Site icon NewsIT

Νέα εποχή για Forthnet: Μεταβιβάστηκε στον βρετανικό όμιλο United Group, ο ρόλος κλειδί του Ν. Σταθόπουλου

29.05.2020 | 12:31
Νέα εποχή για Forthnet: Μεταβιβάστηκε στον βρετανικό όμιλο United Group, ο ρόλος κλειδί του Ν. Σταθόπουλου

Αίσιο τέλος είχε το σχέδιο εξυγίανσης της Forthnet, καθώς, το σύνολο των μετοχών που κατείχαν οι πιστώτριες τράπεζες, περνά κι επισήμως στον τηλεπικοινωνιακό όμιλο United Group.  Πρόκειται για συμφωνία, ύψους 42 εκατ. ευρώ, που, η United Group – η οποία ελέγχεται από τη βρετανική επενδυτική εταιρεία BC Partners –  διαπραγματευόταν εδώ και καιρό με τις πωλήτριες τράπεζες, στο πλαίσιο διεθνούς διαγωνισμού. Ρόλο κλειδί στο deal «έπαιξε» ο Νίκος Σταθόπουλος διευθύνων σύμβουλος στον βρετανικό επενδυτικό όμιλο.

Η συμφωνία προβλέπει ότι, το βρετανικό γκρουπ θα αποκτήσει το σύνολο της έκθεσης (μετοχές, δάνεια, μετατρέψιμες ομολογίες) που κατέχουν στη Forthnet και τις θυγατρικές της, οι πιστώτριες τράπεζες Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Attica Bank. Μεταξύ άλλων, θα υπάρξει «κούρεμα» στις δανειακές υποχρεώσεις της Forthnet, οι οποίες ανέρχονται στα 298 εκατ. ευρώ, με τα 43 εκατ. ευρώ περίπου να αφορούν το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο.  Επιπλέον προβλέπεται ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Η βρετανική ΒC Partners και το ελληνικό στοιχείο 

Το όνομα της BC Partners ακούγεται έντονα στην αγορά το τελευταίο διάστημα. Με βασικό μέτοχο, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Νίκο Σταθόπουλο,  η βρετανική εταιρεία είχε αποκτήσει πριν από πέντε χρόνια την φαρμακοβιομηχανία Pharmathen από την οικογένεια Κάτσου, δίνοντας έτσι αφορμή για να συστηθεί περαιτέρω στην ελληνική αγορά.  Το όνομα ωστόσο, του κ. Σταθόπουλου είναι γνωστό στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά εδώ και περισσότερα χρόνια, καθώς το 2004, μέσω της ΑPAX Partners, είχε μεσολαβήσει για την εξαγορά της ΤΙΜ Hellas, σημερινή Wind Ελλάς. 

Εδώ και καιρό, ο κ. Σταθόπουλος αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, έχοντας ως έδρα του το Λονδίνο.  Πρόσφατα, μάλιστα, o πετυχημένος μάνατζερ κι απόφοιτος του Harvard, διακρίθηκε κι ως ένας από τους 50 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στις ευρωπαϊκές αγορές. 

Όσον αφορά την επενδυτική εταιρεία ΒC Partners, ιδρύθηκε το 1986, ξεχωρίζοντας για τη δράση της στον τομέα τηλεπικοινωνιών και media. Προτού ξεσπάσει η κρίση, ο Έλληνας επικεφαλής, δήλωνε ότι η BC Partners «τρέχει» επενδύσεις 145 δισ. ευρώ, σε 18 χώρες.  

Τη United Group, μέσω της οποίας έγινε η εξαγορά της Forthnet, η βρετανική επενδυτική εταιρεία εξαγόρασε σχετικά πρόσφατα, ενώ πρόθεση αποτελεί, μέσω αυτής  να ακολουθήσουν κι άλλα εξίσου σημαντικά deals.

Να σημειωθεί ότι, η United Group δραστηριοποιείται σε Σερβία, Σλοβακία, Κροατία, Βουλγαρία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Βόρειο Μακεδονία και Αλβανία, τόσο στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, όσο και της συνδρομητικής τηλεόρασης. Οι πωλήσεις  της ξεπερνούν το  1,5 δισ. ευρώ ετησίως και τα κέρδη τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ διαθέτει ρευστότητα περί τα 250 εκατ. ευρώ.

H Forthnet και η σχέση της με την Nova  

Όσον αφορά τη Forthnet, σταθμός στην ιστορία της αποτέλεσε το 2008, όταν συγχωνεύθηκε με την Nova.  Ωστόσο, ιδρύθηκε στα τέλη του 1995 από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και την Minoan Lines, με την επωνυμία Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Τηλεπικοινωνιών και Τηλεματικών Εφαρμογών, διακριτικό τίτλο FORTHnet Α.Ε. και έδρα στις Βούτες Ηρακλείου. 

Οι μετοχές της εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2000, ενώ τέσσερα χρόνια μετά η εταιρεία συγχωνεύτηκε με τις θυγατρικές HellasNet και Internet Hellas  και λίγα χρόνια αργότερα ακολούθησε η συγχώνευση της με την Mediterranean Broadband Access. Το 2008, εξαγόρασε τις Netmed N.V. και Intervision (services) B.V. και εισήλθε στον κλάδο της συνδρομητικής τηλεόρασης οπότε και ξεκίνησε η συνεργασία της με την NOVA με την οποία το 2010 συγχώνευσε τις λειτουργίες και τις δραστηριότητες της Forthnet.

Σήμερα, με έδρα την Παλλήνη, η Forthnet είναι μέλος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, του Συνδέσμου Εταιριών Πληροφορικής Ελλάδος και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.   Kατέχει 32,47% μερίδιο αγοράς ανάμεσα σε όλους τους ιδιωτικούς παρόχους τηλεπικοινωνιών και αποτελεί τον μεγαλύτερο πάροχο στην Ελλάδα βάσει συνδρομητών, με το 67% του μετοχικού της κεφαλαίου να κατέχουν μέχρι σήμερα οι τράπεζες Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank.

Tags:

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version