Οι Ευρωπαίοι είπαν ναι και στην επιμήκυνση, αλλά και στη δόση, όμως δεν πήραν την παραμικρή απόφαση για την οριστική λύση του χρέους. Για μια ακόμη φορά τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια πάμε από αναβολή σε αναβολή.
Πλέον ο πόλεμος ΔΝΤ και Ευρώπης για το ποιος θα πληρώσει το “μάρμαρο” είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.
Το ΔΝΤ επιμένει ότι για να υπάρξει λύση για την Ελληνική οικονομία δεν πρέπει να πάνε πίσω οι στόχοι. Πρέπει το έλλειμμα να πέσει στο 120% το 2020 και όχι το 2022 όπως λένε τώρα οι Ευρωπαίοι.
Προτείνει άμεσο κούρεμα των ομολόγων που κατέχουν ΕΚΤ και κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες ως τη μόνη εφικτή λύση, όμως η Ευρώπη δεν θέλει να χάσει τα κέρδη.
Ειδικά η Γερμανία που ουσιαστικά έχει μπει σε προεκλογική περίοδο σε καμία περίπτωση δεν θέλει να φανεί στο εσωτερικό της ότι βάζει το χέρι στην τσέπη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη συνάντησή της με τον Γάλλο Πρωθυπουργό η Άγκελα Μέρκελ διεμήνυσε ότι «φυσικά δεν μιλήσαμε για κούρεμα χρέους, γνωρίζετε τη θέση μας και ότι δεν έχει αλλάξει, ούτε πρέπει να αλλάξει».
Απέκλεισε λοιπόν το ενδεχόμενο η Γερμανία και η Γαλλία για μια ακόμη φορά έμεινε στις ευχές «η ώρα της απόφασης σχετικά με την Ελλάδα πλησιάζει και, όπως η Γερμανία, η Γαλλία ελπίζει ότι η απόφαση θα έρθει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», είπε ο Γάλλος Πρωθυπουργός.
Κάπως έτσι όλα δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι θα επιλέξουν μια μεικτή λύση, ένα πακέτο μέτρων που θα περιλαμβάνει μειώσεις επιτοκίων, επαναγορά ομολόγων, αλλά και παράταση στην αποπληρωμή κάποιων από τα ομόλογα.
Με τον τρόπο αυτό πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα πάρει ανάσα, όμως σε αυτό το σχέδιο το ΔΝΤ αντιδρά.
Είναι χαρακτηριστικό αυτό που διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, William Murray, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.
Eξήγησε πως το ΔΝΤ έχει ήδη επεκτείνει τις προθεσμίες ωρίμανσης και μειώσει τα επιτόκια για ορισμένα από τα δάνειά του προς την Ελλάδα και δεν μπορεί να κάνει περισσότερα, όπως για παράδειγμα να παραχωρήσει πιο ελαστικά δάνεια, μηδενικού επιτοκίου, όπως αυτά που χορηγεί στις φτωχές χώρες.
“Η Ελλάδα θεωρείται πλούσια χώρα… και δεν πληροί τις προϋποθέσεις για δάνεια με ευνοϊκούς όρους”, είπε.
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου σημείωσε παρ’ όλα αυτά πως οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους δεν έχουν φτάσει σε αδιέξοδο, παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ διαφωνεί με τους Ευρωπαίους εταίρους του για το χρονοδιάγραμμα.
Όμως όσο η λύση δεν έρχεται η χώρα δέχεται ασφυκτική πίεση. Ήδη οι δημοσιονομικοί στόχοι πέφτουν έξω και πλέον για κάθε αστοχία έχει συμφωνηθεί να λαμβάνονται αυτόματα νέα μέτρα.
Τα πρώτα κοντά στον Μάρτιο, ύψους περίπου έξι δισ. Για μια ακόμη φορά την αναβλητικότητα θα την πληρώσουν οι συνήθεις ύποπτοι μισθωτοί και συνταξιούχοι;
Διαβάστε επίσης:
“Αγριεύει” ο πόλεμος μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας στις πλάτες της Ελλάδας – Ανυποχώρητοι και οι δύο στις θέσεις τους για το ελληνικό χρέος