Αναλυτικά, ο Πιερ Μοσκοβισί εκφράζει την πεποίθηση ότι «θα υπάρξει συμφωνία με θετικό μήνυμα τόσο προς τις αγορές όσο και προς την κοινή γνώμη».
«Χρειαζόμαστε έναν ισορροπημένο συμβιβασμό μεταξύ όλων των παραγόντων, που θα διασφαλίζει ανάπτυξη και βιώσιμο χρέος για το μέλλον. Χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη συμφωνία για τους Έλληνες πολίτες, τους Ευρωπαίους φορολογούμενους και τους επενδυτές», υπογραμμίζει.
Προσθέτει ότι «η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της», δηλώνοντας «βέβαιος» ότι τα κράτη μέλη θα εκπληρώσουν επίσης τις υποχρεώσεις τους. «Αυτό σημαίνει να συμφωνήσουν σε εμπροσθοβαρή μέτρα προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, το οποίο πρέπει να τεθεί σε βιώσιμη πορεία», επισημαίνει.
“Το ΔΝΤ ήδη έχει πειστεί για τη βιωσιμότητα του χρέους”
Αναφορικά με το ΔΝΤ, σημειώνει ότι «συμμετέχει στην πράξη από την αρχή του προγράμματος του ESM, αν και χωρίς οικονομική στήριξη», καθώς «έχει εμπλακεί στενά στον σχεδιασμό του προγράμματος, σε κάθε αποστολή αξιολόγησης και σε κάθε συζήτηση στο Eurogroup».
«Η σχέση με το ΔΝΤ δεν θα αλλάξει ουσιαστικά, καθώς θα συνεχίσει να συμμετέχει στη μεταμνημονιακή εποπτεία και στην επιτήρηση στο πλαίσιο του άρθρου IV», σημειώνει και τονίζει:
«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το ΔΝΤ έχει πειστεί από τη συμφωνία για την βιωσιμότητα του χρέους και είναι σε θέση να την εγκρίνει. Αυτό είναι το κλειδί για την αξιοπιστία της συμφωνίας και την εμπιστοσύνη των επενδυτών».
Ο ίδιος εκφράζει την άποψη ότι «το ΔΝΤ έχει συνειδητοποιήσει την ανάγκη να ολοκληρωθεί επιτυχώς το ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου να ενισχυθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι πιθανότητες της Ελλάδας να ανακτήσει τη βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές» και ότι «έχει βασικό ρόλο να διαδραματίσει σε αυτό».
“Το τέλος του προγράμματος πρέπει να σημάνει ομαλότητα για την Ελλάδα”
Τέλος, όσον αφορά στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, ο Γάλλος επίτροπος δηλώνει ότι «το τέλος του προγράμματος πρέπει να σηματοδοτήσει μια απτή αλλαγή για την Ελλάδα, μια στιγμή εξομάλυνσης για τη χώρα».
«Δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα της Ελλάδας, αλλά η οικονομία είναι πάλι σε καλό δρόμο», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι «παράλληλα, θα πρέπει να μπει σε εφαρμογή ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει τους πιστωτές και τους επενδυτές» ότι η Ελλάδα «θα συνεχίσει να τηρεί τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους και θα εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος».
«Η Επιτροπή θα διαδραματίσει το δικό της ρόλο στην υποστήριξη και παρακολούθηση των προσπαθειών της Ελλάδας προκειμένου να εξασφαλίσει την ολοκλήρωση, τη συνέχεια και την εφαρμογή», καταλήγει ο Π. Μοσκοβισί.