Οικονομία

“Ναυαγεί” η πώληση της ΕΥΑΘ

Το σενάριο της πώλησης της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) φαίνεται να ναυαγεί. Το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να επανεξετάσει τη διαδικασία, ύστερα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ΕΥΔΑΠ και λαμβάνοντας υπόψη τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας της Θεσσαλονίκης, με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Η απόφαση-δήλωση του ΤΑΙΠΕΔ, βασικού μετόχου της εταιρείας, διαβάστηκε με την ευκαιρία της γενικής συνέλευσης της ΕΥΑΘ ΑΕ και ανέφερε τα εξής: «Η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την ΕΥΔΑΠ δημιουργεί ένα νέο δεδομένο στο θέμα της αποκρατικοποίησης των εταιριών υδάτων. Το ΤΑΙΠΕΔ, σεβόμενο τους νομικούς θεσμούς, αλλά και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, θα προχωρήσει  στο αμέσως επόμενο διάστημα σε επανεξέταση της διαδικασίας αξιοποίησης της ΕΥΑΘ και θα ανακοινώσει τις σχετικές αποφάσεις του. Επισημαίνεται ότι ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ είναι να αξιοποιεί στοιχεία της περιουσίας του Δημοσίου με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, άρα και το συμφέρον των πολιτών, ενώ παράλληλα οφείλει να διασφαλίζει τη νομιμότητα, αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων».

Υπενθυμίζεται ότι ενδιαφέρον για το 51% της ΕΥΑΘ ΑΕ είχε εκφράσει η γαλλική εταιρεία “Suez Environment”,η οποία μάλιστα είχε προαναγγείλει επενδύσεις σε υποδομές, της τάξης των 25-50 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μέχρι και 2000-4000 θέσεις εργασίας στην τοπική οικονομία σε μια πενταετία, αν περιερχόταν σε αυτή το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας. Συγκεκριμένα, η εταιρεία, που διεκδικούσε το 51% σε κοινοπραξία με τον Άκτωρα, θα έπρεπε στην επόμενη πενταετία να χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε υποδομές, οι οποίες δεν θα ανήκουν σε αυτή, αλλά στην ΕΥΑΘ Παγίων.

Η γενική συνέλευση αποφάσισε επίσης τη διανομή μερίσματος 0,285 ευρώ/μετοχή, ως εξής: 0,12 ευρώ/μετοχή για τη χρήση 2013, αφορολόγητου αποθεματικού από εξαγορά αμοιβαίων κεφαλαίων ύψους 0,065 ευρώ/μετοχή και αδιάθετου υπολοίπου αντληθέντων κεφαλαίων 0,10 ευρώ/μετοχή. 

Με την ευκαιρία της γενικής συνέλευσης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νίκος Παπαδάκης, δήλωσε: “Η ΕΥΑΘ είναι μια νοικοκυρεμένη εταιρεία, που λειτουργεί σεβόμενη απολύτως τις αρχές της Εταιρικής Διακυβέρνησης. Μαζέψαμε εκκρεμότητες ετών, όπως τα χρέη των δήμων, έχουμε χρήματα και μηδενικό δανεισμό και μεριμνούμε για τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας. Επιτυχία, ωστόσο, θα είναι η υλοποίηση ενός μακροχρόνιου πλάνου επενδύσεων (σ.σ. ύψους 132 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2014-2018), με διευκόλυνση των λειτουργιών της εταιρείας, ούτως ώστε να λυθούν σοβαρά χρονίζοντα προβλήματα όπως το θέμα της έλλειψης προσωπικού, της επέκτασης της ΕΥΑΘ σε καλλικρατικούς δήμους που δεν ανήκουν πλήρως στη ζώνη ευθύνης της εταιρείας, αλλά και ευρύτερα στη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια”.

Ενέκρινε δε το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής πάγιων περιουσιακών στοιχείων της ΕΥΑΘ Α.Ε. προς την ΕΥΑΘ Παγίων, με το οποίο ρυθμίζονται υφιστάμενες οφειλές της πρώτης προς τη δεύτερη που εκκρεμούσαν, τις αμοιβές και τις αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου κατά την εταιρική χρήση 2013, όπως και την εκλογή ορκωτών ελεγκτών για τη χρήση 2014.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρύδης: Τι εννοούσε ο Κουκουλόπουλος για τις αποκρατικοποιήσεις

 

Καρύδης: Τι εννοούσε ο Κουκουλόπουλος για τις αποκρατικοποιήσεις

Κουκουλόπουλος: Θέμα επαναδιαπραγμάτευσης οι αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ

Τσίπρας: Δε πρέπει να ιδιωτικοποιήσουν ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Το χριστουγεννιάτικο υπουργικό συμβούλιο, ο Ίλον Μασκ και η επίθεση στα F-35, πως πωλείται η Εθνική Ασφαλιστική, τα διυλιστήρια που δεν είναι της μόδας στην Ευρώπη και η μεγάλη σύμβαση για τα νοσοκομεία
Το χριστουγεννιάτικο υπουργικό συμβούλιο και οι προκλήσεις Φακέλους με πολλούς στόχους για το 2025 θα παραλάβουν στο σημερινό υπουργικό...
Το χριστουγεννιάτικο υπουργικό συμβούλιο,  ο Ίλον Μασκ και η επίθεση στα F-35,  πως πωλείται η Εθνική Ασφαλιστική,  τα διυλιστήρια που δεν είναι της μόδας στην Ευρώπη και η μεγάλη σύμβαση για τα νοσοκομεία