Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης αυτής, ένα ποσοστό 51% φέρεται να έχει “πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη” στο ευρώ και αντιθέτως ένα 48% να έχει “μικρή ή απολύτως καμία εμπιστοσύνη” στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.
Την ίδια στιγμή διαπιστώνεται μια αισθητή βελτίωση της στάσης του αυστριακού πληθυσμού απέναντι στη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ενώ τον Απρίλιο του 2012 το ποσοστό εκείνων που υποστήριζαν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ ανερχόταν σε 64% —και ένα 30% τασσόταν υπέρ της εξόδου της από την Ένωση— στη νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μέσα στο Νοέμβριο, ένα ποσοστό 72% τάχθηκε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και μόλις το 20% ζήτησε την εγκατάλειψή της.
Όπως τονίζει ο γενικός γραμματέας της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Πάουλ Σμιντ, η εμπιστοσύνη των Αυστριακών στο ευρώ σταθεροποιείται σε κατώτερο επίπεδο και αυτό ανάγεται, κατά την άποψή του, στο γεγονός της λειτουργίας του ευρώ ως “αλεξικέραυνου”, καθώς καθίσταται από πολλούς υπεύθυνο για τη δημοσιονομική και οικονομική κρίση όπως και για άλλα που λειτουργούν αρνητικά στην ΕΕ.
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, με μεγάλο σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν οι Αυστριακοί τη διαχείριση κρίσεων από την πλευρά της ΕΕ καθώς και τη συνεργασία των χωρών-μελών της στο ξεπέρασμα της δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης, όπως και της κρίσης στην απασχόληση.
Ο Πάουλ Σμιτ επισημαίνει πως ο σκεπτικισμός και η κριτική των Αυστριακών απέναντι στη διαχείριση των κρίσεων από τις χώρες-μέλη της ΕΕ παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και δεν έχουν αλλάξει σε τίποτε σε σχέση με ανάλογη δημοσκόπηση το 2012.
Ο ίδιος εκτιμά θετικά την άποψη του αυστριακού πληθυσμού ως προς το μέλλον του ευρώ, καθώς ένα ποσοστό 71% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση θεωρεί πως το ευρώ θα εξακολουθήσει “οπωσδήποτε” ή “μάλλον” να υπάρχει, ενώ το Σεπτέμβριο του 2012 το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 66%.
Να σημειωθεί πως η κρίση στην Ευρωζώνη είχε κλονίσει σημαντικά την εμπιστοσύνη των Αυστριακών στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα τα δύο προηγούμενα χρόνια, καθώς, αντί του 70%, που το Μάρτιο του 2010 εμφανιζόταν να έχουν «πολύ μεγάλη» ή «μεγάλη» εμπιστοσύνη στο ευρώ, το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί τον Οκτώβριο του 2012 μόλις στο 38%, ενώ το ποσοστό εκείνων που δεν είχαν «απολύτως καμία» εμπιστοσύνη είχε υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας στο 60%, έναντι ενός 29% το 2010.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οι Αυστριακοί “ψήφισαν” Ελλάδα το 2013 – Αυξήθηκαν οι κρατήσεις
Δημοσίευμα “στολίζει” την τρόικα: Κάποιος να ελέγξει αυτό το τρίο που πέφτει έξω σε όλα
Σχηματισμό κυβέρνησης πριν από τα Χριστούγεννα ζητάει ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος