Site icon NewsIT

Νέο όργιο made in Greece με τον ΕΝΦΙΑ και τις αντικειμενικές τιμές

06.11.2014 | 10:19
Νέο όργιο made in Greece με τον ΕΝΦΙΑ και τις αντικειμενικές τιμές

Το έκανε το θαύμα του άλλη μία φορά και συνεχίζει να το κάνει το υπουργείο Οικονομικών. Ο ελληνικός τραγέλαφος σε όλο του το μεγαλείο είναι εδώ χωρίς …αιδώ. Ένα το κίνητρο. Να μπαίνουν χρήματα στα δημόσια ταμεία.

Δώστε βάση. Από τις 31 Οκτωβρίου οι αντικειμενικές τιμές έχουν καταργηθεί ουσιαστικά για τις αγοραπωλησίες ακινήτων, αφού το «πόθεν έσχες»  θα ισχύει επί της τιμής που αναγράφεται στο συμβόλαιο, δηλαδή της εμπορικής.

Πολύ λογικό. Οι εμπορικές τιμές στη συντριπτική πλειοψηφία της επικράτειας είναι χαμηλότερες από τις εμπορικές και ακριβώς αυτή η κατάσταση είχε “παγώσει” τις έστω και λίγες αγοραπωλησίες στις οποίες, ελέω  κρίσης, είχαν περιοριστεί οι πολίτες. Πολύ σωστό το μέτρο και δίκαιο.

Κάπως έτσι μία ευνομούμενη πολιτεία θα λειτουργούσε και στο σκέλος της φορολογίας των ακινήτων. Για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης και ηθικής λειτουργίας θα έπρεπε να μειώσει τις αντικειμενικές τιμές επί των οποίων υπολογίζονται ο ΕΝΦΙΑ και οι άλλοι φόροι στα ακίνητα (ο οποίοι δόξα τω Θεώ είναι και μπόλικοι).

Αμ δε. Αυτά συμβαίνουν αλλού και όχι στη χώρα που ανθίζει η …φαιδρά πορτοκαλέα και ευδοκιμεί το νέο είδος, η …τρόικα η βουλιμική για φόρους.

Εδώ πρέπει να μπαίνουν τα λεφτά στα ταμεία και αλίμονο σε αυτούς που δεν μπορούν να κρυφτούν. Θα πληρώνουν μέχρι τελικής πτώσεως.

Για δύο τουλάχιστον χρόνια, λένε οι τελευταίες πληροφορίες,  και μέχρι να κινηθεί η ελληνική γραφειοκρατία να φτιάξει τις νέες αντικειμενικές τιμές, το ¨πόθεν έσχες»  θα υπολογίζεται με τις αγοραίες τιμές και οι φόροι με τις υψηλότερες αντικειμενικές. Εξυπνο και πατενταρισμένο νεοελληνικό κόλπο για να τα παίρνει το Δημόσιο.

Αντ’  αυτού θα μπορούσαν γρήγορα να εφαρμόσουν εκτάκτως και μέχρι νεωτέρας τις νέες χαμηλές τιμές ως αντικειμενικές. Μην μας πουν πως δεν μπορούν να τις βρουν.

Στην Τράπεζα της Ελλάδας αν απευθυνθούν και σε δύο, τρεις μεγάλες μεσιτικές εταιρείες θα τις εύρισκαν εν ριπή οφθαλμού. Αν ρίξουν μία ματιά και στο newsit σήμερα θα βρουν αρκετές.

Ε, αν γινόταν και κανένα λαθάκι δεν χάλασε ο κόσμος. Εδώ γίνονται τεράστια λάθη και στο μικρό θα κολλήσουμε.
Βεβαίως, κύριε εξυπνάκια θα πουν γιατί το λάθος θα είναι σε βάρος του δημόσιου κορβανά, ενώ τώρα είναι σε βάρος των πολιτών. Μεγάλη διαφορά.

Αλλά με τέτοια τριτοκοσμικά τερτίπια χάνουμε τη μπάλα και η κυβέρνηση θα χάσει τα αυγά και τα πασχάλια. Γιατί οι πολίτες βλέπουν τους φοροφυγάδες να οργιάζουν και γι΄ αυτούς να οργιάζει το… φορομπήξιμο. 

Tags:

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version