Απογοτευτικά ήταν τα αποτελέσματα και της δεύτερης δημοπρασίας ομολόγων της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής για την εξόφληση των χρεών των εισαγωγέων προς τους προμηθευτές στο εξωτερικό, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής δήλωσε χθες (04.01.24) ότι πούλησε μόλις 57 εκατομμύρια δολάρια από το μέγιστο ποσό των 750 εκατομμυρίων δολαρίων των διαθέσιμων ομολόγων.
Το νέο πλήγμα για την κυβέρνηση του Χαβιέ Μίλεϊ ακολουθεί μια παρόμοια αποτυχία την περασμένη εβδομάδα, όταν στη δημοπρασία πωλήθηκαν μόλις 68 εκατομμύρια δολάρια από τα 750 εκατομμύρια δολάρια που προσφέρθηκαν.
Τα ομόλογα – τα οποία οι εισαγωγείς μπορούν να αγοράσουν και να μεταπωλήσουν στη δευτερογενή αγορά σε άλλους επενδυτές με αντάλλαγμα δολάρια ΗΠΑ – είναι το κλειδί για να βοηθήσουν τους εισαγωγείς να εξοφλήσουν περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια που οφείλουν σε προμηθευτές στο εξωτερικό και να βελτιώσουν τον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας.
Οι πωλήσεις προορίζονται επίσης να βοηθήσουν το Μίλεϊ να αντιμετωπίσει τη χρόνια έλλειψη δολαρίου και τους αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίων, οι οποίοι έχουν δυσχεράνει το εμπόριο.
Από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Δεκέμβριο, ο Μιλέι ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για να ανασύρει την οικονομία της Αργεντινής από το χείλος της έκτης ύφεσης μέσα σε μια δεκαετία. Το πακέτο “θεραπείας σοκ” περιελάμβανε υποτίμηση του πέσο κατά περισσότερο από 50%, μαζί με μαζικές περικοπές στις κυβερνητικές δαπάνες.
Οι πωλήσεις – οι οποίες θεωρούνται καθοριστικές για την Αργεντινή προκειμένου να ενοποιήσει τελικά τις διαφορετικές συναλλαγματικές ισοτιμίες της – έρχονται επίσης καθώς η κυβέρνηση έχει πληρωμές τόκων ύψους περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων προς τους κατόχους ομολόγων την επόμενη εβδομάδα.
Τα εισαγωγικά ομόλογα σε δολάρια ονομάζονται “Bopreal” – που σημαίνει “ομόλογα για την ανοικοδόμηση μιας ελεύθερης Αργεντινής” – και προσφέρουν ετήσιο επιτόκιο 5%. Μπορούν να αγοραστούν σε τοπικό νόμισμα, το οποίο με τη σειρά του θα βοηθήσει την κεντρική τράπεζα να απορροφήσει κάποια πέσος στην οικονομία σε μια προσπάθεια να μειώσει τον ετήσιο πληθωρισμό που αναμένεται να ξεπεράσει το 220% τον Δεκέμβριο