Νέα κατάσταση φαίνεται να δημιουργείται πλέον για τη διμερή και ουσιαστική διαπραγμάτευση της ΔΕΗ με τη βιομηχανία για την τιμή προμήθειας του ρεύματος, ύστερα από την τελευταία απόφαση του Εφετείου.
Με την απόφασή του κλείνει οριστικά το θέμα προσφυγών της ΔΕΗ κατά της τιμής που είχε ορίσει η διαιτησία το 2013 για την Αλουμίνιον της Ελλάδος.
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ το 2014 είχε προσφύγει στο Εφετείο προσβάλλοντας απόφαση που αφορούσε στη τιμή που είχε ορίσει η μόνιμη διαιτησία της ΡΑΕ για την προμήθεια ρεύματος της Αλουμίνιον της Ελλάδος από τη ΔΕΗ, μέσα από μια διαδικασία στην οποία η ΔΕΗ είχε προσέλθει οικειοθελώς με συνυποσχετικό διαιτησίας.
Η ΔΕΗ διαφώνησε με τη γνωμοδότηση λέγοντας ότι η τιμή συνιστά κρατική ενίσχυση. Γι αυτό και έκανε σειρά προσφυγών, τόσο στο εσωτερικό (εφετείο) όσο και στο εξωτερικό (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή). Όμως καμία από τις παραπάνω προσφυγές της δεν κατέληξε υπέρ της, καθώς όλες οι αρχές διαφώνησαν, με πιο πρόσφατη αυτή του το Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ στις 9 Φεβρουαρίου, που δικαίωσε στην πραγματικότητα τόσο την Επιτροπή όσο και το Διαιτητικό Δικαστήριο.
Επιπλέον στην απόφαση του Εφετείου επιβεβαιώνεται ότι για τον καθορισμό της τιμής πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι Βασικές Αρχές Τιμολόγησης Ηλεκτρικής Ενέργειας (πελατών υψηλής τάσης) όπως ορίζονται από τον Κώδικα προμήθειας.
Αξίζει να επισημανθεί, αναφέρουν κύκλοι της βιομηχανίας, ότι από την αρχική απόφαση της διαιτησίας, για την οποία το εφετείο γνωμοδοτεί ότι περιλαμβάνει το πραγματικό οριακό κόστος της ΔΕΗ συν κέρδος, έχει περάσει αρκετός καιρός και η τιμή των 36,6 ευρώ/MW μόνο ως ταβάνι μπορεί να θεωρηθεί πια, καθώς οι συνθήκες αλλά και τα οικονομικά δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην από τότε με τα κόστη για τη ΔΕΗ να πέφτουν σημαντικά, μετά μάλιστα και την ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου.