Η τρόικα βλέπει ότι το κράτος θα χάσει από τη μείωση του φόρου και έτσι μπλοκάρει τις αλλαγές στον φόρο υπεραξίας με αποτέλεσμα για τρεις μήνες να μην κινείται... φύλλο στην αγορά αφού οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά στις μεταβιβάσεις ακινήτων που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές.
Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών προς την τρόικα είναι η τιμή κτήσης να «διορθώνεται» με τον υπολογισμό του πληθωρισμού από το έτος που το ακίνητο αποκτήθηκε έως και το έτος πώλησης. Πρακτικά, η τιμή κτήσης ουσιαστικά αυξάνεται με βάση τον πληθωρισμό των ετών που διακρατήθηκε. Για παράδειγμα, αν ένα ακίνητο αποκτήθηκε έναντι ενός εκατομμυρίου δραχμών (περίπου 3.000 ευρώ) το 1990 και από τότε έως και το 2014 που πωλείται ο συνολικός πληθωρισμός ήταν 150% η τιμή κτήσης με σημερινές αξίες είναι 7.500 ευρώ. Αν το ακίνητο πωλείται σήμερα 50.000 ευρώ τότε η υπεραξία διαμορφώνεται στα 42.500 ευρώ. Αν δεν είναι πληθωριστεί η τιμή κτήσης τότε η υπεραξία θα ήταν 47.000 ευρώ.
Η ένσταση της τρόικας, σύμφωνα με το δημοσίευμα του capital, είναι αυτός ο πληθωρισμός της τιμής. Οι τροϊκανοί πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο μειώνεται σημαντικά η υπεραξία και κατά συνέπεια θα μειωθούν και τα φορολογικά έσοδα. Ενστάσεις υπάρχουν από την τρόικα και για την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών να απαλλαγούν πλήρως από το φόρο υπεραξίας τα ακίνητα που έχουν διακρατηθεί για περισσότερα από 25 χρόνια. Και αυτή η ρύθμιση οδηγεί σε απώλειας εσόδων.
Διαβάστε επίσης: