Ανεβαίνει ο λογαριασμός για το πακέτο στήριξης της οικονομίας πάνω από τα 11,6 δισ. που έχουν ανακοινωθεί. Στο οικονομικό επιτελείο δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο πακέτο των μέτρων που Απριλίου, που πιθανότατα θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.
Οι οριστικές αποφάσεις για τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας εκτιμάται ότι θα ληφθούν σε κυβερνητικό επίπεδο τις επόμενες ημέρες και μέχρι το σαββατοκύριακο, αφού έχουν λάβει υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των ειδικών.
Η πιθανότητα για άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου, είναι μεν ακόμη στο τραπέζι αλλά συγκεντρώνει από μικρές έως ελάχιστες ελπίδες. Ως νέα πιθανή ημερομηνία πλέον φαντάζει η 5η Απριλίου και ως χρονικός ορίζοντας που η αγορά θα έχει πει στις ράγες το Πάσχα.
Click4more Το ξανασκέφτονται για άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου – Κρίσιμη η Παρασκευή
Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό, στο τραπέζι μπαίνουν διάφορες προτάσεις για την στήριξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το επόμενο πακέτο, θα έχει μία γεύση από στοχευμένα μέτρα, όπως άλλωστε είναι και η πρόθεση της κυβέρνησης από εδώ και στο εξής.
Δεν γίνεται όμως επί του παρόντος να μην υπάρχουν οριζόντια. Ένα εξ αυτών θα είναι τα μηδενικά ενοίκια και για τον μήνα Απρίλιο για τις επιχειρήσεις εκείνες που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή και τις πρώτες ημέρες του επόμενου μήνα. Πιθανότατα η ημερομηνία αυτή θα είναι η 5η Απριλίου.
Επίσης στο τραπέζι είναι η συνέχιση του μέτρου της αναστολής εργασίας με την καταβολή των 534 ευρώ, αλλά υπάρχει προβληματισμός και αυτός αφορά το γεγονός ότι λειτουργεί ανταγωνιστικά στο πρόγραμμα ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ. Το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξουν αλλαγές.
Παράλληλα στο τραπέζι για το νέο πακέτο είναι, εκτός από τα μηδενικά ενοίκια, την αναστολή εργασίας, το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, η παράταση στην πληρωμή ρυθμισμένων φόρων και εισφορών, η συνέχιση των επιδομάτων ανεργίας και επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών.
Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση προσπαθεί να δει λίγο πιο πέρα και με βάση το άνοιγμα της αγοράς και της οικονομίας με ορίζοντα το Πάσχα. Δύο είναι οι κλάδοι εκείνοι που θα τύχουν μεγαλύτερης στήριξης και προσοχής. Αυτοί είναι όπως είναι λογικό και αναμενόμενο, η εστίαση και ο τουρισμός.
Ειδική μέριμνα θα υπάρξει και για το λιανεμπόριο, με την επιστρεπτέα 7 να προορίζεται σε ένα μεγάλο βαθμό προς αυτές τις επιχειρήσεις.
Για τουρισμός και εστίασης συζητείται η ενίσχυση μέσω ΕΣΠΑ, αλλά και η θέσπιση προγραμμάτων επιδότησης για προσλήψεις ενόψει και της θερινής περιόδου, που οι επιχειρήσεις των δύο αυτών κλάδων πραγματοποιούν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους.
Αίτημα για στήριξη του λιανεμπορίου
Μέσα σε αυτό το κλίμα και με αβέβαιη την ημερομηνία επαναλειτουργίας του επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, απέστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, με την οποία ζητάει σειρά παρεμβάσεων, ώστε όπως σημειώνει «να σταθεί το λιανεμπόριο όρθιο».
Όπως αναφέρεται στην επιστολή μεταξύ των άλλων ζητείται νέα μετάθεση για τις επιταγές 30 ημερών, η 7η επιστρεπτέα προκαταβολή αυτή τη φορά στοχευμένα να στηρίξει το σύνολο του λιανεμπορίου που παραμένει κλειστό υπολογίζοντας το αδιάθετο εμπόρευμα και βέβαια να παραταθεί και για τον Απρίλιο η υποχρέωση μηδενικής καταβολής ενοικίων.
Παράλληλα και προτάσεις στήριξης του κλάδου και για την μετά covid εποχή, με μειωμένα ενοίκια, επιδότηση μη μισθολογικού κόστους και επέκταση των μειωμένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους επόμενους έξι μήνες, διάστημα κατά το οποίο εκτιμάται ότι δεν θα έχει επιστρέψει η κανονικότητα στην αγορά και την οικονομία.