Οικονομία

Μόδα οι «εξαφανισμένοι» της ΔΕΗ – Φέσωσαν την επιχείρηση με 800.000.000 ευρώ και δεν υπάρχουν πουθενά

Μία νέα μόδα αποτελεί πραγματική «βόμβα» για τα θεμέλια της ΔΕΗ, η οποία εκτός των τεράστιων χρεών έχει να αντιμετωπίσει και αυτούς που εξαφανίζονται. Πρόκειται για καταναλωτές που είτε έφυγαν από την Επιχείρηση προς άλλο πάροχο αφήνοντας φέσι, είτε έχουν δηλώσει ΑΦΜ που δεν υπάρχει, είτε δεν είναι πλέον στην ζωή.

Και μπορεί να φαντάζει κωμικοτραγικό, ωστόσο είναι πέρα για πέρα αληθινό και όπως τόνισε και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη, η κατηγορία αυτή αυξάνεται αντί να μειώνεται και ζήτησε την θεσμική παρέμβαση του κράτους προκειμένου να επιλυθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ ζητάει να ισχύσει ένας «Τειρεσίας» για την ηλεκτρική ενέργεια, όπως έχουν κάνει οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί τα χρέη. Πως θα λειτουργεί αυτό το σύστημα; κανένας πελάτης οποιασδήποτε εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα μπορεί να φεύγει από την εταιρία στην οποία είναι χωρίς να πληρώσει ή να διακανονίσει το χρέος τους.

Μάστιγα τα χρέη

Την ίδια ώρα η ΔΕΗ μέσα στους πρώτους επτά μήνες του έτους έχει κόψει το ρεύμα σε 150.000 καταναλωτές, που είχαν αφήσει λογαριασμούς απλήρωτους για μεγάλο διάστημα και είχε συσσωρευτεί σημαντική οφειλή. Ωστόσο η μείωση των συνολικών οφειλών ήταν μάλλον μικρή, μόλις 140 εκατ. επί συνόλου 2,536 δισ. Στις 30 Ιουνίου οι συνολικές οφειλές ήταν 2,399 δισ ευρώ.

Για να καταγραφεί αυτή μείωση των 137 εκατ. (για την ακρίβεια) χρειάστηκε να κινητοποιηθεί τόσο ο μηχανισμός της ΔΕΗ όσο και ο σύμβουλος που έχει προσλάβει η εταιρεία με στόχο τη βελτίωση της εισπραξιμότητας της ΔΕΚΟ, η εταιρεία Qualco.

Και όχι μόνο αυτό αλλά όπως αποκάλυψε η διοίκηση από τις αρχές του έτους χρειάστηκε να δοθούν 390 χιλιάδες εντολές διακοπής της ηλεκτροδότησης σε πελάτες που χρωστούσαν περίπου 630 εκατ. ευρώ. Από αυτές τις εντολές εκτελέστηκαν τελικά περίπου 150 χιλιάδες για οφειλέτες με χρέη άνω των 550 ευρώ. Μεταξύ αυτών όπως διευκρινίστηκε περιλαμβάνονταν και ελάχιστες περιπτώσεις δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, που όμως είχαν συσσωρεύσει σημαντικές οφειλές.

Σε σχέση με το ΚΟΤ, επίσης σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τη διοίκηση, αξίζει να αναφερθεί ότι ενώ πριν την αυστηροποίηση των κριτηρίων ήταν ενταγμένοι 780 χιλιάδες δικαιούχοι, με τις αλλαγές που εφαρμόστηκαν τέθηκαν εκτός ΚΟΤ 230 χιλιάδες πελάτες. Πλέον στο ΚΟΤ είναι ενταγμένοι 550 χιλιάδες δικαιούχοι, με τις ανεξόφλητες οφειλές από το ΚΟΤ να ανέρχονται σε 220 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το προφίλ των υπόλοιπων οφειλετών της ΔΕΗ, σημειώνεται ότι:
1,7 δισ. ευρώ οφείλουν πελάτες από τη χαμηλή τάση
150 εκατ. ευρώ οφείλουν πελάτες της μέσης τάσης
378 εκατ. ευρώ χρωστά η υψηλή τάση εκ των οποίων 285 εκατ. ευρώ η Λάρκο
201 εκατ. ευρώ χρωστά το δημόσιο

Το 32% των οφειλών των 2,4 δισ., περίπου 780 εκατ. ευρώ αφορά σε τελικούς πελάτες (δηλαδή σε καταναλωτές που έχουν φύγει από τη ΔΕΗ ή σε παροχές που δεν υφίστανται πλέον).

Τα χρέη στους οικιακούς πελάτες έχουν πέσει από το 1 δισ. στα 886 εκατ. ευρώ, ενώ τέλος από τα 7,1 εκατ. ρολόγια, περίπου τα 2,3 εκατ. έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα