Την ώρα που η κυβέρνηση και οι υπουργοί της αλληλοσπαράζονται και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας στρέφεται εναντίον κυβερνητικών νομοσχεδίων, η Standard & Poor' s προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής μας ικανότητας.
Η Standard & Poors ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε ΒΒΒ+ από Α-, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι η αξιολόγηση παραμένει σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης με πιθανότατες αρνητικές συνέπειες.
Σε ανακοίνωσή του ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι η υποβάθμιση είναι αποτέλεσμα των μέτρων που ανακοίνωσε πρόσφατα ο έλληνας πρωθυπουργός για τη μείωση του υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος, χαρακτηρίζοντας απίθανο να βοηθήσουν στη μείωση της επιβάρυνσης από το δημόσιο χρέος. Παράλληλα, αναλυτής του οίκου αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει εγχώρια εμπόδια στην αναμόρφωση των δημόσιων οικονομικών.
Μάλιστα, αναφέρεται πως ο οίκος βλέπει περαιτέρω μείωση της ευελιξίας της Ελλάδας σε μεγαλύτερο βαθμό ακόμα και από τις δικές του εκτιμήσεις. Προειδοποιούν μάλιστα ότι θα προχωρήσουν και σε νέα υποβάθμιση εάν η κυβέρνηση δεν τα καταφέρει να έχει επαρκή πολιτική στήριξη στην εφαρμογή ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που σύμφωνα με κατάταξη της CMA Datavision κατέταξε την Ελλάδα στις δέκα πρώτες χώρες που κινδυνεύουν να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους, δηλαδή να χρεωκοπήσουν. Δείτε τη σχετική είδηση.
Την ώρα που η ελληνική οικονομία υποβαθμίζεται εκ νέου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου βρίσκεται στην Ευρώπη όπου συναντάνται με ομολόγους του, σε μία εκστρατεία να επανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία η ελληνική οικονομία. Δείτε τη σχετική είδηση
Πάντως, τα χτυπήματα από τα διεθνή ΜΜΕ συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και αυτή τη φορά τη σκυτάλη πήρε ο γαλλικός τύπος.
Και ενώ οι βολές για την ελληνική οικονομία δεν σταματούν, στο εσωτερικό οι υπουργοί στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου με αφορμή το πρόγραμμα εθελουσίας του ΟΛΠ και σαν να μην έφθανε αυτός ο πονοκέφαλος ήρθε να προστεθεί και το άδειασμα του Προέδρου της Εθνικής Τράπεζας προς το νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες της υπουργού Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη. Δείτε τη σχετική είδηση.
Όλα αυτά συμβαίνουν με την κυβέρνηση να δείχνει πως αγνοεί το γεγονός ότι οι δανειακές ανάγκες της χώρας για το 2010 θα ξεπεράσουν τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Δείτε το σχετικό βίντεο