Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από δάνειο γέφυρα. Μπορεί να φτάσει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα μέχρι το Μάιο που είναι ο στόχος της κυβέρνησης και χωρίς κίνδυνο "ατυχήματος" εξαιτίας της έλλειψης 4 ή 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Εκτός από την καθησυχαστική διαβεβαίωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Δ. Μάρδα πως δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητα καθόλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές και πως αν φτάσει ακόμα και μέχρι το Μάιο πάλι η κυβέρνηση θα βρει τα χρήματα.
Αν, όμως, οι πηγές τις οποίες υπονοεί ο κύριος Μάρδας κλείσουν ή στερέψουν, τότε υπάρχει μία ανατρεπτική πρόταση που έκαναν σε συνομιλία με το newsit.gr τραπεζίτες.
Ξεκινώντας με την παραδοχή πως θα είναι ιστορικό έγκλημα, για να μην πούμε ιστορική ανοησία, να χρεοκοπήσει η χώρα για 4-5 δισεκατομμύρια ευρώ, προτείνουν να βγει η Ελλάδα στις αγορές και να κάνει ένα βραχυχρόνιο δάνειο με επιτόκιο ακόμα και 10% και αν χρειαστεί με ισχυρές εγγυήσεις (αν υπάρξουν εγγυήσεις το επιτόκιο μπορεί να είναι μικρότερο).
Το κόστος μπορεί να φαντάζει δυσβάσταχτο και θα ήταν αν αφορούσε όλο το χρέος. Όμως, για 4 δισεκατομμύρια και όταν πρόκειται για μία ιστορική απόφαση που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας, η κυβέρνηση θα μπορούσε να βγει στο λαό, να τον ενημερώσει και να ζητήσει από τις αγορές το δάνειο γέφυρα ακόμα και με πολύ αλμυρό επιτόκιο.
Τα 300 ως 400 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω φαντάζει ελάχιστο τίμημα μπροστά στο τίμημα του Grexit, έλεγαν οι τραπεζίτες. Και πρόσθεταν με νόημα πως είναι πολύ πιθανό να μην χρειαστεί τελικά να το κάνει αν οι δανειστές δουν ότι υπάρχει διέξοδος και πως η πίεση με την απειλή για «στέγνωμα» της ρευστότητας είναι πλέον αναποτελεσματική.