Δευτέρα, 7 Οκτ.
23oC Αθήνα

Μπράβο από 5 οίκους για τις ελληνικές τράπεζες

Μπράβο από 5 οίκους για τις ελληνικές τράπεζες

Το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να μην αντέδρασε σύμφωνα με τις προσδοκίες την επόμενη μέρα των stress tests, όμως πέντε διεθνείς χρηματοοικονομικοί οίκοι και τράπεζες έχουν διαφορετική εκτίμηση και προσέγγιση.

Οι Deutsche Bank, UBS, Credit Suisse, Goldman Sachs και Wood προχωρούν σε αναβαθμίσεις συστάσεων και σε νέες ανώτερες τιμές στόχους για τις μετοχές.

Ειδικότερα οι πέντε οίκοι υποστηρίζουν:

UBS: Ο οίκος υπογραμμίζει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών καλύφθηκαν από τα μέτρα που έχουν λάβει ήδη καθώς και από τη δυναμική προσέγγιση των ισολογισμών τους, που συνυπολογίζει και τα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχουν συμφωνηθεί με την DG Comp στις βρυξέλλες.

Ως εκ τούτου, σημειώνει, η προσοχή θα πρέπει να επικεντρωθεί στις αναπροσαρμογές που θα πρέπει να γίνουν στις προβλέψεις των τραπεζών για επισφάλειες, μετά την αξιολόγηση της ποιότητας ενεργητικού..
Παράλληλα προχωρά σε αύξηση των συστάσεων και των τιμών στόχων των μετοχών.
Goldman Sachs: Με τον δυναμικό ισολογισμό και τα οφέλη από τον αναβαλλόμενο φόρο. Με αυτά τα δύο οι τράπεζες περνούν τη διαδικασία χωρίς να απαιτούνται νέα κεφάλαια.

Credit Suisse: Ο έλεγχος ποιότητας ενεργητικού (AQR) και το stress test δεν απαιτούν από αυτές να αντλήσουν επιπλέον κεφάλαια. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον συνυπολογισμό του κεφαλαιακού οφέλους από τα σχέδια αναδιάρθρωσης που είχαν εγκριθεί το καλοκαίρι από την DG Comp στις Βρυξέλλες.

Πιστεύει επίσης πως η αγορά δεν είχε σοβαρές αμφιβολίες αναφορικά με τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών και έτσι θεωρεί πως το γεγονός ότι πέρασαν τα AQR και το stress test είναι μικρό μόνο θετικό στοιχείο.

Deutsche Bank: υπογραμμίζει ότι η κερδοφορία των τραπεζών θα βελτιωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, μέσω ενός συνδυασμού αύξησης των εσόδων (χαμηλότερα κόστη χρηματοδότησης και υψηλότερες προμήθειες), μείωσης του λειτουργικού κόστους (συνεργίες από τις συγχωνεύσεις και ξεχωριστές πρωτοβουλίες) και χαμηλότερα κόστη που σχετίζονται με το πιστωτικό ρίσκο.

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών – προσθέτει ο οίκος- παραμένουν ένα μακροοικονομικό «παιχνίδι». Η επιβεβαίωση της ανάκαμψης θα βοηθήσει τα κόστη χρηματοδότησης να συγκλίνουν περισσότερο προς τα επίπεδα που επικρατούν στην ευρωζώνη, θα οδηγήσει σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα στηρίξει την αύξηση στους τζίρους των τραπεζών. Επίσης, θα βοηθούσε να μειωθεί και το πολιτικό ρίσκο για τη χώρα.

Wood: Χαρακτηρίζει ισχυρές οι ελληνικές τράπεζες και προσθέτει ότι το ισχυρό αποτέλεσμα του stress test αναμένεται να οδηγήσει σε επανατιμολόγηση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου. Πράλληλα επαναλαμβάνει τη θετική της στάση και καταλήγει με την επισήμανση ότι οι προσδοκίες για θετικό αποτέλεσμα στο stress test επιβεβαιώθηκαν,

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε