η πρόβλεψη του 2010 είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
Τα υψηλά χρέη και τα δημοσιονομικά ελλείμματα που άφησαν πίσω τους οι δύο προηγούμενες χρονιές θα διατηρήσουν τις συνθήκες για αργές μεταβολές στις οικονομίες.
Έτσι παρόλο που η έξοδος από την κρίση, κατά τη γνώμη μου έχει επιτευχθεί για το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, η πορεία εξομάλυνσης που συντελείται αθόρυβα και συστηματικά στις αγορές δεν είναι βέβαιο ότι θα ακολουθηθεί από τη θεαματική ανάκαμψη των οικονομιών μέσα στη χρονιά. Η διαφάνεια και η σταθερότητα στη δημοσιονομική και φορολογική πολιτική είναι απαραίτητα συστατικά.
Η ελληνική είναι μια «ελαφριά» οικονομία, που βασίζεται στην οικογενειακή μικρομεσαία επιχείρηση. Αυτά τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κρίση μικρότερης έκτασης και βάθους.
Όσο όμως επικρατούν η εύκολη «κερδοσκοπία» και τα μικροσυμφέροντα στο εσωτερικό οι αγορές θα υποφέρουν και μαζί τους το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Είναι απαραίτητο το ταχύτερο δυνατό να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός και ακόμα περισσότερο ο απολογισμός του κράτους και να ζήσουμε με λιγότερα δανεικά και λιγότερο «μελλοντικό» εισόδημα.
Στην παρούσα φάση είναι σαφές ότι το μέλλον υποτιμάται. Πολλές επιχειρήσεις διαπραγματεύονται κάτω από τη λογιστική τους αξία, που υποθέτει ότι θα έχουν ζημιές τα επόμενα χρόνια και πως η αξία των άυλων περιουσιακών τους στοιχείων είναι μηδενική. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύει για όλες αυτές τις επιχειρήσεις.
Στην αγορά ομολόγων, τα πιστωτικά περιθώρια της Ελλάδος έχουν φτάσει σε ύψος που υιοθετούν την υπόθεση ότι ο κίνδυνος πτώχευσης της χώρας είναι εξαιρετικά υψηλός. Και εδώ η υπόθεση είναι ακραία. Δυσκολίες θα υπάρξουν, αυστηρά μέτρα θα ληφθούν, κάποιες επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν προβλήματα και κάποιες άλλες όμως, θα
εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες για να προχωρήσουν δυναμικά.
Ο Θεόδωρος Ν. Κρίντας είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Wealth Management ΑΕΔΑΚ