Ο διπλωματικός ελιγμός της Μέρκελ δια του γνωστού πλέον εκβιασμού πέρασε για μια ακόμη φορά.
Η ελληνική πλευρά “πέρασε” να αναφέρεται στη συμφωνία πως οι τελικές αποφάσεις θα είναι της Ελλάδας, ωστόσο ο “διαβολος” κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες.
Έτσι η Άγκελα Μέρκελ φαίνεται πως πέρασε το δικό της. Η παρουσία της τρόικας πλέον γίνεται μόνιμη, ωστόσο αυτό λέει η Ελληνική πλευρά δεν είναι κακό, αλλά καλό. Όπως είπε ο Γ. Παπανδρέου πλέον… γλιτώνουμε το σόου κάθε τρεις μήνες.
“Δεν είδα πουθενά να γράφεται στην συμφωνία ότι θα έχουμε επιτρόπους στα υπουργεία. Αυτό που είπε και η κα Μέρκελ είναι ότι εμείς θα έχουμε την ευθύνη για να εφαρμοστούν όλα αυτά που αναφέρονται στο πρόγραμμα. Βεβαίως οι δανειστές μας θέλουν την επιτυχία μας και ζητάμε την στήριξη τους. Εμένα δεν μου αρέσει κάθε τρεις μήνες να γίνεται αυτό το σόου. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να βρίσκονται δίπλα μας συνέχεια και όταν υπάρχει πρόβλημα να το συζητάμε και να βρίσκουμε λύση. Εμείς θα φτιάξουμε την Ελλάδα κανένας άλλος”, είπε ο Πρωθυπουργός.
Ουσιαστικά στη συμφωνία αναφέρεται πως θα υπάρχει μια ενισχυμένη εποπτία της Ελλάδας, ένα νέο μνημόνιο κατανόησης, οι παρουσία των εκπροσώπων της Τρόικας θα είναι μόνιμη για τη στενότερη καθημερινή εποπτία του προγράμματος.
Αυτό όπως είπε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μιλώντας στη ΝΕΤ δεν σημαίνει τίποτε παραπάνω από τεχνικές συμβουλές, όχι αποφάσεις δηλαδή. Η πραγματικότητα από την υπογραφή του Μνημονίου και ύστερα δείχνει άλλα ωστόσο.
Το κείμενο της συμφωνίας σημειώνει ότι “η ιδιοκτησία του προγράμματος είναι ελληνική και η εφαρμογή του είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών.”
Υπογραμμίζεται ακόμη ότι στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, η Επιτροπή σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εταίρους της Τρόϊκας θα δημιουργήσει, για όσο διαρκέσει το πρόγραμμα, έναν επιτόπιο εποπτικό μηχανισμό, περιλαμβανομένης της εμπλοκής εθνικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα εργαστούν σε στενή και συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικα για την παροχή συμβουλών και βοήθειας προκειμένου να διασφαλίσουν την έγκαιρη και πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Προβλέπεται ότι οι εμπειρογνώμονες θα συνδράμουν την Τρόικα αξιολογώντας τη συμβατότητα των μέτρων που θα λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι ο νέος αυτός ρόλος θα περιγράφεται στο Μνημόνιο.
Διαβάστε επίσης:
Παπανδρέου: «Ο λαός θέλει αλλαγές, όχι εκλογές – Ας σταματήσουμε να τρώμε τις σάρκες μας»
Κλείδωσε η συμφωνία – Μείωση 50% του ελληνικού χρέους και μόνιμη εποπτεία
Απίστευτο παρασκήνιο – Σαρκοζί προς Νταλάρα: ποιος είστε κύριε;