Πιθανότατα σήμερα (15.11.2017), ο ΟΔΔΗΧ προχωρά, σε μία light αναδιάρθρωση του χρέους, μέσω Swap. Ουσιαστικά πρόκειται για την δεύτερη, πιο ήπια αυτή την φορά, προσπάθεια εξόδου στις αγορές.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ανάψει το «πράσινο φως» για την κίνηση αυτή, ενώ έχει δοθεί έγκριση από την ΕΚΤ και τον ESM. Να σημειωθεί πάντως ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει διατυπώσει επιφυλάξεις για την σκοπιμότητα, αλλά και την αποτελεσματικότητα μίας τέτοιας κίνησης την παρούσα χρονική στιγμή.
Το Swap περιλαμβάνει την έκδοση τεσσάρων νέων ομολόγων στα οποία συγκεντρώνονται οι διαθέσιμες στην αγορά ποσότητες 20 διαφορετικών σειρών ομολόγων από το 2012.
Ο στόχος
Η βασική επιδίωξη είναι να «μαζευτούν» σε λιγότερες εκδόσεις οι συγκεκριμένοι τίτλοι και ταυτόχρονα να αυξηθεί η εμπορευσιμότητά τους. Παράλληλα θα μπορέσουν να απεγκλωβιστούν όσο τις διακρατούν μετά το PSI του 2012. Το συνολικό χρέος των εν λόγω τίτλων αγγίζουν τα 30 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα η κίνηση αυτή έχει απώτερο σκοπό, να βρει η ΕΚΤ πεδίο δράσης, όταν αποφασίσει να εντάξει την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση. Με λίγα λόγια να βρει ομόλογα να αγοράσει, αφού σήμερα κάτι τέτοιο δεν είναι απόλυτα δεδομένο ότι θα συμβεί, αφού οι εμπορεύσιμοι τίτλοι στην αγορά είναι εξαιρετικά περιορισμένοι.
Οι τράπεζες
Σημαντικό μέρος στην ανταλλαγή αυτή θα έχουν ελληνικές συστημικές τράπεζες αλλά και η ΤτΕ με περίπου 5 – 6 δισ. ευρώ από το Κοινό Ταμείο, δηλαδή το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των ασφαλιστικών ταμείων.
Ενδιαφέρον θα παρουσιάσει το πώς θα διαχειρισθεί η ΤτΕ χαρτοφυλάκιο ομολόγων σε σχέση με το Swap. Από τις εκδόσεις του 2012 έχει η Κεντρική Τράπεζα ένα μέρος, περίπου κάτι περισσότερο από 2 δισ., αλλά ουδείς γνωρίζει εάν θέλει να το χρησιμοποιήσει στο Swap.
Έξοδος στις αγορές
Να καταστίσουμε σαφές ότι το ελληνικό δημόσιο από την συγκεκριμένη κίνηση δεν πρόκειται να βάλει φρέσκο χρήμα στα κρατικά ταμεία, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για μία καλύτερη οργάνωση ενός μέρους του ήδη υφιστάμενου χρέους.
Νέα έξοδο στις αγορές η Ελλάδα αναμένεται να προχωρήσει στις αρχές του 2018, και αφού έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η τρίτη αξιολόγηση.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος φρόντισε να φτιάξει ένα θετικό κλίμα για την κίνηση αυτή και σε συνέντευξη στους FT υπογραμμίζει τη βελτίωση του περιβάλλοντος στην Ελλάδα, τις ανακοινώσεις για την απόδοση υψηλού κοινωνικού μερίσματος αλλά και εξοικονόμησης πόρων (περί τα 800 εκατ. ευρώ) για το περιβόητο μαξιλάρι – εγγύηση για την επιστροφή στις αγορές το 2018 και κυρίως τις θετικές εκτιμήσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ για την επόμενη διετία.
Οι οριστικές ανακοινώσεις πάντως αναμένονται σήμερα, όπου και θα γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες του Swap.