Οικονομία

Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και ομαδικές απολύσεις για την εκταμίευση της δόσης

Σπάει σε τρία κομμάτια η δόση των 8,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες από το Eurogroup. Διαβάστε ποιές ''θυσίες'' θα απαιτούνται πριν από την εκταμίευση.Δείτε φωτογραφίες από τη συνεδρίαση στο Ζάππειο.

Με το ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς να εστιάζεται στην αναφορά της τρόικας για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και, πιθανόν, το ύψος και την κατανομή των δόσεων, εξελίσσονται στο Ζάππειο οι εργασίες του Eurogroup.

Θετικές δηλώσεις από Ντάισελμπλουμ και Όλι Ρεν

Μπαίνοντας στη συνεδρίαση ο επίτροπος επί των Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι από την ελληνική Βουλή ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις και πως θα υπάρξει πολιτική υιοθέτηση της συμφωνίας, μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, που επετεύχθη σε τεχνικό επίπεδο. Για τις επίσημες αποφάσεις από το Eurogroup σχετικά με τη δόση, ο κ. Ρεν ανέφερε ότι αυτές θα ληφθούν ”εν καιρώ”.

«είναι ωραία που είμαι στην Ελλάδα, η οποία ανακάμπτει, ενώ παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα»

Σε θετικό μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισεμπλουμ, επισημαίνοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα ακούσουν την τρόικα και πως «ελπίζουμε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα». Πρόσθεσε μάλιστα χαρακτηριστικά, πως «είναι ωραία που είμαι στην Ελλάδα, η οποία ανακάμπτει, ενώ παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα».

Στην ερώτηση πότε θα αρχίσει η συζήτηση για τη νέα διευθέτηση του ελληνικού χρέους απάντησε ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί στη βάση των στοιχείων της Eurostat για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 και συμπλήρωσε ότι «θα επιστρέψουμε στη συζήτηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή και μετά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δόση των 8,3 δισ. ευρώ από την Ευρώπη, θα κατανέμεται σε τρεις υποδόσεις: Μια ύψους 6,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, μια ύψους 1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και μία ύψους 1 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Οι ”θυσίες” για την εκταμίευση των δόσεων

– Για την πρώτη δόση: Πλήρης εφαρμογή των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου.

– Για τη δεύτερη δόση: Κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, θέσπιση πλαισίου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο Δημόσιο, νέο πρόγραμμα είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, μείωση περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών και εξασφάλιση πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών σε υπηρεσίες υγείας.

– Για την τρίτη δόση: Ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου και συγχώνευση με το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο του ιδιωτικού τομέα, αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με παράλληλη εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς την επιχείρηση και νέο πλαίσιο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων με έλεγχο του «πόθεν έσχες».

Τμήμα της πρόσφατης συμφωνίας με την τρόικα, αποτελούν, εξάλλου, η νέα αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, η θέσπιση νέου μισθολογίου στο Δημόσιο με αξιολόγηση των υπαλλήλων, η επανεξέταση του πρόσφατου πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις και η προώθηση μιας νέας εργαλειοθήκης (από τον ΟΟΣΑ ή άλλον ανάλογου κύρους διεθνή οργανισμό) για το χονδρεμπόριο, τις τηλεπικοινωνίες, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τη μεταποίηση.

Διαβάστε επίσης:

Η τρόικα θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το Δημόσιο – Έρχονται μόνιμος μηχανισμός αξιολόγησης και νέο μισθολόγιο από το 2015

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Θεοδωρικάκος: Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια αβεβαιότητα μετά την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ
Με δημοσιονομική σταθερότητα, επιτάχυνση των επενδύσεων και του παραγωγικού μετασχηματισμού θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τις προκλήσεις της περιόδου, αναφέρει ο υπουργός
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος
Οι δασμοί καθυστερούν το ευρωταμείο για την άμυνα και ξυπνούν φόβους για στρατιωτικό exit των ΗΠΑ από την Ευρώπη
Οι Ευρωπαίοι παρακαλούν τους Αμερικάνους να μην αποσυρθούν στρατιωτικά από την Ευρώπη ή να το κάνουν, να το κάνουν συντονισμένα και όχι χωρίς... προειδοποίηση
Ουκρανοί στρατιώτες
Η Κίνα εξετάζει ενίσχυση της κατανάλωσης και των κεφαλαιαγορών – «Αυστηρά» μέτρα προανήγγειλε το Πεκίνο
Υπό την πίεση των αμερικανικών δασμών, η κινεζική ηγεσία σχεδιάζει μια έκτακτη διάσκεψη με κορυφαίους εκπροσώπους από την πολιτική, την κεντρική τράπεζα και τις ρυθμιστικές αρχές σύντομα
Ο Ντόναλντ Τραμπ με φόντο την σημαία της Κίνας
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες