Οικονομία

Νέο μεγάλο σοκ στην αγορά! Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η Μαρινόπουλος Α.Ε.!

- Η Μαρινόπουλος ΑΕ υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 για να σταματήσουν οι κατασχέσεις
- Τελικά θα συζητηθεί την 1η Ιουλίου στο Πρωτοδικείο και μέχρι τότε υπάρχει προστασία της εταιρείας από τους πιστωτές
- Βαρύτατο πλήγμα για την ελληνική οικονομία - Απλήρωτοι πάνω από 3.000 μικροί και μεγάλοι προμηθευτές!
- Αγωνία για 13.000 εργαζόμενους - Κυβέρνηση: Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις

Ένα βαρύτατο πλήγμα για την αγορά αποτελεί η νεα θλιβερή εξέλιξη όσον αφορά στην υπόθεση Μαρινόπουλος ΑΕ. Σήμερα η εταιρεία υπέβαλλε αίτημα υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα και αν τελικά η εταιρεία δεν τα καταφέρει τότε ένα ντόμινο με ανεξέλεγκτες συνέπειες θα ακολουθήσει στην ελληνική αγορά!

Η Πρόεδρος του Πρωτοδικείου Αθηνών όρισε την 1η Ιουλίου και ώρα 11, για να συζητηθεί η προσωρινής διαταγής που αιτήθηκε η εταιρεία Μαρινόπουλος στο πλαίσιο της διαδικασίας εξυγίανσης (άρθρο 99) του πτωχευτικού κώδικα.
Σημειώνεται πως μέχρι τη συζήτηση της προσωρινής διαταγής χορηγήθηκε προστασία υπέρ της εταιρείας Μαρινόπουλος.

Η εταιρεία έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους πάνω από 3.000 προμηθευτές που φτάνουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ένα θριλερ το οποίο η αγορά παρακολουθεί με αγωνία αφού αν η Μαρινόπουλος ΑΕ καταρρεύσει θα συμπαρασύρει και άλλες εταιρείες μαζί της. Τεράστια είναι η αγωνία για τους 13.000 εργαζόμενους της εταιρείας!

Πως φτάσαμε ως εδώ

Η Μαρινόπουλος ΑΕ μέχρι και πριν από 3 χρόνια ήταν μια εταιρεία ακμαία. Τότε την διαχειριζόταν η γαλλική Carrefour. Όμως τα προβλήματα άρχισαν όταν την επαναγόρασε η Μαρινόπουλος. Κάποιοι κάνουν λόγο για κακή διαχείριση που οδήγησε στην σημερινή κατάσταση. Το πλήγμα για την οικονομία είναι τεράστιο, καθώς εκτός από το μέγεθος της εταιρείας με χιλιάδες εργαζόμενους, στον αέρα είναι και οι προμηθευτές στους οποίους χρωστάει τεράστια ποσά.
Ο λόγος για τον οποίο η εταιρεία έκανε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 ήταν για να σταματήσουν οι κατασχέσεις οι οποιες ήταν καθημερινό φαινόμενο. Οι προμηθευτές στους οποίους χρωστούσε πήγαιναν και κατέβαζαν τα προϊόντα τους από τα ράφια.

Φωτογραφιες απο κατασχέσεις προϊόντων απο κατάστημα της Μαρινόπουλου στην λεωφόρο Κηφισίας

Στόχος της εταιρείας είναι να κερδίσει έναν έως 2 μήνες γιατί με την αίτηση σταματούν οι κατασχέσεις. Θέλει επίσης να εφαρμόσει ένα σχέδιο για την εξυγίανσή της είτε με την πώλησή της σε εγχώριο ανταγωνιστή – υπεθυμίζεται ότι είχαν γίνει συζητήσεις με την Σκλαβενίτης οι οποίες απέβησαν άκαρπες – είτε σε ξένα funds.

Αυτό όμως, μοιάζει πολύ δύσκολο γιατί αυτή την στιγμή τα χρέη είναι τεράστια και δεν υπάρχουν πολλοί εθελοντές για να τα επωμιστούν. Η εταιρεία, ήθελε να υπαχθεί στο άρθρο 106 που θεωρείται ευνοϊκότερο αλλά για να συμβεί αυτό θα έπρεπε να έχει ρυθμίσει το 40% των οφειλών της που φαντάζει όμως πολύ δύσκολο.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι παρακολουθούν στενά και από κοντά τις εξελίξεις με βασικό στόχο και μέριμνα την προστασία της απασχόλησης και των θέσεων εργασίας.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη Τετάρτη 22 Ιουνίου, η εταιρεία Μαρινόπουλος είχε ανακοινώσει ότι «βρίσκεται εν μέσω του απαιτητικού και χρονοβόρου εγχειρήματος που στοχεύει στην επάνοδο της λειτουργίας της εταιρείας στην κανονικότητα, το συντομότερο δυνατόν».

Στην ίδια ανακοίνωση η εταιρεία τόνιζε ότι παραμένει «σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες μας, για την ανάπτυξη ενός συνολικού στρατηγικού πλάνου που θα επιτρέπει στην εταιρεία όχι μόνο να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει αλλά και να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμα βιώσιμης λύσης. Αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες μας παραμένουν η διασφάλιση των εργαζομένων μας, οι σχέσεις με τους προμηθευτές μας και το χτίσιμο της εμπιστοσύνης με το καταναλωτικό κοινό, που μας στηρίζει σε μια πορεία 54 ετών».

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Μαρινόπουλος τον περασμένο Φεβρουάριο είχε προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με τον όμιλο Σκλαβενίτη για τη δημιουργία νέας κοινής εταιρείας με σκοπό τη λειτουργία και ανάπτυξη hypermarkets σε όλη την Ελλάδα.
Το φιλόδοξο σχέδιο της συνεργασίας των δύο εταιρειών είχε ως στόχο μετά την ολοκλήρωσή της, η νέα εταιρεία να διαχειρίζεται κατ’ αρχήν τη λειτουργία των 33 hypermarkets, συνολικής έκτασης 160.000 τμ., που διέθετε η Μαρινόπουλος σε μεγάλα αστικά κέντρα ενώ θα προχωρούσε μελλοντικά σε περαιτέρω ανάπτυξη του εν λόγω δικτύου. Τα καταστήματα της Μαρινόπουλος απασχολούν πάνω από 3.000 εργαζόμενους και ο κύκλος εργασιών τους ανήλθε το 2015 σε περίπου 325 εκατ. ευρώ.

Επρόκειτο ουσιαστικά για μια στρατηγική κίνηση για την επιστροφή του Ομίλου Μαρινόπουλου στην ανάπτυξη. Πρακτικά η συμφωνία αναμένονταν να ενισχύσει τις χρηματοροές της Μαρινόπουλος, γεγονός που αποτελούσε μέρος του ολοκληρωμένου σχεδίου που είχε καταρτιστεί για την επιστροφή της εταιρείας στην ανάπτυξη.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι πέραν την συμφωνίας αυτής και σε συνέχεια της τροποποίησης της μετοχικής σύνθεσης της Μαρινόπουλος, η οποία έχει περάσει στον έλεγχο της οικογένειας Λεωνίδα Μαρινόπουλου, μέρος του στρατηγικού σχεδίου ήταν η μετάβαση σε ένα νέο διοικητικό σχήμα που θα υλοποιήσει το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας.

Τον περασμένο Μάρτιο η εταιρεία Μαρινόπουλος κατέληξε σε συμφωνία χρηματοδότησης από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της. Στόχος της συμφωνίας ήταν η εν λόγω χρηματοδότηση, σε συνδυασμό με τη συμφωνία με την Ι. & Σ. Σκλαβενίτης, να ενισχύσει τη ρευστότητα της εταιρείας με ποσό άνω των 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, να αναδιαρθρωθεί και ο συνολικός υφιστάμενος τραπεζικός δανεισμός της εταιρείας σε μακροπρόθεσμη βάση, σύμφωνα με το τριετές επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας.

Τον περασμένο Μάιο ξεκίνησε η λειτουργία τεσσάρων αναμορφωμένων καταστημάτων της εταιρείας με νέο σήμα και λογότυπο, ωστόσο μέσα στον Ιούνιο ξεκίνησαν εκ νέου τα προβλήματα της εταιρείας με τους προμηθευτές με αποτέλεσμα να «παγώσει» η συμφωνία με την Σκλαβενίτης.

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα