Σπάνε κάθε ρεκόρ οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη, εντείνοντας την ανησυχία και αυξάνοντας τους κινδύνους για ενδεχόμενη ύφεση. Σήμερα Τετάρτη (28.9.2022) η απόδοση στο 10ετές ομόλογο της Ελλάδας εκτινάχθηκε πάνω από το 5%, κάτι που έχει να συμβεί από τον Νοέμβριο του 2017.
Η κατάσταση όμως δεν είναι καλύτερη και στις υπόλοιπες χώρες Ευρωζώνης, αλλά και στην Μ. Βρετανία, όπου οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν επιδοθεί σε ένα πραγματικό ράλι, σπέρνοντας τον προβληματισμό σε όλη την Ευρώπη.
Η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια, αφενός του φόβου για την επόμενη ημέρα και αφετέρου λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν για αυξανόμενη προσφορά ομολόγων λόγω περισσότερων δημόσιων δαπανών αλλά και από τις προσδοκίες νομισματικής σύσφιξης.
Την ίδια στιγμή, για μία ακόμη ημέρα, συνεχίζονται οι πιέσεις στις μετοχές, ωθώντας τις τιμές σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, ενώ για το φυσικό αέριο η κατάσταση μόνο καλή δεν είναι, αφού οι αναλυτές εκτιμούν ότι μετά την χθεσινή δολιοφθορά με τις εκρήξεις στους αγωγούς, δημιουργείται μία νέα συνθήκη πληθωριστικών πιέσεων.
Ταυτόχρονα νέα μικρή πτώση για την τιμή του πετρελαίου, ενώ στερλίνα και ευρώ συνεχίζουν να πιέζονται, έστω και αν αυτές οι πιέσεις δεν είναι τόσο ισχυρές όσο τις προηγούμενες ημέρες.
Υπερπτήσεις για τα ομόλογα στην Ευρωζώνη
Νέα άνοδο καταγράφουν και σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη με αποτέλεσμα να έχουν υψηλό πολλών ετών. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ξεπέρασε το 5%, με άλμα 21 μονάδων βάσης διαμορφώνεται στο 5,06%, ενώ ήταν και ακόμη ψηλότερα.
Στην Ιταλία το 10ετές είναι μία ανάσα από το 5%, στο 4,907%, στην Γερμανία που 14 μήνες πριν δανειζόταν με αρνητικά επιτόκια η απόδοση φτάνει το 2,34%, στην Μ. Βρετανία στο 4,59% και στην Ισπανία στο 3,5%.
Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διατηρούν τη hawkish ρητορική τους. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, ακόμη και αν η παρενέργεια της αυστηρότερης πολιτικής είναι η ασθενέστερη ανάπτυξη, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
«Ο πληθωρισμός πρέπει να επιστρέψει μεσοπρόθεσμα στο 2% και θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, δηλαδή να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια στις επόμενες πολλές συναντήσεις», είπε σε συνέδριο. «Αν δεν εκτελούσαμε (την εντολή μας), θα έβλαπτε πολύ περισσότερο την οικονομία».
Νέα άνοδος για το φυσικό αέριο
Η τιμή του φυσικού αερίου σήμερα στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας είναι σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα και συγκεκριμένα στα 203 ευρώ με άνοδο 9%. Να σημειωθεί ότι η είδηση ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream στην Ευρώπη έχει υποστεί ζημιά και αυτό ενισχύει τις τιμές του φυσικού αερίου, τις οποίες οι αναλυτές βλέπουν ως δείκτη του μελλοντικού πληθωρισμού.
Τέλος απώλειες κοντά στο 2% για τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να δείχνουν σαφή τάση αποχώρησης από τις μετοχές, ειδικά των ευρωπαϊκών. Να σημειωθεί ότι οι δείκτης επιστρέφουν κοντά στα χαμηλά της πανδημίας.