Οικονομία

Μήνυμα Βρυξελλών στην Αθήνα: Τρέξτε με ενεργειακά και ιδιωτικοποιήσεις

Οι Βρυξέλλες δείχνουν να παίρνουν αποστάσεις από το θέμα Ελλάδα, δείγμα ότι δίνουν αυτό που η Αθήνα ζητάει, χώρο να αναπνεύσει, τουλάχιστον δημοσιονομικά.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων. Οι δανειστές αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να κορυφώσουν τις πιέσεις προς την Αθήνα να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί. Στις Βρυξέλλες έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει σοβαρή μεταρρυθμιστική κόπωση και απόρροια αυτού είναι ότι από τις 16 δράσεις που η Ελλάδα έχει δεσμευθεί ότι θα κάνει, δεν έχει προχωρήσει καμία απολύτως, έστω και αν το 2018 δεν έχει ακόμη εκπνεύσει.

Ψηλά στην ατζέντα είναι τα ενεργειακά ζητήματα και οι αποκρατικοποιήσεις που πραγματικά έχουν βαλτώσει.
Οι δανειστές δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο θέμα και αδυνατούν να αντιληφθούν τι είναι αυτό που εμποδίζει την ελληνική πλευρά να προχωρήσει.

Στην πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση προόδου, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στις 21 Νοεμβρίου, αναμένεται να τονίζεται με ιδιαίτερα έμφαση ότι καμία από τις 16 μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να είχε ολοκληρώσει η ελληνική κυβέρνηση έως το τέλος του έτους δεν έχει ολοκληρωθεί, σημειώνοντας ωστόσο ότι αλλά ότι αλλά ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος σε μερικούς τομείς.\

Ένα από τα ζητήματα που η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει από αυτή την ολιγωρία είναι η καθυστέρηση στην εκταμίευση των κερδών των κεντρικών τραπεζών, ύψους περίπου 700 εκατ. (ΑNFA’s και SMP’s), που είναι τόσο αναγκαία για την ελληνική οικονομία. Αν αυτό συμβεί, πράγμα ιδιαίτερα πιθανό τότε η εκταμίευση θα περάσει στη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση κάποια στιγμή τον Φεβρουάριο, και μόνον όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

Στις Βρυξέλλες ιδιαίτερο βάρος δίνουν σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κατά πόσο θα επεκταθεί ο νόμος Κατσέλη, που θα κατευθυνθεί το κοινωνικό μέρισμα, που αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στο τέλος του έτους, πόση θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού. Εκεί τονίζουν ότι, αν είναι μεγαλύτερη από αυτή που επιτρέπουν οι οικονομικές συνθήκες και επηρεάσουν τον ρυθμό ανάπτυξης, τότε αυτό θα είναι πολύ σημαντικό δείγμα πισωγυρίσματος και τέλος τι πλάνο υπάρχει για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού.

Ιδιαίτερα βαρύτητα αναμένεται να έχει στην σχετική έκθεση και η ενέργεια. Οι μονάδες της ΔΕΗ, πάνε από αναβολή σε αναβολή, καθυστέρηση υπάρχει και για τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ άλλα θεσμικά ζητήματα καθυστερούν. Το ενεργειακό κομμάτι είναι ψηλά στην ατζέντα των ευρωπαίων και δεν αναμένεται να βάλουν νερό στο κρασί τους.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα