Όλα καλά, όλα ανθηρά τα βλέπει ο Πιέρ Μοσκοβισί για την Ελλάδα. Ο Επίτροπος Οικονομικών, τάχθηκε στη γραμμή Ντάισελμπλουμ και ζήτησε μεταρρυθμίσεις ως το τέλος για μια "καθαρή" έξοδο από το Μνημόνιο.
Η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις με βάσει το πρόγραμμα αλλά έχουν και οι δανειστές της δικές τους. Ο Πιέρ Μοσκοβισί ελπίζει ότι το καλοκαίρι του ’18 η Ελλάδα θα γίνει μια κανονική χώρα της ευρωζώνης. Και πως θα γίνει αυτό; Αν η ίδια έχει αναλάβει τις ευθύνες της και οι δανειστές της, τις δικές τους.
Ο Επίτροπος Οικονομικών, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, τόνισε πως «η ανάπτυξη ύστερα από τόσα χρόνια έχει επιστρέψει. Θέσεις απασχόλησης ύστερα από τόσα χρόνια επιστρέφουν. Οι επενδυτές κοιτάζουν εκ νέου την Ελλάδα με συμπάθεια».
«Επομένως έπρεπε και πρέπει να γίνουν αυτές οι προσπάθειες, αλλά θα υπάρξει ανταμοιβή που σημαίνει μια Ελλάδα πιο δυνατή σε μια ευρωζώνη που έχει επιλέξει», λέει.
Ο Πιέρ Μοσκοβισί χαιρετίζει «την προσπάθεια που έχει κάνει ο ελληνικός λαός, η ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων». Και ζητά κι από τους δανειστές να κάνουν αυτό που τους αναλογεί.
«Εμείς οι εταίροι της Ελλάδας θα πρέπει να συνεχίσουμε βοηθώντας τη χώρα, ολοκληρώνοντας την εκταμίευση των δόσεων, βοηθώντας για αναπτυξιακά προγράμματα ώστε το ερχόμενο καλοκαίρι να έχουμε μια Ελλάδα που θα βγει από το πρόγραμμα που θα περάσει σε μια επόμενη φάση που θα μπορέσει να ωφεληθεί από μέτρα για το χρέος και που βρίσκει την εμπιστοσύνη των αγορών και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον που έχει ήδη αρχίζει να αλλάζει».
Η έξοδος από το υπερβολικό έλλειμμα
Για την έξοδο της Ελλάδας από το υπερβολικό έλλειμμα, ο Πιέρ Μοσκοβισί τονίζει πως αυτό «σηματοδοτεί ότι έγινε μια αποτελεσματική προσπάθεια για την ανατροπή της καμπύλης της υπερβολικής χρέωσης. Είναι μια προσωρινή επιβράβευση ως ανταμοιβή των προσπαθειών». Σύμφωνα με τον κοινοτικό Επίτροπο αυτό σημαίνει ότι «από εδώ και στο εξής η χώρα είναι πιο αξιόπιστη στη δημοσιονομική της διαχείριση».
Πέρα από την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ο Μοσκοβισί χαίρεται και για κάτι ακόμα. Γιατί υπάρχειι «μια σοβαρότητα στα δημοσιονομικά και όλα αυτά συμβάλλουν στη δημιουργία εμπιστοσύνης, στους επενδυτές που επιστρέφουν στην Ελλάδα. Εμπιστοσύνη στις αγορές τις οποίες θα πρέπει μια μέρα να ξαναδοκιμάσουμε. Εμπιστοσύνη με τους εταίρους της Ελλάδας στην ικανότητα της χώρας να μεταρρυθμισθεί».
Όλα αυτά, θα επιτρέψουν «να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα για την Ελλάδα κάτω από ευνοϊκές συνθήκες- εύχομαι- το καλοκαίρι του 2018».
Η τρίτη αξιολόγηση
Ο Πιέρ Μοσκοβισί εκφράζει την ελπίδα ότι «μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του 2017 θα καταλήξουμε στην τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος για να οδηγηθούμε στη συνέχεια στην ολοκλήρωση του προγράμματος».
«Εκείνο που ελπίζω είναι ότι, το καλοκαίρι του 2018, εφ’ όσον η Ελλάδα έχει αναλάβει τις ευθύνες της, οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πάρουν και αυτοί τις δικές τους και σε αυτήν την περίπτωση η Ελλάδα θα γίνει μια κανονική χώρα της ευρωζώνης. Η Ελλάδα συνεχίζει να δέχεται την υποστήριξη των εταίρων της, καθ’ ότι έχουν δοθεί πολλά δισ. ευρώ θα πρέπει να συνεχίσουμε τη στήριξη της Ελλάδας για προγράμματα για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν έχουμε υποχρεώσεις από τη μια πλευρά και τίποτα από την άλλη. Είναι μια αναγκαιότητα η μεταρρύθμιση της χώρας», σημειώνει.
Όλη η συνέντευξη
Ερώτηση: Το Συμβούλιο επισημοποίησε την κατάργηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα. Με ποιό τρόπο αυτή η απόφαση θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις της;
Πιέρ Μοσκοβισί: Είναι ένα καλό νέο, η Ελλάδα βγαίνει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και είναι μια μαρτυρία για τις προσπάθειες, τις θυσίες που έκαναν οι Έλληνες, ο ελληνικός λαός για ν’ αλλάξουν την οικονομία τους για να μεταρρυθμίσουν την οικονομία και την κοινωνία, για τη μείωση του ελλείμματος.
Η συσσώρευση του ελλείμματος δημιουργεί το χρέος, η έξοδος επομένως από το υπερβολικό έλλειμμα σηματοδοτεί ότι έγινε μια αποτελεσματική προσπάθεια για την ανατροπή της καμπύλης της υπερβολικής χρέωσης. Είναι μια προσωρινή επιβράβευση ως ανταμοιβή των προσπαθειών, πράγμα που σημαίνει ότι από εδώ και στο εξής η χώρα είναι πιο αξιόπιστη στη δημοσιονομική της διαχείριση, και ότι η χώρα εντάσσεται στο πρότυπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης.
Θεωρώ ότι είναι αυτό που θα πρέπει να χαιρετήσουμε σήμερα και να χαρούμε, γιατί είναι το σημάδι ότι μετά την επιστροφή της ανάπτυξης, μετά την επιστροφή της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, έχουμε επίσης μια σοβαρότητα στα δημοσιονομικά και όλα αυτά συμβάλλουν στη δημιουργία εμπιστοσύνης, στους επενδυτές που επιστρέφουν στην Ελλάδα. Εμπιστοσύνη στις αγορές τις οποίες θα πρέπει μια μέρα να ξαναδοκιμάσουμε, εμπιστοσύνη με τους εταίρους της Ελλάδας στην ικανότητα της χώρας να μεταρρυθμισθεί, πράγμα που θα επιτρέψει στη συνέχεια, να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα για την Ελλάδα κάτω από ευνοϊκές συνθήκες- εύχομαι- το καλοκαίρι του 2018.
Η έξοδος από το Μνημόνιο
Ερώτηση: Κύριε Επίτροπε, αυτές τις γεμάτες ελπίδα κουβέντες τις έχουμε συχνά ακούσει, ο ελληνικός λαός τις έχει συχνά ακούσει.
Αλλά, για παράδειγμα στην Αθήνα ο κ. Ντάισελμπλουμ μεταξύ άλλων δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ως προτεραιότητα μια πολιτική και οικονομική σταθερότητα, θα πρέπει έως τον Αύγουστο να ολοκληρώσει όλες τις μεταρρυθμίσεις, ενώ σε ό,τι αφορά τις υποσχέσεις της Ευρώπης για τη βιωσιμότητα του χρέους έβαλε ακόμα την προϋπόθεση, εάν όλα αυτά υλοποιηθούν.
Για τους Έλληνες πρόκειται μόνιμα για έναν ευρωπαϊκό λόγο μόνο με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, και τίποτα για την υλοποίηση των ευρωπαϊκών υποσχέσεων. Στο τέλος καταντά ως ένα χονδρό αστείο κυρίως για τον ελληνικό λαό που επομένως δυσκολεύονται να εμπιστευθούν αυτή την Ευρώπη.
Πιέρ Μοσκοβισί: Σήμερα δεν πρόκειται για μια υπόσχεση, είναι ένα αποτέλεσμα. Σήμερα είναι μια απόφαση του Συμβουλίου να καταργήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος που αποτελεί εγγύηση για την αξιοπιστία της χώρας. Και αξιοπιστία σημαίνει εμπιστοσύνη. Δεν θα ήθελα να περάσει η άποψη ότι από τη μια πλευρά έχουμε υποχρεώσεις και από την άλλη κούφια λόγια. Τι συμβαίνει; Έχουμε ένα πρόγραμμα στο οποίο έχουμε τις δεσμεύσεις που έχει πάρει η Ελλάδα και η Ελλάδα θα πρέπει να πάει έως το τέλος των μεταρρυθμίσεων και επ’ αυτού είμαι εντελώς σύμφωνος με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και ελπίζω και μέσα σε αυτό το τέταρτο τρίμηνο θα καταλήξουμε στην τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος για να οδηγηθούμε στη συνέχεια στην ολοκλήρωση του προγράμματος.
Εκείνο που ελπίζω είναι ότι, το καλοκαίρι του ’18, εφ’ όσον η Ελλάδα έχει αναλάβει τις ευθύνες της, οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πάρουν και αυτοί τις δικές τους και σε αυτήν την περίπτωση η Ελλάδα θα γίνει μια κανονική χώρα της ευρωζώνης. Η Ελλάδα συνεχίζει να δέχεται την υποστήριξη των εταίρων της, καθ’ ότι έχουν δοθεί πολλά δισεκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να συνεχίσουμε τη στήριξη της Ελλάδας για προγράμματα για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν έχουμε υποχρεώσεις από τη μια πλευρά και τίποτα από την άλλη. Είναι μια αναγκαιότητα η μεταρρύθμιση της χώρας.
Εγώ, χαιρετώ την προσπάθεια που έχει κάνει ο ελληνικός λαός, η ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, και από την άλλη πλευρά εμείς οι εταίροι της Ελλάδας θα πρέπει να συνεχίσουμε βοηθώντας τη χώρα, ολοκληρώνοντας την εκταμίευση των δόσεων, βοηθώντας για αναπτυξιακά προγράμματα, ώστε το ερχόμενο καλοκαίρι να έχουμε μια Ελλάδα που θα βγει από το πρόγραμμα που θα περάσει σε μια επόμενη φάση, που θα μπορέσει να ωφεληθεί από μέτρα για το χρέος και η οποία βρίσκει την εμπιστοσύνη των αγορών και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον που έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει.
Θέλω να πω στους φίλους μου Έλληνες οι αριθμοί είναι εδώ: Η ανάπτυξη ύστερα από τόσα χρόνια έχει επιστρέψει. Θέσεις απασχόλησης ύστερα από τόσα χρόνια επιστρέφουν. Οι επενδυτές κοιτάζουν εκ νέου την Ελλάδα με συμπάθεια.
Επομένως έπρεπε και πρέπει να γίνουν αυτές οι προσπάθειες, αλλά θα υπάρξει ανταμοιβή που σημαίνει μια Ελλάδα πιο δυνατή σε μια ευρωζώνη που έχει επιλέξει.
Οι αριθμοί
Ερώτηση: Έχουμε τους αριθμούς έχουμε όμως από την άλλη πλευρά και την πραγματικότητα για τον λαό ο οποίος δεν νιώθει τα αποτελέσματα που οι αριθμοί δείχνουν.
Πιέρ Μοσκοβισί: Είναι μια αίσθηση, μια αντίληψη που ο καθένας μπορεί να έχει ή όχι. Τα πράγματα όμως έχουν ανάγκη από χρόνο, είναι αλήθεια ότι έχουμε ακόμα μεγάλο αριθμό ανέργων στην Ελλάδα. Τους σκέφτομαι, νέοι είναι άνεργοι. Υπάρχει μια ανασφάλεια που γνωρίζω, θα χρειασθεί χρόνος για να υπάρξει ανατροπή, δεν υπάρχει θαύμα, στην οικονομία θα πρέπει σε δεδομένη στιγμή να επανέλθουν η ανάπτυξη, η εμπιστοσύνη, οι επενδύσεις. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας ευεργετικός κύκλος, αντίθετος του φαύλου κύκλου που η Ελλάδα γνώρισε και στη συνέχεια ανηφορίζουμε την πλαγιά.
Ξέρω ότι δεν μπορεί να γίνει σε μια μέρα, είμαι όμως σίγουρος ότι τα νούμερα μεταφράζουν την πραγματικότητα. Η ανάπτυξη είναι για τα καλά εδώ, η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι εδώ. Εύχομαι να πάνε πιο γρήγορα, πιο δυνατά, εύχομαι η κατάσταση να καλυτερεύσει ακόμα περισσότερο. Πιστεύω όμως ότι είμαστε σήμερα στη σωστή κατεύθυνση. Αρχίζουμε να βλέπουμε μια αναλαμπή σε αυτό το μακρύ τούνελ που η χώρα γνώρισε. Ξέρετε όμως δεν είναι η λιτότητα που δημιούργησε την κρίση στην Ελλάδα, είναι γιατί τα δημόσια οικονομικά δεν ήταν αληθή, γιατί οι οικονομικές δομές δεν ήταν οι κατάλληλες και γι αυτό έπρεπε να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις.
Έγιναν λάθη; Σίγουρα. Σήμερα όμως επιτέλους αυτή η διαιτησία, αυτή η αλλαγή με τις μεταρρυθμίσεις άρχισαν να δίνουν καρπούς για την Ελλάδα και πλέον ο ελληνικός λαός θα πρέπει να έχει την έννοια μας.
Η Γερμανία
Ερώτηση: Η Καγκελάριος Μέρκελ βγήκε νικήτρια από τις εκλογές, αποδυναμωμένη όμως. Εν τω μεταξύ ο Μάρτιν Σουλτς με τους σοσιαλιστές δήλωσε ότι αυτή τη φορά δεν θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Τι σκέπτεστε σχετικά με την μελλοντική ευρωπαϊκή πολιτική της Καγκελαρίου, μπορεί να έχουμε, εκπλήξεις, αλλαγές, είστε αισιόδοξος;
Πιέρ Μοσκοβισί: Η κυρία Μέρκελ κέρδισε τις εκλογές κάτω από ειδικές συνθήκες, ο εταίρος της SPD στον συνασπισμό δεν θα μπορέσει να συνεχίσει γιατί εκτιμά ότι το κόστος (για το κόμμα) είναι μεγάλο μη μπορώντας να εφαρμόσει τη δική του γραμμή για κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι σίγουρο ότι αυτό το κόμμα, που γνωρίζω καλά, έχει ανάγκη να αναδομηθεί, να ανανεωθεί, να βρει νέα ενέργεια, σε μια εποχή που έχουμε απειλές, όπως αυτή της ακροδεξιάς AFD, που έχει τελικά 7 μονάδες διαφορά με το SPD. Οι σοσιαλιστές φίλοι μου εκτίμησαν τελικά ότι ήταν αναγκαία μια θεραπεία περνώντας στην αντιπολίτευση.
Θα δούμε τελικά τι συνασπισμό θα φτιάξει η κ. Μέρκελ. Εγώ έχω εμπιστοσύνη γιατί ξέρω ότι η Γερμανία είναι μια μεγάλη χώρα, φιλοευρωπαϊκή. Είναι στο επίκεντρο της Ευρώπης και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα έχουμε αύριο μια κυβέρνηση σταθερή και δυνατή στη Γερμανία. Ελπίζω επίσης μια κυβέρνηση που θα συμβάλλει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη για μια Ευρώπη της ανάπτυξης, που θα μειώσει τις αποκλίσεις στο εσωτερικό της. Θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί η ευρωζώνη, είναι θέμα που παραμένει στην επικαιρότητα. Χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα για να διαμορφωθεί ένας συνασπισμός, ας περιμένουμε υπομονετικά, χωρίς να δραματοποιούμε υπερβολικά τα πράγματα, ας έχουμε εμπιστοσύνη σαν αυτή που έχουμε για το πολιτικό σύστημα μιας μεγάλης δημοκρατικής χώρας.
Η Ευρώπη του Μακρόν
Ερώτηση: Ο κ. Μακρόν έκανε μια θαυμαστή ομιλία στο λόφο της Πνύκας για το μέλλον της ΕΕ. Δήλωσε ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα παρουσιάσει προτάσεις, έναν οδικό χάρτη. Σκέπτεται να οργανώσει για ένα εξάμηνο μια «Ευρώπη en Marche! » θα λέγαμε οργανώνοντας παντού συζητήσεις για να αναζητηθεί μια νέα πορεία.
Εσείς έχετε δηλώσει ότι οι ιδέες του Μακρόν μετράνε. Έχετε συζητήσει σχετικά μαζί του, σας έχει ζητήσει τις απόψεις σας;
Πιέρ Μοσκοβισί: Είναι αλήθεια ότι ήταν μια σημαντική ομιλία, όπως σημαντική ήταν και η ομιλία του Ζ.Κ. Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όλα αυτά για να πούμε τι; Για να πούμε ότι τώρα, είναι γεγονός, έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας για να μεταρρυθμίσουμε όχι μόνο την Ελλάδα (όπως μιλούσαμε προ ολίγου) αλλά για να μεταρρυθμίσουμε την Ευρώπη και όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά να μεταρρυθμίσουμε και την ευρωζώνη, ώστε να έχουμε περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερη αποτελεσματικότητα, περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερες θέσεις εργασίας. Αυτά είναι που πρέπει να κάνουμε.
Φυσικά μιλάω τακτικά με τον Εμανουέλ Μακρόν, είμαι Γάλλος Επίτροπος, συναντάω τον Γάλλο Πρόεδρο κάθε 4 εβδομάδες, έχουμε ανταλλαγή απόψεων, όλως ανεξαρτήτως, γιατί ως γνωρίζετε ο Επίτροπος είναι ανεξάρτητος της χώρας καταγωγής του. Εκείνο που εύχομαι είναι να ανοίξει ο διάλογος, έχουμε το χρόνο για τη διαμόρφωση του συνασπισμού (γερμανικής κυβέρνησης), αλλά ο καθένας θα πρέπει να συμβάλλει, δηλαδή ο Πρόεδρος Μακρόν, ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο Ισπανός πρωθυπουργός, οι φίλοι μας της ευρωζώνης και οι Έλληνες φίλοι μας. Να έχουμε έναν πνευματικό και δημοκρατικό αναβρασμό. Δεν θεωρώ ότι σημαίνει ακριβώς μια «Ευρώπη en marche» αλλά να έχουμε δημοκρατικές συζητήσεις σε καθεμία από τις χώρες μας τα αποτελέσματα των συζητήσεων να πλουτίσουν τις ιδέες: Είτε πρόκειται να έχουμε διακρατικές λίστες, είτε για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, ή ακόμα για μια πιο δημοκρατική καθοδήγησή της. Εγώ είμαι υπέρ και επομένως θα συμβάλλω με την Κομισιόν, όπως άρχισε να το κάνει και ο πρόεδρός μας Ζ.Κ. Γιούνκερ.
Σχετικά με αυτό το θέμα σας λέω ότι δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η ομιλία έγινε στην Αθήνα. Η Αθήνα είναι συγχρόνως το λίκνο της ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και ο τόπος της τελευταίας μεγάλης κρίσης. Και εγώ χαίρομαι που ύστερα από τόσα δύσκολα χρόνια είναι σαφές, ότι αποφύγαμε το Grexit. Η δε θέση της Ελλάδας, μιας μεταρρυθμισμένης και μιας πιο δυνατής Ελλάδας, η θέση της είναι στην καρδιά της Ευρώπης και στην καρδιά της ευρωζώνης. Και αυτή η χώρα έχει ακόμα ένα μήνυμα να στείλει στον κόσμο της Ευρώπης.