Η κυβέρνηση επιχειρεί το τελευταίο χρονικό διάστημα να δώσει ώθηση στην πραγματική οικονομία μέσα από συγκεκριμένες δράσεις (π.χ. φοροελαφρύνσεις). Ταυτόχρονα επεξεργάζεται και διάφορα σενάρια, προκειμένου να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα αλλά και το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Στην κυβέρνηση σημειώνουν πως καλά είναι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, ωστόσο επειδή έχουν προσωρινό χαρακτήρα δεν μπορούν να αποδώσουν σε βάθος χρόνου.
Κατά συνέπεια υπάρχουν εισηγήσεις στο οικονομικό επιτελείο προκειμένου να ληφθούν κάποιες αποφάσεις με μόνιμο χαρακτήρα που θα ενισχύσουν την πραγματική οικονομία στην μετά Covid – 19 εποχή.
Οι οριστικές αποφάσεις πάντως θα ληφθούν μέσα στους επόμενους μήνες και θα είναι συνάρτηση των περιθωρίων που αφήνει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και η αντοχές των κρατικών ταμείων, δεδομένων μάλιστα των σημαντικών δαπανών που έχουν γίνει και θα γίνουν για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.
Οι παρεμβάσεις θα κινούνται προς την κατεύθυνση μείωσης των φόρων. Και πιο συγκεκριμένα:
- Κάποιες θα αφορούν μονιμοποίηση μέτρων που ήδη έχουν εξαγγελθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και
- Μείωση φόρων που περιλαμβάνονταν στον σχεδιασμό της κυβέρνηση, αλλά ματαιώθηκαν λόγω κορονοϊού.
Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνεται ο μειωμένος ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου και θα έχει ισχύ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Αφορά του κλάδους εστίασης, μεταφορών και τουρισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν για παράδειγμα η μείωση του ΦΠΑ στο 13% από 24% στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια να διατηρηθεί και μετά τον Οκτώβριο, μέτρο το οποίο εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τον κλάδο των μεταφορών ο οποίος έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από την κρίση του κορωνοϊού.
Στις σκέψεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται και η μείωση του ΦΠΑ στον καφέ και τα ροφήματα που σερβίρονται στις επιχειρήσεις εστίασης με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να επισημαίνει ότι «όλες οι κινήσεις τελούν υπό την αίρεση των δημοσιονομικών περιθωρίων που θα έχει η χώρα το 2021 τα οποία θα είναι πιο περιορισμένα από ό,τι φέτος».
Οι «έκτακτες» μειώσεις του ΦΠΑ που ενεργοποιούνται από την 1η Ιουνίου αφορούν τους εξής κλάδους:
- Μεταφορές: Η μείωση το ΦΠΑ στο 13% από 24% καλύπτει:
- εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία,
- αεροπορικά εισιτήρια,
- εισιτήρια των επιβατικών πλοίων,
- τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.
- Εστίαση: Η μείωση του ΦΠΑ στο 13% από 24% αφορά τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης. Και το μέτρο αυτό θα εφαρμόζεται έως τις 31 Οκτωβρίου 2020.
- Τουριστικό πακέτο: Μείωση ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10 για την τουριστική περίοδο από 1 Ιουνίου έως και 31 Οκτωβρίου 2020.
- Εισιτήρια κινηματογράφων: Φθηνότερα θα πωλούνται τα εισιτήρια στους κινηματογράφους από την 1η Ιουνίου και ως το τέλος Οκτωβρίου μετά τη μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13%.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κλειδώσει και να κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη που θα προβλέπει την κάλυψη από το κράτος του 1/3 των απωλειών που έχουν υποστεί οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τη μείωση κατά 40% των ενοικίων μέσω συμψηφισμού του ποσού αυτού με τους φόρους που κληθούν να πληρώσουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι από τον Ιούλιο και μετά.
Click4more Καταστήματα εστίασης: Τι πρέπει να προσέξουν οι πελάτες
Όσον αφορά στη μείωση έως και 50% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται από την πανδημία, οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τον Ιούλιο καθώς τότε το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να έχει πλήρη εικόνα για τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, και Ιούνιο.
Νέο πακέτο από 1η Ιανουαρίου
Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι να ισχύσουν από τις αρχές του νέου χρόνου και φοροελαφρύνσεις που ενώ είχαν ανακοινωθεί δεν θα ισχύσουν το 2020 λόγω της πανδημίας. Ωστόσο όπως προ είπαμε τα πάντα θα εξαρτηθούν από τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα υπάρξουν.
Οι οριστικές αποφάσεις για αυτό το μέρος του «πακέτου» θα ληφθούν στο τέλος του καλοκαιριού και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.
Ποιες θα είναι οι νέες μειώσεις φόρων;
- Μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 30% για το 2021. Αυτό σημαίνει ότι το τέλος επιτηδεύματος, από 650 ευρώ, θα μειωθεί στα 455 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 700 ευρώ για τις επιχειρήσεις.
- Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα του 2021 κατά 20% ή 30%.
- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά και αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Η μείωση δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένη και σε συνάρτηση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών που θα γίνουν το πρώτο 6μηνο του 2021, έτσι ώστε να προσεγγίσουν τις εμπορικές.
- Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ήδη από την 1η Ιουνίου θα μειωθεί η ασφαλιστική επιβάρυνση κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα κατά 0,48 της μονάδας για τους εργοδότες και 0,42 για τους εργαζομένους. Δεν αποκλείεται και εφόσον οι εξελίξεις δεν είναι απαγορευτικές το φθινόπωρο να υπάρξει νέα μείωση να φθάσει τις 2 ποσοστιαίες μονάδες. Το κόστος μίας τέτοιας κίνησης για το δημόσιο θα ανέλθει στα 200 εκατ. ευρώ για εφέτος.