Οικονομία

Μικρές εκπτώσεις για πολλούς στον ΕΝΦΙΑ, θα προβλέπει το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης

Τελικά δεν φαίνεται να προωθείται το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης, όπως το ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη για τον ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα των μειώσεων θα τις απολάμβαναν μόνο όσοι έχουν μικρή ακίνητη περιουσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες τελικά επιλέγεται η λύση να αφορά πολύ περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά η τελική μείωση να είναι αισθητά μικρότερη.
Η τελική διάταξη για τον ΕΝΦΙΑ του 2019, που θα έρθει στη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου θα συνοδεύεται από εντυπωσιακά μεν πσοσοτά έκπτωσης που θα φτάνουν στο 30% αλλά και τεράστιο αριθμό δικαιούχων που θα δικαιούνται αυτής της έκπτωσης, αριθμό που θα ξεπερνά ακόμη και τα 5 εκατομμύρια άτομα, ωστόσο η μείωση στο τέλος της ημέρας θα είναι μικρή.


Η κυβέρνηση, θα ψηφίσει τη διάταξη γνωρίζοντας βέβαια ότι τα νέα ειδοποιητήρια – στα οποία θα φανεί και το μέγεθος της κοροϊδίας – θα σταλούν πιθανότατα μετά τις βουλευτικές εκλογές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο Οικονομικών για να μοιράσει περίπου 300 εκατ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ακινήτων προβλέπει ότι θα γίνεται μια έκπτωση στο τελικό ποσό που θα φαίνεται στο εκκαθαριστικό η οποία θα εξαρτάται αποκλειστικά από την αξία των ακινήτων που έχει ο καθένας στο όνομά του. Δεν θα υπάρχει κανένα άλλο κριτήριο έκπτωσης.
Έτσι, όποιος εντοπίζεται να έχει ένα δυάρι ή μια γκαρσονιέρα, αξίας 50.000 ευρώ, θα εξασφαλίζει μια έκπτωση 30%. Αν η αξία του ακινήτου του (ή των ακινήτων διότι υπάρχει περίπτωση ο ιδιοκτήτης θα έχει μερίδια σε πολλά ακίνητα) ξεπερνά τις 60.000 ευρώ η έκπτωση θα είναι μικρότερη ενώ αν ξεπερνά και το όριο των 150.000 ή 200.000 ευρώ η έκπτωση θα μηδενίζεται. Και εδώ αρχίζει να ξεδιπλώνεται η κοροϊδία.
Τουλάχιστον το 40% των μικροϊδιοκτητών –τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι με περιουσία χαμηλότερη των 60.000 ευρώ- είναι άνθρωποι που έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα. Έτσι, ούτως ή άλλως δικαιούνται έκπτωση 50% εκ του νόμου. Άρα, γι’ αυτούς, θα έρθει το υπουργείο Οικονομικών να τους δώσει μια πρόσθετη έκπτωση 30% η οποία όμως θα υπολογιστεί στο ήδη κουτσουρεμένο ποσό της βεβαίωσης. Αν για παράδειγμα σε έναν μικροϊδιοκτήτη αντιστοιχεί να πληρώσει σήμερα 150 ευρώ, τα χαμηλά του εισοδήματα του εξασφαλίζουν ούτως ή άλλως μια έκπτωση 50% κάτι που σημαίνει ότι το τελικό ποσό της βεβαίωσης που καλείται να πληρώσει είναι 75 ευρώ. Με την εξαγγελία Τσίπρα, ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης θα δικαιούται έκπτωσης 30%. Μόνο που η έκπτωση θα υπολογιστεί επί των 75 ευρώ και θα φτάσει στο τεράστιο ποσό των 22,5 ευρώ ετησίως ή λιγότερα από δύο ευρώ τον μήνα.


Οι μικροϊδιοκτήτες, θα μοιραστούν τα 270 εκατ. ευρώ αλλά στην πράξη θα συνειδητοποιήσουν ότι κανένας δεν πρόκειται να δει όφελος μεγαλύτερο των 70-80 ευρώ σε ετήσια βάση ή 5-6 σε μηνιαία βάση. Μάλιστα, για τους μικροϊδιοκτήτες υπάρχει ένας ακόμη φόβος: Το 2019, πριν τη βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ, θα υπάρξει μια ακόμη αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Ειδικά σε λαϊκές συνοικίες, θα υπάρξουν εισηγήσεις για αυξήσεις καθώς εκεί εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αποκλίσεις των πραγματικών αξιών με τις αντικειμενικές. Αυτό σημαίνει ότι οι μικροϊδιοκτήτες θα βρεθούν στα χαρτιά να έχουν μεγαλύτερης αξίας ακίνητα και τελικώς θα κερδίσουν ακόμη μικρότερη έκπτωση στο εκκαθαριστικό τους. Όσο για τη μεσαία και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν από τώρα ότι γι’ αυτούς δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. Ούτε ένα ευρώ ώφελος παρά το γεγονός ότι αυτοί πληρώνουν πάνω από το 60% του συνολικού ΕΝΦΙΑ.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
ΕΔΕΥΕΠ: Ξεκινούν οι διαδικασίες αδειοδότησης νέων περιοχών για έρευνες υδρογονανθράκων
Η εισήγηση της ΕΔΕΥΕΠ αφορά επίσης τα ακριβή όρια των νέων περιοχών και τη διαγωνιστική διαδικασία που θα ακολουθηθεί, προκειμένου να εκδοθούν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις
ΕΔΕΥΕΠ: Ξεκινούν οι διαδικασίες αδειοδότησης νέων περιοχών για έρευνες υδρογονανθράκων