Με αιχμές η ομιλία του Γιάννη Στουρνάρα στο διεθνές συνέδριο που γίνεται στην Αθήνα. Η Τράπεζα της Ελλάδας, είπε, δεν είναι "ορφανή".
Ο κεντρικός τραπεζίτης έκανε αναφορές στην ανεξαρτησία της ΤτΕ, λέγοντας πως η Τράπεζα της Ελλάδας κατάφερε στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης να παραμένει ανεξάρτητη από πολιτικές και επιχειρηματικές παρεμβάσεις.
H Τράπεζα της Ελλάδος έχει κερδίσει την ανεξαρτησία της κερδίζοντας ταυτοχρόνως τη θέση της στην καρδιά του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ έγινε ένας από τους πρωταρχικούς πυλώνες οικονομικής σταθερότητας της χώρας, είπε ο Γιάννης Στουρνάρας στην ομιλία του στο διεθνές συνέδριο οικονομικής ιστορίας με θέμα “Η γέννηση των Κεντρικών Τραπεζών στο Μεσοπόλεμο ” ( The birth of Inter-War Central Banks).
«Αυτός ακριβώς ήταν ο ρόλος που κλήθηκε να επιβεβαιώσει στη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, παραμένοντας ανεξάρτητη από πολιτικές ή επιχειρηματικές παρεμβάσεις», επεσήμανε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας.
«Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι πια νέα. Το πιο σημαντικό: δεν είναι πια ορφανή – παρά τις σποραδικές προσπάθειες να φανεί ως τέτοια. Ανήκει σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια με ισχυρούς θεσμικούς δεσμούς και κοινό σκοπό», τόνισε.
Μετά από μία σύντομη αναδρομή από την ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδας το 1928 ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι σήμερα, η διαφύλαξη της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών από αδικαιολόγητες πολιτικές και επιχειρηματικές επιρροές είναι και πάλι ένα ζήτημα που αξιώνει την προσοχή. Η προάσπιση της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών δεν αφορά μόνο τη σταθερότητα των τιμών αλλά και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της οικονομίας και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Στο συνέδριο συμμετέχουν καταξιωμένοι καθηγητές οικονομικής ιστορίας καθώς και οι διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας Ewald Nowotny, της Φιλανδίας Οlli Rehn, και του Βελγίου Jan Smets.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ