Με ενθαρρυντικά μηνύματα από την Κρ. Λαγκάρντ και τον Μ. Ντράγκι, για την έξοδο στις αγορές, αλλά και με προτροπές για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ολοκληρώθηκε η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
«Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια βλέπουμε, επιτέλους, θετική ανάπτυξη στην Ελλάδα», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, και επισήμανε ότι οι αριθμοί είναι πλέον θετικοί και οι ελληνικές εξαγωγές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν σε θέση να επιστρέψει στις αγορές, και ο τρόπος που αυτό έγινε, αποτελεί σαφώς ένδειξη ότι κάτι καλό γίνεται, σημείωσε η επικεφαλής του Ταμείου και πρόσθεσε ότι «μία πολύ περήφανη χώρα», όπως περιέγραψε την Ελλάδα, «δανείζεται και πάλι από τις αγορές, με επιτόκια που μπορεί να μην ήταν εξαιρετικά», όπως είπε, «αλλά σε κάθε περίπτωση ήταν πολύ καλά, ενώ βρήκε και πολύ μεγάλη ανταπόκριση».
Υπό αυτό το πρίσμα η κα Λαγκάρντ εξέφρασε την ελπίδα ότι ως απόρροια των παραπάνω εξελίξεων θα επιστρέψει η εμπιστοσύνη και θα αυξηθούν οι επενδύσεις και η Ελλάδα «θα θεωρείται και πάλι ως ένα μέρος που αξίζει να βάλουν οι επενδυτές τα χρήματά τους και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας». Έσπευσε, δε, να σημειώσει ότι μοιράζεται την ανησυχία των Ελλήνων για την τεράστια ανεργία.
Πιστή στην προσέγγιση που υιοθετεί το ΔΝΤ τις τελευταίες ημέρες, πρόσθεσε ότι το ταξίδι (για την Ελλάδα) δεν έχει τελειώσει, τονίζοντας ότι «υπάρχουν ακόμα και άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν, και πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει στην πορεία».
Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλώνοντας ότι η επιτυχία αυτή δείχνει πως οι αγορές αποτιμούν θετικά την πολύ σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στη χώρα και υπογράμμισε ότι «διανύουμε μια πολύ καλή περίοδο όπου οι αγορές είναι πολύ ευνοϊκές για την αγορά χρέους σε όλο τον κόσμο».
Πρόσθεσε και αυτός ότι «παρά την επιτυχία της έκδοσης ομολόγου στις αγορές, η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής».
Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου, ο κ. Ντράγκι περιέγραψε ως αναγκαίες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως και τη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, τονίζοντας ότι αυτές είναι προϋποθέσεις ώστε η επιστροφή στις αγορές να μην είναι ένα εφήμερο γεγονός, αλλά η αρχή ενός ‘success story’.
Παράλληλα, τόνισε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να παρέμβει απέναντι στο ισχυρό ευρώ και τον αρνητικό πληθωρισμό, λαμβάνοντας νέα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης, δηλαδή να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, όσο και στη λήψη “μη συμβατικών μέτρων”. Προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος δεν προέρχεται μόνο από την απειλή του αποπληθωρισμού, αλλά και από έναν χαμηλό πληθωρισμό, και σημείωσε ότι τα κύρια θύματα μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι οι χώρες που δέχονται πιέσεις, όπως η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης καθώς οι χαμηλές τιμές καθιστούν τη διαδικασία προσαρμογής περισσότερο δύσκολη και περιπλέκουν τη μείωση του χρέους, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.
Διαβάστε επίσης:
Μειωμένη κατά -10% από πέρυσι η εμπορική κίνηση
Πηγή Deutsche Welle