Το νέο «πακέτο» ενίσχυσης των επιχειρήσεων ανακοίνωσε από την Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης. Έρχεται ρύθμιση για έως και 48 δόσεις για χρέη στα ταμεία. Δωρεάν rapid tests για τις επιχειρήσεις.
Νέα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.
Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν μια σειρά παρεμβάσεις, από καθυστέρηση αποπληρωμής οφειλών μέχρι και rapid tests σε χώχρους εργασίας με δαπάνη του κράτους.
Επίσης εξήγγειλε νέα ρύθμιση για χρέη μέχρι και 48 δόσεις.
Αναλυτικά τα μέτρα
-Παρατείνονται έως το τέλος του χρόνου οι ασφαλιστικές εισφορές επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που έληγαν στις 30 Απριλίου και αφορούσαν την περίοδο της πρώτης καραντίνας.
-Σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή ρύθμιση που θα ορίζει ειδικό πλαίσιο αποπληρωμής με επιλογή είτε 24 άτοκων δόσεων είτε με 48 δόσεις και με επιτόκιο 2,5% και έναρξη καταβολής από 1/1/2022.
«Με αυτό το σχήμα, το υπουργείο Εργασίας ευθυγραμμίζεται με το Υπουργείο Οικονομικών δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας για εργαζομένους και επιχειρήσεις», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
-Θα δημοσιευθεί άμεσα στο ΦΕΚ, απόφαση για παράταση μέχρι το Φεβρουάριο των οφειλών του Ιανουαρίου, με τους ίδιους πληττόμενους κλάδους.
-Τις επόμενες μέρες θα λειτουργήσει ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι εργοδότες θα δηλώνουν το σύνολο του προσωπικού τους και οι εργαζόμενοι θα μπορούν να κάνουν δύο φορές το μήνα «ράπιντ τεστ», ενώ το κόστος θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
«Στο πλαίσιο αυτών των μέτρων είμαστε σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο Εργασίας και το Κέντρο Εμβολιασμών ώστε να λαμβάνονται τα όποια επιπλέον μέτρα που χρειάζονται», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
-Σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για την κατάρτιση το οποίο θα την συνδέει με την αμοιβή όσων παρέχουν κατάρτιση.
Ακόμα, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι εντατικοποιούνται οι έλεγχοι του ΣΕΠ και άμεσα θα προσληφθούν 121 άτομα.
«Στόχος όλων αυτών των μέτρων, που θα επικαιροποιούνται συνεχώς και θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, είναι να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, όσο καλύτερα μπορούμε βάσει των δημοσιονομικών μας αντοχών και να περάσουμε στην επόμενη μέρα με όσο πιο ομαλό τρόπο γίνεται», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.