Οικονομία

Νέα σενάρια για τον ΕΝΦΙΑ – Τι επιδιώκει η κυβέρνηση

Η δυσκολία του υπουργείου Οικονομικών να καταρτίσει τους πίνακες με τις νέες αντικειμενικές αξίες, δίνει τροφή στα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι με τον ΕΝΦΙΑ του 2018. Η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να μην ισχύσουν από εφέτος οι νέες αντικειμενικές αξίες, τουλάχιστον για τον υπολογισμό του Φόρου.

Ο ΕΝΦΙΑ αποδεικνύεται… “αγκάθι”. Γιατί, από την πλευρά τους οι δανειστές στέκονται στο γράμμα των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά και ζητάει να γίνει ότι έχει συμφωνηθεί και δεν δείχνει να κάνει πίσω ούτε χιλιοστό.

Να σημειωθεί ότι με βάση το Μνημόνιο τον επόμενο μήνα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο καθορισμός των νέων αντικειμενικών αξίων ώστε να προχωρήσει η προσαρμογή των συντελεστών με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, έτσι ώστε να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ τον Αύγουστο του 2018.

Με βάση τις εισηγήσεις από τους εκτιμητές που έχει δεχθεί το υπουργείο Οικονομικών προκύπτουν αυξήσεις (μεσοσταθμικές) στις τιμές ζώνης, που φτάνουν μέχρι και 22%. Αν αυτές ισχύσουν είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φέρουν ανατροπές μη εύκολα διαχειρίσιμες σε τμήματα του πληθυσμού που δεν θα ήθελε με κανένα τρόπο να αγγίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού εν δυνάμει τα θεωρεί εκλογική του δεξαμενή. Ο χρόνος των εκλογών πλέον είναι ορθάνοιχτος και ως εκ τούτου δεν θα ήθελαν να αποτελέσει ο ΕΝΦΙΑ την «ταφόπλακα» της κυβέρνησης, όπως συνέβη και με αυτή του Σαμαρά. Και εκεί λοιπόν η κυβέρνηση καλείται να ισορροπήσει και να δει τι μπορεί να κάνει και όχι τι θέλει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ είναι δεδομένα και θα πρέπει να μπουν στα κρατικά ταμεία έσοδα τουλάχιστον 2,65 δισ. Ευρώ.

Τα σενάρια για τον ΕΝΦΙΑ που επεξεργάζονται στην κυβέρνηση

  • Το πρώτο και ιδιαίτερα δύσκολο, από τεχνικής άποψης, αλλά όχι αδύνατο, να ισχύσουν οι νέες αντικειμενικές αξίες και να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ με αυτές, αλλά οι αλλαγές να είναι οριακές και μέσα στο εύρος της κάθε τιμής ζώνης, έτσι ώστε ο φόρος να είναι πάνω κάτω ο ίδιος.
  • Να αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες από εφέτος, αλλά ο ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με βάση τις υφιστάμενες, ώστε να μην υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή και ο υπολογισμός με τις νέες να γίνει από το 2019.
  • Να βρεθεί φόρμουλα ώστε εφέτος να μην γίνει καμία απολύτως αλλαγή και να υπολογιστούν πιο … επαγγελματικά του … χρόνου. Δύσκολα περνάει αυτή η πρόταση από τους δανειστές, αλλά …

Τι προκύπτει μέχρι στιγμής – Τα αγκάθια

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι τιμές ζώνης στις αποκαλούμενες ακριβές περιοχές – με τιμή πάνω από 2.000 ευρώ, πρέπει να μειωθούν περίπου περίπου 15%, κάτι που σημαίνει και ανάλογα μειωμένο φόρο ΕΝΦΙΑ. Αντίθετα στις λεγόμενες φθηνές περιοχές οι εκτιμητές προτείνουν αυξήσεις από 15% ως 40%, καθώς οι χαμηλές τιμές ζώνης υπολείπονται όχι μόνο αυτών της αγοράς αλλά ακόμα και του κατασκευαστικού κόστους. Στις μεσαίες περιοχές οι μεταβολές προτείνεται να κινηθούν στα επίπεδα ίδια επίπεδα, με αυξομειώσει 5% – 10%.

Τα παραπάνω ωστόσο αποτελούν προτάσεις και η τελική απόφαση ανήκει στην κυβέρνηση και δει στο υπουργείο Οικονομικών.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Ειδικά τιμολόγια για θέρμανση και προαγορά ηλεκτρικής ενέργειας – Όλα όσα φέρνουν οι έξυπνοι μετρητές για τους καταναλωτές
Δυνατότητα προαγοράς ενέργειας με έκπτωση και αυτόματη διαχείριση βλαβών είναι ορισμένες από τις νέες δυνατότητες που θα παρέχουν στους καταναλωτές
Ειδικά τιμολόγια για θέρμανση και προαγορά ηλεκτρικής ενέργειας – Όλα όσα φέρνουν οι έξυπνοι μετρητές για τους καταναλωτές