Οικονομία

Μύλος με την εξαγορά της Σκοπιανής EDS από την ΔΕΗ – Τι λένε τα κόμματα τι απαντά η ΔΕΗ

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή το θέμα εξαγοράς της Σκοπιανής εταιρίας ενέργειας EDS από την ΔΕΗ. Στο θέμα παρενέβη και η διοίκηση της ελληνικής εταιρίας, υποστηρίζοντας ότι όλα έγινα νόμιμα και ότι η επένδυση είναι επωφελής.

Ας δούμε πως προέκυψε το θέμα, αφού η εξαγορά από τη ΔΕΗ έχει συντελεστεί τον περασμένο Απρίλιο.

Τις τελευταίες ώρες ήρθαν στο φως τα οικονομικά στοιχεία της EDS, σύμφωνα με τα οποία με τον ισολογισμό του 2017, η EDS εμφάνισε πέρυσι ζημίες ύψους 5,4 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 1 και 1,4 εκατ. ευρώ για τις χρήσεις 105 και 2016. Είχε έσοδα 88,3 εκατ. ευρώ, αλλά δαπάνες 93,7 εκατ. ευρώ, εκείνο όμως που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφορά τις υποχρεώσεις της, που από 10,8 εκατ. το 2015, αυξήθηκαν σε 17,8 εκατ. το 2016, για να φτάσουν στα 18,7 εκατ. ευρώ το 2017. Επίσης εμφανίζει αρνητικό αποθεματικό κεφαλαίου 914.253 ευρώ, όταν το 2016 ήταν στα 4,4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια εταιρεία που συσσωρεύει το 40% των ζημιών του κλάδου και το 11% του συνολικού του τζίρου.

Μετά από αυτά προκλήθηκαν έντονες παρεμβάσεις της ΝΔ και του Γιάννη Μανιάτη.

Σκρέκας: Επενδυτική κίνηση αυξημένου ρίσκου

O Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Τρικάλων κ. Κώστας Σκρέκας, για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, αλλά και τις αποκαλύψεις για την εξαγορασθείσα εταιρεία EDS Σκοπίων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα μετέτρεψε τη ΔΕH από βασικό αναπτυξιακό πυλώνα για την Ελληνική οικονομία σε μέγιστο συστημικό κίνδυνο: Από το 2014 μέχρι το 2017 η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕH μειώθηκε κατά 84%, το λειτουργικό περιθώριο (EBITDA) της κατά 64%, ενώ τα ληξιπρόθεσμά της υπερτριπλασιάστηκαν. Μάλιστα, η ΔΕH το 2017 είχε καθαρό χρέος 7,5 φορές το λειτουργικό της περιθώριο (EBITDA), πράγμα που αποδεικνύει ότι η εταιρεία έχει περάσει σε ζώνη υψηλής επικινδυνότητας για τη βιωσιμότητά της.

Αλλά η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει επιβάλει επιπλέον στη ΔΕH να χάσει το 40% του κύκλου εργασιών της, δηλαδή 2 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Προχωρά επίσης στην πώληση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της εταιρείας χωρίς να ορίζει ελάχιστο τίμημα. Και δεν εξηγεί πώς η ΔΕH , που σήμερα με 5 δισ. τζίρο παρουσιάζει ζημιές, θα επιβιώσει όταν ο τζίρος της εταιρείας προσεγγίσει τα 3 δις ευρώ, όπως ο ίδιος κ. Σταθάκης έχει αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξη του.

Τέλος, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι την ώρα που η εταιρεία βρίσκεται σε αυτή την οριακή οικονομική κατάσταση, η διοίκηση της ΔΕH προχώρησε σε επενδυτική κίνηση αυξημένου ρίσκου και με σκοτεινά σημεία, αγοράζοντας μια ενεργειακή εμπορική εταιρεία στα γειτονικά Σκόπια. Συγκεκριμένα, στις αρχές του 2018 προχώρησε στην αγορά της εταιρείας EDS Σκοπίων, η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα ανήκει στον αντιπρόεδρο και στενό φίλο του πρωθυπουργού Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ, έχει αρνητικά κεφάλαια, τα πάγια της δεν ξεπερνούν τα 600.000 δηνάρια, έχει το 40% των ζημιών του κλάδου και μόνο το 11% του τζίρου. Παράλληλα, ο δείκτης της πιστωτικής ικανότητας είναι αρνητικός, και ενώ έχει γράψει ζημιές για το 2017, η ΔΕH την εξαγόρασε έναντι του ποσού των 4,8 εκατ. ευρώ, ενώ δημοσιεύματα αναφέρουν ότι μέρος της πληρωμής μεταφέρθηκαν σε προσωπικούς λογαριασμούς του αντιπροέδρου της κυβέρνησης των Σκοπίων.

Ενόψει όλων αυτών, η Νέα Δημοκρατία ερωτά:

-Προτίθεται ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας να καταθέσει στη Βουλή των Ελλήνων τους ισολογισμούς των 5 τελευταίων ετών της EDS, καθώς και την μελέτη του ανεξάρτητου εκτιμητή που προσδιόρισε το εύλογο τίμημα για την εξαγορά;
-Ποιος τελικά λέει αλήθεια για το επιχειρησιακό πλάνο του στρατηγικού συμβούλου, με βάση το οποίο οι τράπεζες δάνεισαν τη ΔΕΗ. Ο Υπουργός, που υπόσχεται πλήρη εφαρμογή του σχεδίου ή ο διορισμένος από αυτόν Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος που δηλώνει το αντίθετο;
-Σχεδιάζεται πράγματι να δοθεί επιπλέον προίκα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ (μέσω ΑΔΙ) στις λιγνιτικές μονάδες που πωλούνται και ποιος θα επιβαρυνθεί το κόστος;
-Ποιο εκτιμά ο αρμόδιος Υπουργός ότι είναι το οικονομικό αποτέλεσμα της ΔΕH για το τρίτο τρίμηνο του 2018 και τι προτίθεται να κάνει αν το λειτουργικό περιθώριο της εταιρείας προσεγγίσει το μηδέν;
-Τελικά τι προτίθεται να κάνει για τη διάσωση της ΔΕH;».

Μανιάτης: Προκλητική η εξαγορά της EDS

Από την πλευρά του ο βουλευτής ΔΗ.ΣΥ, Γιάννης Μανιάτης, ανέφερε σε δήλωσή του πως, πρόκεται για μια εταιρεία μηδενικής αξίας, όπως αποκαλύπτεται από τα οικονομικά στοιχεία του σχετικού ισολογισμού.

Αξιοπερίεργο χαρακτηρίζει, επίσης, το γεγονός ότι “οι οίκοι που έκαναν τις διαπραγματεύσεις και τις διαγωνιστικές διαδικασίες με τον κ. Ανγκιούσεφ, ολοκλήρωσαν το έργο τους τον Απρίλιο του 2018, αλλά η εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ έγινε στις 05.2.2018, και η απόφαση εξαγοράς από το Δ.Σ. πάρθηκε την αμέσως επόμενη μέρα, στις 06.2.2018, δηλ. 2 τουλάχιστον μήνες πριν την ολοκλήρωση των νομικών, οικονομικών και φορολογικών διερευνήσεων της εξαγοράς”.

Τέλος, ο βουλευτής ζητεί να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα σχετικά έγγραφα για την λήψη της απόφασης.

Άμεση ήταν η αντίδραση τόσο του αρμόδιου υπουργού Γ. Σταθάκη, όσο και της ΔΕΗ.

Σταθάκης: Απορώ γιατί η ΝΔ θυμήθηκε τώρα το θέμα

Από την πλευρά του, ο υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε τα εξής για το θέμα της EDS:

«Μετά τη διπλωματία του… καφέ σε επιμέλεια Μαρίας Σπυράκη, η Ν.Δ., με υποβολέα της τον κύριο Μανιάτη, επιχειρεί τώρα να ρίξει σκιές στις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών, κάνοντας βουτιά στη ναφθαλίνη.

Η εξαγορά της EDS από τη ΔΕΗ είναι γνωστή εδώ και έναν χρόνο και έγινε στο πλαίσιο της πολιτικής επέκτασης που έχει χαράξει η εταιρεία στα Βαλκάνια. Η στρατηγική αυτή, συζητήθηκε ήδη από τον Φεβρουάριο του 2018 στο Δ.Σ. της εταιρείας και αποφασίστηκε η έναρξη της διαδικασίας εξαγοράς με βάση τα διεθνή πρότυπα που ακολουθούνται σε τέτοιες περιπτώσεις, με τις αναγκαίες νομικές, οικονομικές, φορολογικές και άλλες διερευνήσεις (due diligence) από έγκριτους διεθνείς οίκους, οι οποίοι προέκυψαν ύστερα από διαγωνιστικές διαδικασίες. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου και εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της εταιρείας.

Απορώ γιατί η Ν.Δ. θυμήθηκε, τώρα, το θέμα».

ΔΕΗ: Νόμιμη και επωφελής η συμφωνία

Με την σειρά της η ΔΕΗ αναφέρει στην σχετική ανακοίνωσή της:

1. Η απόφαση και η όλη διαδικασία της εξαγοράς έγινε με πλήρη διαφάνεια και εφαρμογή των κανόνων της εταιρικής διακυβέρνησης. Είναι μια καθαρά επιχειρηματική πράξη, η οποία αποφασίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. σε αντίθεση με το παρελθόν, που οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονταν εκτός ΔΕΗ, και τις επιπτώσεις των οποίων υφιστάμεθα σήμερα.

2. Βασικό κριτήριο για την εξαγορά αυτή, όπως και άλλες επιχειρηματικές πράξεις και πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα στις γειτονικές χώρες, είναι η υλοποίηση της στρατηγικής της ΔΕΗ για μετατροπή της σε διεθνή επιχειρηματικό όμιλο, με ηγετικό ρόλο στις αγορές της Βαλκανικής, στην προοπτική της Ενεργειακής Ένωσης της Ε.Ε. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη στην αγορά της Βαλκανικής και ειδικότερα της ΠΓΔΜ έχουν τοποθετηθεί και συνεχίζουν να τοποθετούνται μεγάλες εταιρείες, Ευρωπαϊκές και όχι μόνο. Σ΄ αυτό το πλαίσιο υπήρξε έντονο ενδιαφέρον και για την EDS, η πώληση της οποίας είχε ανακοινωθεί προ πολλού.

3. Σε ότι αφορά στην αξία και στα οικονομικά μεγέθη της EDS παρατίθενται τα εξής:

α. Η EDS είχε πέντε χρόνια συνεχούς κερδοφορίας (2012-2016). Το 2017 σημείωσε ζημιές συνεπεία της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη. Το α΄εξάμηνο του 2018, είχε κέρδη πιστοποιημένα από τον ορκωτό ελεγκτή 626.645 ευρώ.

β. Η αποτίμηση της εταιρείας έγινε από δύο έγκριτους διεθνείς οίκους σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές. Για τις αποτιμήσεις ελήφθησαν υπόψη τα οικονομικά μεγέθη και οι προοπτικές της εταιρείας. Η διαδικασία του Due Diligence που έγινε από έγκριτους οικονομικούς οίκους και νομικά γραφεία ολοκληρώθηκε στις αρχές Απριλίου 2018.

Το τίμημα των 4,8 εκ. με το οποίο εξαγοράστηκε η EDS ήταν μικρότερο των αποτιμήσεων και των δύο οίκων.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα