έτοιμοι να δανείσουν ξανά στην Αθήνα και ότι η Ελλάδα δεν θα ζητήσει νέα δάνεια από την ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το Βερολίνο δεν αποδέχεται την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση χρέους και αντ’ αυτού υποστηρίζει πως αν η Ελλάδα κρατήσει για πολλά χρόνια τα μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα, μπορεί να μην χρειαστεί καθόλου ελάφρυνση.
Του Θανάση Παπαδή