Οικονομία

“Μπλόκο” σε για χιλιάδες αιτήσεις για σύνταξη

- Χιλιάδες πολίτες μένουν για χρόνια χωρίς σύνταξη - “Μπλόκο” στις αιτήσεις από την γραφειοκρατεία - Αλαλούμ με τα ένσημα και την συμμετοχή στα ταμεία - Γεμίζουν τα δικαστήρια από υποθέσεις ασφαλισμένων που ζητούν δικαίωση

Στις… καλένδες παραπέμπονται οι αιτήσεις για σύνταξη χιλιάδων πολιτών, εξαιτίας του “αλαλούμ” που έχει προκληθεί από τις αντιθέσεις του νόμου Κατρούγκαλου, με παλαιότερες διατάξεις.

Αποτέλεσμα είναι να μπαίνει “φρένο” και χιλιάδες συντάξεις (σε ορισμένες περιπτώσεις για χρόνια) και να δημιουργείται “χάος” στα δικαστήρια όπου φτάνουν σωρρηδόν οι υποθέσεις.

Όπως δηλώνει στην “Καθημερινή” και στην συνάδελφο Ρούλα Σαλούρου ο νομικός Δημήτρης Μπούρλος, οι κανόνες που σήμερα τίθενται για την έκδοση της σύνταξης κάνουν την κατάσταση περίπλοκη.

Οι βασικοί λόγοι που μπαίνει “μπλόκο” στην σύνταξη

– Δεν είναι λίγες οι φορές που ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ εμπλέκονται και στους δύο αυτούς φορείς. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει “΄ξεκαθάρισμα” των κριτηρίων συμμετοχής τους σε αυτούς.
Όπως είναι λογικό αυτό προκαλεί μεγάλο πρόβλημα για χιλιάδες ασφαλισμένους, καθώς την ώρα της συνταξιοδότησης δημιουργείται “κομφούζιο”.

– Αυτό που επακολουθεί είναι να γεμίζουν τα δικαστήρια με πάρα πολλές τέτοιες υποθέσεις που περιμένουν, ίσως και χρόνια, δικαίωση. Μέχρι τότε βέβαια οι αιτούντες μένουν χωρίς σύνταξη.

– “Χαμός” όμως γίνεται και με τις διαφορετικές κατηγορίες ασφάλισης. Συγκεκριμένα, αυτήν την στιγμή στον ΕΦΚΑ υπάρχουν πάνω από 900 κατηγορίες (ανά είδος επιχείρησης, ειδικότητα, κινδύνους κτλ). Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την ενοποίηση των ταμείων αυτοί οι κωδικοί αυξήθηκαν.

– Σε αυτό έρχεται να προστεθεί πως μέχρι τώρα δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι πολλές ιδιαίτερες κατηγορίες εργαζομένων που υπάγονται στον ΕΦΚΑ

– Το τοπίο επίσης δεν είναι “ξεκάθαρο” σε πολλές περιπτώσεις για τις αποδοχές του ασφαλισμένου αλλά και τις παροχές σε είδος και χρήμα που υπόκεινται ασφαλιστικές εισφορές.

– “Κόλλημα” επίσης παρατηρείται και σε ότι αφορά την πλήρη και την μερική απασχόληση. Συγκεκριμένα, όπως φάνηκε κατά την διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα, ο ΕΦΚΑ αναγνωρίζει για μερική απασχόληση από 21 έως 23 ένσημα και όχι 25, όπως ισχύει στην πλήρη απασχόληση. Ο ακριβής λοιπόν υπολογισμός και συμψηφισμός, δημιουργεί μια περαιτέρω καθυστέρηση.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα