Οικονομία

Νέα μέτρα για χάρη του ΔΝΤ! Όριο στις προσλήψεις συμβασιούχων, επανυπολογισμός συντάξεων και εφαρμογή του συνδικαλιστικού νόμου!

 - "Έφυγε" η επιστολή με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς το ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα
- Περιέχει 21 δεσμεύσεις, οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2018
- Μεταξύ αυτών το πλαφόν πρόσληψης συμβασιούχων για το 2017-2018 και η λήψη νέων μέτρων αν δεν πιαστούν οι στόχοι!
- Περιλαμβάνεται επίσης η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και η απαρτία (50%) για να αποφασιστεί απεργία

Το… send “πατήθηκε” και η επιστολή προς τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ με την οποία η ελληνική κυβέρνηση ζητά τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό έγγραφο, “έφυγε” με προορισμό την Ουάσινγκτον. Την επιστολή με τις 21 δεσμεύσεις της Αθήνας υπογράφουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.

Οι 21 δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στη λίστα προς το ΔΝΤ πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2018. Όπως αναφέρεται, η ελληνική κυβέρνηση και τη Τράπεζα της Ελλάδος ζητούν από το ΔΝΤ ένα πρόγραμμα που θα έχει διάρκεια 13 μήνες και 12 μέρες και χρηματοδότηση ύψους 1,6 δισ. ευρώ. «Η διευκόλυνση θα λήξει στις 31 Αυγούστου 2018, λίγο μετά τη λήξη του προγράμματος του ESM», σημειώνεται.

Ανάμεσα στις 21 δεσμεύσεις, τις οποίες δημοσιεύει η Καθημερινή, που περιλαμβάνει η κυβέρνηση στην επιστολή είναι το πλαφόν στις προσλήψεις συμβασιούχων την περίοδο 2017-2018, ο επανυπολογισμός των συντάξεων, η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και η θεσμοθέτηση αυξημένης απαρτίας (50%) στις συνελεύσεις των εργαζομένων προκειμένου να αποφασίσουν απεργιακές κινητοποιήσεις, η εξίσωση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών και ο διορισμός ανεξάρτητων ελεγκτών για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα εφαρμόσει πλήρως τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που προκύπτουν από το Μνημόνιο. Υπόσχεται δε ότι σε περίπτωση που υπάρχει απόκλιση από τους στόχους, θα ληφθούν διορθωτικά μέτρα.

Στη συνέχεια, αναφέρονται τα μέτρα που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί για τη διετία 2019-2020, δηλαδή η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και η μείωση του αφορολογήτου ορίου. Σύμφωνα με την Καθημερινή, στην επιστολή αναφέρεται επίσης, για να καμφθούν οι όποιες ανησυχίες του Ταμείου, πως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το υπουργείο Δικαιοσύνης και ανεξάρτητοι νομικοί έχουν γνωμοδοτήσει πως οι περικοπές στις συντάξεις και η μείωση του αφορολογήτου είναι συνταγματικές.

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, αναφέρεται ότι δεν έχει ακόμη διασφαλιστεί, παρά την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων, τη γενναιόδωρη χρηματοδότηση από τους επίσημους πιστωτές και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης που αποφάσισε το Eurogroup. Έτσι, θα απαιτηθεί περαιτέρω ελάφρυνση, η οποία θα δοθεί υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

Τέλος, αναφέρεται ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα αξιολογείται από το ΔΝΤ ανά 6μηνο και προτείνεται η πρώτη αξιολόγηση να γίνει στις 15 Φεβρουαρίου του 2018 και η δεύτερη στις 15 Αυγούστου του ίδιου χρόνου.

10 από τις δεσμεύσεις

1. Να υιοθετήσει νομοθεσία, έως τον Σεπτέμβριο, με την οποία θα τίθεται ανώτατο όριο στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου για το 2017 και το 2018 και θα διασφαλίζεται πως όποιες συμβάσεις μετατραπούν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου με δικαστικές αποφάσεις δεν θα επηρεάζουν τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2018-2021.

2. Να ολοκληρώσει τον επανυπολογισμό των συντάξεων (Δεκέμβριος 2017).

3. Να διορίσει ανεξάρτητους ελεγκτές για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα (Σεπτέμβριος 2017).

4. Να εξισώσει τις αντικειμενικές με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων (Δεκέμβριος 2017).

5. Έως τον Σεπτέμβριο να υιοθετηθούν αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, που θα προβλέπουν ότι προκειμένου να υπάρχει απαρτία για να αποφασιστεί απεργία θα πρέπει να συμμετέχει το 50% των εργαζομένων που εκπροσωπούνται στα σωματεία.

6. Να ολοκληρώσει την εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση των αγορών (toolkit III).

7. Nα υιοθετήσει οριζόντια μέτρα προκειμένου να διευκολυνθεί η αδειοδότηση επενδύσεων.

8. Να νομοθετήσει την άρση των περιορισμών (γεωγραφικών, τιμολόγησης, εγκατάστασης κ.λπ.) σε σημαντικά επαγγέλματα, όπως παροχής υγείας, νομικών υπηρεσιών κ.ά.

9. Να εφαρμόσει πλήρως το πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

10. Να θέσει σε πλήρη εφαρμογή το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για δανειολήπτες που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους.

Πηγή: Καθημερινή 

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα