Δευτέρα, 25 Νοε.
15oC Αθήνα

Μοσκοβισί: Οι θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί δεν είναι ποιοτικές

Μοσκοβισί: Οι θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί δεν είναι ποιοτικές

Για θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια δεν είναι και τόσο ποιοτικές, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί. Παρ’ όλα αυτά δήλωσε πως “η Ελλάδα έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης. Η χώρα γίνεται και πάλι ελκυστική» στο διήμερο φόρουμ που συνδιοργάνωσαν το περιοδικό Le Nouvel Observateur (όμιλος Le Monde), η εφημερίδα Καθημερινή και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ολοκληρώνεται σήμερα στις εγκαταστάσεις του ΚΠΙΣΝ.

«Στις 21 Ιουνίου το Eurogrup θα αποφασίσει ότι είμαστε σε θέση να βγούμε από τα μνημόνια» είπε ο κ. Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και πρέπει να συνεχισθεί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Ελλάδος. «Δεν πρέπει να χάσουμε τα τελευταία μέτρα της διαδρομής. Αρχίσαμε να βλέπουμε νέες θέσεις εργασίας, ίσως όχι ποιοτικές, αλλά θέσεις εργασίας. » σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, τα προγράμματα θα σταματήσουν και δεν πρόκειται να υπάρξει «προληπτική πιστωτική γραμμή».

“Ενδιαφέρουσα πολιτική προσωπικότητα ο Τσίπρας”

Ο κ. Μοσκοβισί έπλεξε το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι τον θεωρεί «ενδιαφέρουσα πολιτική προσωπικότητα, πολύ ευφυή, ικανό και ευέλικτο».

Σε ερώτηση για τις σχέσεις του με τους άλλους Έλληνες πολιτικούς ηγέτες, απάντησε πως οι προσωπικές σχέσεις του με τον κ. Τσίπρα είναι πολύ καλές. «Συνεργάστηκα πολύ καλά και με τον κ. Σαμαρά και θα συνεχίσω εάν αύριο είναι πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης, γι αυτό και είναι πολύ σημαντικό να τους συναντάω όλους» πρόσθεσε.

Για το θέμα του χρέους, ο Ευρωπαίος επίτροπος υποστήριξε ότι είναι «μη βιώσιμο, ποινικοποιεί τη χώρα και πρέπει να μειωθεί. Έχουν ληφθεί βραχυπρόθεσμα μέτρα και χρειάζονται μεσομακροπρόθεσμα, μέτρα περισσότερο φιλόδοξα αλλά υπάρχει κάτι που, ας μην κοροϊδευόμαστε, δεν θα συμβεί. Η διαγραφή χρέους. Δεν υπάρχει χώρα που θα συμφωνήσει».

Στη συνέχεια είπε ότι για τη ρύθμιση του χρέους υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις: Μία ελληνική στρατηγική ανάπτυξης την οποία θα καθορίσει η ελληνική κυβέρνηση, ένας μηχανισμός που θα ελέγχει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μετά το τέλος του προγράμματος, διευκρινίζοντας ότι αυτές θα είναι διαφορετικές και μία σειρά μέτρων για το χρέος.

“Δεν είναι δίκαιο να ρίχνουμε όλες τις ευθύνες στο ΔΝΤ”

Αναφερόμενος στον ρόλο του ΔΝΤ στην ελληνική κρίση, επεσήμανε ότι δεν είναι δίκαιο να ρίχνουμε όλες τις ευθύνες στο Ταμείο, το οποίο είναι ο βασικός σύμμαχος της Ελλάδας στο θέμα του χρέους. Το παράδοξο όμως είναι, συμπλήρωσε, ότι από τη μία είναι ο βασικός σύμμαχος και από την άλλη ζητά τα πιο αυστηρά μέτρα. «Το ΔΝΤ πρέπει να είναι μαζί μας μέχρι το τέλος» υπογράμμισε.

Για το θέμα των μεταρρυθμίσεων στον τρόπο λειτουργίας των θεσμών της ΕΕ, παρατήρησε πως η βασική μεταρρύθμιση είναι να υπάρξει υπουργός Οικονομικών στην Ευρωζώνη που να είναι ταυτόχρονα πρόεδρος του Eurogroup. «Xρειαζόμαστε εργαλεία όπως το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο με σαφείς οδηγίες, έλεγχο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απολογισμό και διαφάνεια» σημείωσε.

«Μας λείπει η Δημοκρατία», είπε, ο κ. Μοσκοβισί, ενώ άφησε αιχμές κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι «δεν το εννοεί όπως εκείνος». «Θα γράψω και εγώ ένα βιβλίο για το τι έγινε σε εκείνο το Eurogroup, αλλά εγώ δεν μαγνητοφωνούσα τη συνεδρίαση» πρόσθεσε.

“Ο Ιούλιος του 2015 ήταν καμπή στις διαπραγματεύσεις”

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος χαρακτήρισε τον Ιούλιο του 2015 «καμπή» και τόνισε ότι η Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά στην έξοδο από την Ευρωζώνη.«Υπήρχαν δυνάμεις που συμφωνούσαν με το Grexit, είτε γιατί το επεδίωκαν πραγματικά, είτε για διαπραγματευτικούς λόγους, όμως η Γαλλία βρέθηκε στη σωστή πλευρά και είναι σταθερός σύμμαχος της Ελλάδας. «Σήμερα αντιμετωπίζουμε καταστάσεις πολύ ποιο υγιείς, με μία ελληνική κυβέρνηση που έχει αλλάξει» επισήμανε και συμπλήρωσε: «Ο κ. Βαρουφάκης οδηγούσε στο Grexit. Ο κ. Τσακαλώτος είναι το ίδιο αριστερός με τον κ. Βαρουφάκη, αλλά ξέρει να διαπραγματεύεται».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της εφαρμογής μέτρων λιτότητας είπε ότι υπήρξαν στιγμές που ζητήσαμε προσαρμογές που έπρεπε να γίνουν. «Δεν μπορείς να έχεις 170% του ΑΕΠ δημόσιο χρέος, 15% έλλειμμα και τόσο πολύ προσωπικό στη δημόσια διοίκηση» υπογράμμισε. Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι ζητήθηκαν μέτρα σε προηγούμενα μνημόνια που δεν ήταν σωστά, όπως ότι έγιναν «δύο και τρεις φορές προσαρμογές στις συντάξεις. Προσαρμογές ναι, λιτότητα όχι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, ο κ. Μοσκοβισί υποστήριξε πως η εκλογή του Εμμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία δείχνει πως υπήρξε συντριπτική ήττα των λαϊκιστών και νίκη των ευρωπαϊστών και των ρεαλιστών. Πρόσθεσε, όμως, ότι οι λαϊκιστές έχασαν μία μάχη, αλλά παραμένουν ισχυρότατοι, κυρίως στην ανατολική Ευρώπη και τόνισε ότι δεν είναι οι Σοσιαλδημοκράτες που δίνουν σήμερα τον τόνο στην Ευρώπη, αλλά οι Συντηρητικοί.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις