Site icon NewsIT
06:54 | 27.03.18

Μήνυμα ΔΝΤ σε Ελλάδα και ΕΕ: Άδικος κόπος τα ανατολίτικα παζάρια

δανειστές μνημόνιο
Newsit Newsroom

Το ΔΝΤ τις τελευταίες ημέρες έχει σηκώσει το γάντι απέναντι σε διάφορα δημοσιεύματα, αλλά και πιέσεις που ασκούνται από διάφορες πλευρές με φόντο το ελληνικό πρόγραμμα και την εν δυνάμει συμμετοχή του Ταμείου το πρόγραμμα.

Οι Ευρωπαίοι έχουν χωριστεί σε διάφορα στρατόπεδα και η κάθε πλευρά προωθεί τις δικές της θέσεις. Η Ελλάδα από την πλευρά της προσπαθεί να κάνει παζάρια. Όμως το Ταμείο δείχνει να μην μπαίνει σε αυτού του είδους τον διάλογο και διαλαλεί ότι το Ταμείο έχει κανόνες και αυτούς ακολουθεί.

Κάτι που ερμηνεύεται σε απλά ελληνικά στα εξής:

  • Αν μπει στο πρόγραμμα θα συντάξει δική του έκθεση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Κάτι που σημαίνει ότι θα κρίνει πως αυτό δεν είναι βιώσιμο και θέλει λύση εδώ και τώρα. Αυτό οι Ευρωπαίοι δεν το θέλουν και προκρίνουν λύσεις που θα «χτιστούν» σταδιακά και στο μέλλον και ανάλογα με το πως θα πάει το μεταρρυθμιστικό μοντέλο στην Ελλάδα.
  • Το ΔΝΤ πιστεύει πως τα πλεονάσματα είναι υψηλά και εκτός πραγματικότητας για την Ελλάδα. Αλλά αφού η χώρα συμφωνεί με αυτά θα πρέπει να τα εξασφαλίσει με επαναλαμβανόμενα έσοδα, κάτι που σημαίνει σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου του 2019 και όχι αργότερα.

Πυρ ομαδόν

Η Αθήνα χθες βρέθηκε μπροστά σε δύο μη αναμενόμενες δυσάρεστες εκπλήξεις, από το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη.

Η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ απηύθυνε μήνυμα με πολλούς αποδέκτες αποσαφηνίζοντας πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα δεχθεί παρεμβάσεις ή υποδείξεις για το πώς θα καταρτίσει τις αναλύσεις του για τη βιωσιμότητα χρέους και πως θα συνεχίσει να στηρίζεται στις δικές του «συντηρητικές» εκτιμήσεις χωρίς να επηρεάζεται από πολιτικές πιέσεις. Η δήλωση αυτή δεν έγινε τυχαία, καθώς τα τελευταία 24ωρα υπήρξαν πολλές διαρροές από Βρυξέλλες και Ελλάδα που ερμήνευαν κατά το δοκούν τις προθέσεις του ΔΝΤ.

Πρέπει να σημειωθεί πως αντίθετα από τους Ευρωπαίους, το ΔΝΤ προβλέπει για το 2019 πρωτογενές πλεόνασμα αισθητά χαμηλότερο του 3,5% του ΑΕΠ και στη βάση αυτή θεωρεί πως θα πρέπει η μείωση του αφορολόγητου να ενεργοποιηθεί μαζί με την περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, αλλά και πως θα πρέπει να «παγώσουν» τα λεγόμενα «αντίμετρα», ήτοι η δέσμη των ευνοϊκών μέτρων που είχε θεσπίσει η Βουλή για τη διετία 2019 και 2020.

Παράλληλα, το Ταμείο θεωρεί πως θα απαιτηθεί «μαξιλάρι ασφαλείας» για να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών και πως σχετική πρόβλεψη πρέπει να ενσωματωθεί στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κάτι που έως ότου διευθετηθεί θα καθυστερήσει την άρση των capital controls στην οποία η κυβέρνηση έχει «επενδύσει» επικοινωνιακά.

Θολώνει η καθαρή έξοδος

«Φρένο» στην κυβέρνηση επιχείρησε να βάλει και ο Χανς Φάιλμπριφ. Ο Ολλανδός νέος επικεφαλής του EuroWorking Group, ξεκαθάρισε σε συνέντευξη του στα ΝΕΑ πως μετά τον Αύγουστο η Ελλάδα θα εισέλθει σε πλαίσιο πολυετούς ενισχυμένης εποπτείας με χαρακτηριστικά που θα ξεπερνούν σε αυστηρότητα μια «κανονική» επιτήρηση και θα κινούνται προς τους όρους ενός προληπτικού προγράμματος.

Καθοριστική η σημερινή ημέρα

Μία πρώτη γεύση για τις επίσημες και όχι τις παρασκηνιακές θέσεις των πιστωτών θα πάρει σήμερα η Ελλάδα. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα εγκρίνει την εκταμίευση της υπό- δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, αλλά ταυτόχρονα θα εγκρίνει και την τροποποίηση της δανειακής συμφωνίας του ESM με την Ελλάδα, η οποία συνομολογήθηκε το 2015, ώστε η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, το γνωστό Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων να καταστεί ενέχυρο για 32,5 χρόνια στον ESM!

Του Θανάση Παπαδή

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version