Site icon NewsIT
06:45 | 09.08.18

“Μην χαλαρώσετε τα μέτρα” – Τα μηνύματα στην κυβέρνηση

“Μην χαλαρώσετε τα μέτρα” – Τα μηνύματα στην κυβέρνηση
Newsit Newsroom

Και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συστήνουν στην κυβέρνηση προσοχή για την μετά μνημόνιο εποχή και δείχνουν τις αγορές ως τον απόλυτο κριτή.

Το μήνυμα που προσπαθούν να περάσουν στην ελληνική κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες οι δανειστές – εταίροι είναι, να μην χαλαρώσει ο μεταρρυθμιστικός οίστρος που υπάρχει και να μην δοθεί λάθος μήνυμα στις αγορές, που πλέον είναι αυτές που θα αποφασίζουν για την ελληνική οικονομία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι παραινέσεις – κριτική της αντιπολίτευσης. Και ενώ πολλοί θα έλεγαν ότι όλοι οι παραπάνω έχουν κάποιο όφελος να λένε αυτά, χθες ήρθε και ένας ανεξάρτητος θεσμός του οποίου ωστόσο ηγείται ένα στέλεχος της σημερινής κυβέρνησης και εμπνευστής της χορήγησης της 13ης σύνταξης, ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

Τι είπε εν ολίγοις μέσω της έκθεσης προυπολογισμού της Βουλής; Η Ελλάδα θα κριθεί από τις αγορές και θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική τους επόμενους μήνες που θα μείνει μόνη της χωρίς την προστασία των αγορών. Χωρίς να το πει, άφησε να εννοηθεί ότι είναι λάθος να παρθούν πίσω μέτρα που έχουν ψηφιστεί (συντάξεις, αφορολόγητο).

Σημείωσε χαρακτηριστικά «οι πρώτοι μήνες που θα ακολουθήσουν την έξοδο από το πρόγραμμα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι καθώς τα μηνύματα που θα στείλει η κυβέρνηση θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της εγχώριας οικονομικής πολιτικής και κατά συνέπεια το ύψος των επιτοκίων της αγοράς».
Παράλληλα το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής σημείωσε «θα πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο οι κίνδυνοι που προέρχονται από τις πολιτικές πιέσεις που θα ασκηθούν για περισσότερο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και επιβράδυνση εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων μετά το τέλος του προγράμματος».
Αλλά και ο Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, παρουσιάζοντας την έκθεση απηύθυνε ανάλογη σύσταση. Επισήμανε μάλιστα ότι «θα είμαστε στο στόχαστρο και θα πρέπει να δίδεται προσοχή στα βήματα που θα ακολουθηθούν».

Αναφορικά με την προσπάθεια της κυβέρνησης για επιστροφή στις αγορές, αναφέρθηκε ότι δεν πρέπει να γίνουν βεβιασμένες κινήσεις. «Πρέπει να είναι προσεκτική και καλοσχεδιασμένη η έξοδος» ανέφερε ο κ. Κουτεντάκης. Και τούτο όπως αναφέρεται στην έκθεση «δεδομένων τόσο της ύπαρξης σημαντικού ύψους ταμειακών αποθεματικών ασφαλείας όσο και των κινδύνων επιδείνωσης του επενδυτικού κλίματος σε περίπτωση σχετικά υψηλών επιτοκίων λόγω αναταραχών στις διεθνείς αγορές».

Ωστόσο υπάρχει ένα «στοιχείο αβεβαιότητας» αναφορικά με τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του χρέους, όπως σημειώθηκε. Επισημάνθηκε επίσης ότι «οι μακροπρόθεσμες αμφιβολίες που εκφράζονται στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις αγορές και να καθυστερήσουν την αναβάθμιση των ελληνικών τίτλων από τους οίκους αξιολόγησης».

Επισημαίνεται όμως και ότι η ανάλυση βιωσιμότητας που εμπεριέχεται στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ χαρακτηρίζει το χρέος βιώσιμο μέχρι το 2038 στο βασικό σενάριο, έναν μάλλον εκτεταμένο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα είκοσι χρόνων.

Του Θανάση Παπαδή

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version