Site icon NewsIT

Νέο «όχι» για προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ

23.03.2010 | 15:21
ΦΩΤΟ REUTERS

ΦΩΤΟ REUTERS

Πληθαίνουν οι φωνές που αντιτίθενται στο ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Αυτή τη φορά ήταν ο επερχόμενος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίτορ Κονστάνσιο,

που ξεκαθάρισε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν «τα μέσα» για να βοηθήσουν την Αθήνα. Δεν είμαι υπέρ μιας προσφυγής της Ελλάδας σε πρόγραμμα του ΔΝΤ, όπως νομίζω ότι είπε και ο πρόεδρος Τρισέ, τόνισε ο Πορτογάλος αξιωματούχος μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

«Η προσφυγή στο ΔΝΤ ενός μέλους της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε να ερμηνευθεί σε διεθνές επίπεδο ως ένδειξη αδυναμίας των θεσμών μας», εξήγησε και πρόσθεσε: «Και το γεγονός είναι πως δεν βλέπω την ανάγκη». 

«Έχουμε τα μέσα για να δράσουμε οι ίδιοι. Γιατί να εμπλέξουμε άλλους θεσμούς; Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε τις απαντήσεις. Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη διάσωσης, αλλά μπορεί απλώς να χρειάζεται μια βραχυπρόθεσμη χρηματοπιστωτική στήριξη. Αν είναι απαραίτητη μια βραχυπρόθεσμη χρηματοπιστωτική στήριξη, η Ευρώπη έχει κατά τη γνώμη μου τα εργαλεία, πρόσθεσε. 

Το ΔΝΤ κάνει δύο πράγματα, συνέχισε ο Κονστάνσιο, «κατ’ αρχάς, προσδιορίζει μια σημαντική (δημοσιονομική) προσαρμογή για τη χώρα. Αυτό έχει γίνει από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και στη συνέχεια το ΔΝΤ δανείζει χρήματα, όμως αυτό δεν θα είναι αρκετό για τις ανάγκες της Ελλάδας, εκτίμησε. 

«Ο ρόλος του ΔΝΤ είναι να λειτουργεί ως καταλύτης, να επιβάλλει προγράμματα σε χώρες, να παρέχει χρήματα και μετά να περιμένει η χώρα αυτή να ξαναβρεί πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Και αυτό είναι κάτι που η Ευρώπη μπορεί να το κάνει», πρόσθεσε. 

Ο Κονστάνσιο, είναι σήμερα πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας. Επελέγη στα μέσα Φεβρουαρίου από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. για να διαδεχθεί από τον Ιούνιο τον Λουκά Παπαδήμο στην αντιπροεδρία της ΕΚΤ. Η απόφαση πρόκειται να επικυρωθεί οριστικά το απόγευμα της Τρίτης από το Ευρωκοινοβούλιο και μετά από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα, ο Αμαντέου Αλταφάζ εκπρόσωπος τουΕπιτρόπου Όλι Ρεν στάθηκε στην ανάγκη να αποσαφηνιστεί ο μηχανισμός ενδεχόμενης βοήθειας προς την Ελλάδα, προκειμένου να αρθεί το κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΕ θα έπρεπε να είναι έτοιμη να υλοποιήσει το μηχανισμό στήριξης προς την Ελλάδα. «Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο μηχανισμός θα ενεργοποιηθεί αυτόματα», διευκρίνισε και υπενθύμισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει αίτημα για βοήθεια από την ελληνική πλευρά. 

Όσο για το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής δεν έκρυψε ότι θα ήταν θετικό αν οι συζητήσεις κατέληγαν σε συμφωνία, ενδεχομένως σε άλλο επίπεδο, ούτως ώστε αργότερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επικύρωνε τη συμφωνία. Τόνισε, ωστόσο, ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή απόφαση σε επίπεδο ηγετών.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version