Οικονομία

Νέο ιστορικό ρεκόρ για τις ελληνικές εξαγωγές με άλμα 36,7% το 2022 – Ποιοι κλάδοι «πρωταγωνίστησαν»

Με νέο ιστορικό ρεκόρ και με σημαντική αύξηση (36,7%) ολοκλήρωσαν το 2022 οι ελληνικές εξαγωγές. Ο εξαγωγικός κλάδος συνεχίζει την έντονα ανοδική πορεία που ακολουθεί όλα τα τελευταία χρόνια.

«Πρωταγωνιστές» της ανόδου των ελληνικών εξαγωγών ήταν οι κλάδοι των Πετρελαιοειδών και Καυσίμων (+78,7%), Βιομηχανικών (+30,1%), Τροφίμων (+17,6%), Χημικών (+6,7%), Μηχανημάτων (+28,2%), Διαφόρων Βιομηχανικών (+27,2%), Πρώτων Υλών (+2,8%), Ποτών & Καπνού (+24,5%), Λαδιών (+43,4%) και Εμπιστευτικών Προϊόντων (+28,7%).

Την ίδια στιγμή, ανοιχτή πληγή αποτελεί το εμπορικό έλλειμμα που διευρύνθηκε περαιτέρω με ανησυχητικούς ρυθμούς (50,7%) και οι εισαγωγές που παρουσίασαν αύξηση 42,2%.

EXAGOGES  APEMPE

Ελληνικές εξαγωγές: Προοπτικές

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, αναφέρει τα εξής: «Για άλλη μια φορά οι ελληνικές εξαγωγές κατάφεραν να σημειώσουν ακόμη ένα ιστορικό ρεκόρ. Παρ’ όλες τις αντιξοότητες και το δυσμενές περιβάλλον που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, οι ελληνικές επιχειρήσεις πέτυχαν να μεγαλώσουν το αποτύπωμά τους και να διοχετεύσουν ακόμη περισσότερα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό.

Με τη συνδρομή της Πολιτείας και την εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας οι Έλληνες Εξαγωγείς αποδεικνύουν πως έχουν τις δυνατότητες να πάνε ακόμη πιο ψηλά και να κατακτήσουν νέες κορυφές. Από την άλλη πλευρά, πηγή μόνιμου προβληματισμού αποτελεί η συνεχής αύξηση των εισαγωγών και η περαιτέρω διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος. Πρόκειται για μια εικόνα που μας πληγώνει και είναι ανάγκη να αναστραφεί μέσα από στοχευμένα και συστηματικά μέτρα.

Η διαδικασία ανασυγκρότησης της εγχώριας παραγωγής πρέπει να εντατικοποιηθεί και οι προσπάθειες να γίνουν πιο συστηματικές και μεθοδικές.

Σε ένα αβέβαιο και επισφαλές διεθνές περιβάλλον, όπως το σημερινό με τον υψηλό πληθωρισμό, τα ακριβά επιτόκια, την ενεργειακή κρίση αλλά και τις πολιτικές προστατευτισμού που ακολουθούν οι ισχυρές οικονομίες του πλανήτη, η θωράκιση του πρωτογενούς τομέα είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική.

Η αίσθηση που υπάρχει στον κόσμο των Ελλήνων Εξαγωγέων είναι πως εάν δεν συμβεί κάτι που θα ανατρέψει άρδην το σκηνικό στην ελληνική και παγκόσμια οικονομία, και το 2023 θα είναι ακόμη μια επιτυχημένη χρονιά για τον κλάδο».

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Φέτος το Πάσχα τα δώρα που θα κάνουμε στους αγαπημένους μας κρύβουν μέσα τους ένα μεγάλο δώρο και για εμάς
Με το πρόγραμμα επιβράβευσης Go For More της Εθνικής Τράπεζας κερδίζουμε πόντους κάνοντας τα γιορτινά ψώνια μας, τους οποίους μπορούμε να εξαργυρώσουμε στις επόμενες αγορές μας
Two professional women engage in a pleasant business exchange at a stylish office. One hands a business card to another, highlighting teamwork and communication.
Επιμένει ο Τραμπ στους δασμούς κατά των Ευρωπαίων από αύριο και τους ζητά να αγοράσουν ενέργεια - Συνάντηση Κομισιόν με αυτοκινητοβιομήχανους
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξε πολύ κακή απέναντί μας», είπε. «Τους πληρώνουμε για να τους φυλάμε στρατιωτικά και μας κοροϊδεύουν στο εμπόριο, οπότε αυτός δεν είναι καλός συνδυασμός»
Ντόναλν Τραμπ
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
Κόντρα στις απειλές Τραμπ για αύξηση δασμών, η Κίνα υποτιμά το νόμισμά της και αυξάνει τη χρηματοδότηση στις εταιρείες της
Με την υποτίμηση του νομίσματος της η Κίνα επιχειρεί να κάνει πιο ανταγωνιστικές τις εξαγωγές της, οι τιμές των οποίων αυξάνονται λόγω των δασμών Τραμπ
People's Bank of China
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες