Site icon NewsIT
08:07 | 03.12.22

Μήνυμα Πρωθυπουργού προς τις τράπεζες: «Λύση τώρα από τα κέρδη σας»

Μήνυμα Πρωθυπουργού προς τις τράπεζες: «Λύση τώρα από τα κέρδη σας»
Ευαγγελία Τσικρίκα

Το παρασκήνιο της παρέμβασης και η ανησυχία από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μία νέα γενιά «κόκκινων» δανείων συνεπεία της αύξησης των επιτοκίων – που θα οδηγήσει σε μία νέα αλυσίδα πλειστηριασμών, κινητοποιεί την κυβέρνηση να αναζητήσει λύση εδώ και τώρα.

Στη… “μάχη” να πειστούν οι τράπεζες να προστατεύσουν τους δανειολήπτες, μπήκε και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος δεν κρύβει την ενόχληση του για την… απροθυμία τους να προβούν σε ουσιαστικές κινήσεις, ώστε να μην “γονατίσουν” οι πολίτες από την αύξηση των επιτοκίων

Κ. Μητσοτάκης: “Όχι με λεφτά των φορολογούμενων….”

Στη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν κάθετος.
“Δεν θα υπάρχει συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού και του Έλληνα φορολογούμενου σε μια τέτοια παρέμβαση. Η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνει από τις ίδιες τις τράπεζες και από τα υψηλά κέρδη τους για το 2022” ξεκαθάρισε.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να στηριχθούν όλοι οι ενήμεροι και οι ευάλωτοι δανειολήπτες και όχι μόνο 20.000 με 30.000 πολίτες, βάση της πρότασης που έκαναν οι τραπεζίτες στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα την Πέμπτη.

Τα αιτήματα της κυβέρνησης στις τράπεζες

Η κυβέρνηση καλεί τις τράπεζες μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να παρουσιάσουν σχέδιο για μείωση των επιτοκίων αξιοποιώντας πόρους από τα κέρδη τους. 
Τις καλεί επίσης να εγκρίνουν περισσότερες αιτήσεις για ρυθμίσεις μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού αλλά και να μειώσουν τις προμήθειες σε 12 υπηρεσίες.

Μηνύματα αγωνίας από τους πολίτες…

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές το Μαξίμου γνωρίζει πολύ καλά ότι το πολιτικό κόστος θα είναι μεγάλο αν προστεθεί ένα ακόμη μεγάλο βάρος στους πολίτες, οι οποίοι ήδη «αγκομαχούν» από το αυξημένο κόστος ζωής.
Τα μηνύματα αγανάκτησης που φτάνουν στο πρωθυπουργικό γραφείο αλλά και το Μοσχάτο από πολίτες που αγωνιούν μπροστά σε αυτόν το νέο εφιάλτη, σήμαναν «συναγερμό»… Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν ξεκάθαρα ότι η διαχείριση της ακρίβειας είναι αυτή που τους ανησυχεί πρωτίστως και θα έχει καταλυτικό ρόλο στις κάλπες.

Ακόμη και μείον 2 μισθούς ο απολογισμός από την αύξηση των επιτοκίων…

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους…
Για παράδειγμα, ένας μισθωτός των 1000 ευρώ, που έχει στεγαστικό δάνειο 100.000, καλείται να πληρώσει αυξημένη μηνιαία δόση κατά περίπου 145 ευρώ. Δηλαδή 1.745 ευρώ παραπάνω ετησίως. Χάνει με απλά λόγια περίπου δύο μισθούς, χωρίς να υπολογίζει κανείς τον πληθωρισμό που τρέχει με 10%.

Ποιοι είναι ευάλωτοι στην αύξηση των επιτοκίων…

Ευάλωτοι στην αύξηση των επιτοκίων είναι και οι νέοι δανειολήπτες που θέλουν να αγοράσουν ένα σπίτι κ.ο.κ.,  όσοι εξυπηρετούν ρυθμισμένα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, ακόμη και όσοι δανειολήπτες έχουν επιδιώξει δικαστική προστασία στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη και έχουν θετική δικαστική απόφαση, η οποία προβλέπει την αποπληρωμή μηνιαίων δόσεων με κυμαινόμενο επιτόκιο.
 Οι μόνοι… «προστατευμένοι» μπροστά στο “φάντασμα” των πλειστηριασμών είναι οι δανειολήπτες με εισοδήματα μηνιαία κοντά στα όρια της φτώχειας και περιουσία χαμηλής αντικειμενικής αξίας. Αυτοί και μόνο αυτοί, με βάση τον νέο πτωχευτικό νόμο, έχουν δικαίωμα να  παραμένουν στην κατοικία τους για 12 έτη καταβάλλοντας ένα μηνιαίο μίσθωμα και μετά το τέλος των 12 ετών να αγοράσουν και πάλι την κατοικία αυτή.

“Να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί”

“Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει κι αυτές να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί” διεμήνυσε φανερά ενοχλημένος ο Πρωθυπουργός και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι δύο πλευρές, πολιτεία και τράπεζες, θα καταλήξουν σε μία λύση, η οποία θα είναι “θετική” για τους δανειολήπτες και για τους καταθέτες αλλά και για τις τράπεζες “οι οποίες έχουν στηριχθεί πολύ αυτά τα χρόνια, προκειμένου να μειώσουν σημαντικά την έκθεσή τους στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
 

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version