Η ελληνική πλευρά θέλει να έχει το Ταμείο στην συζήτηση για το χρέος αφού θεωρεί ότι θα έχει έναν ισχυρό σύμμαχο στο τραπέζι, από την άλλη όμως θα έχει έναν ισχυρό αντίπαλο στην μάχη για την επόμενη ημέρα.
Μια πρώτη χαλαρή κουβέντα έχει γίνει μαζί με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης στην τελευταία επίσκεψη του κουαρτέτου στην Αθήνα. Μάλιστα πηγές αναφέρουν ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ χαρακτήρισε ως αναγκαίους τους όρους που θα πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική πλευρά.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, μεταξύ των νέων όρων που ετοιμάζεται να βάλει στο τραπέζι το ΔΝΤ είναι:
1. Η αποπληρωμή από τον ESM του συνόλου των δανείων 11,6 δισ. ευρώ που έχει λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο.
2. Εφαρμογή του μέτρου για το μειωμένο αφορολόγητο από το 2019 και όχι από το 2020 που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία. Η μείωσή του από τα 8.636 ευρώ σήμερα στα 5.685 ευρώ για τον άγαμο χωρίς την εφαρμογή των «αντιμέτρων», θα τονώσει τις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν έντονα σημάδια «κόπωσης».
3. Η ψήφιση από την ελληνική Βουλή διατάξεων που θα προβλέπουν τη μη ακύρωση μεταρρυθμίσεων που υλοποιήθηκαν με τα προηγούμενα Μνημόνια.
Όλο αυτό το «πακέτο» θα συζητηθεί στις συναντήσεις για το ελληνικό θέμα που θα έχει στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου η Κριστίν Λαγκάρντ με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και με αξιωματούχους των Βρυξελλών. Το ενδιαφέρον που συγκεντρώνουν είναι ιδιαίτερα μεγάλο αφού εκείνο το διάστημα θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις σχετικά με το ρόλο που θα έχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Αμέσως μετά η Αθήνα θα μπει στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης και τη σύναψη τεχνικής συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Μαΐου και μίας συνολικής για αξιολόγηση, χρέος και μεταμνημονιακό πλαίσιο στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου που θα γίνει στο Λουξεμβούργο.
Του Θανάση Παπαδή