Site icon NewsIT

Νέο πακέτο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων – Έρχονται οριζόντια μέτρα σε εστίαση, τουρισμό

29.03.2021 | 06:48
Νέο πακέτο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων – Έρχονται οριζόντια μέτρα σε εστίαση, τουρισμό

Οριζόντιες, αλλά και στοχευμένες παρεμβάσεις ύψους 3 δισ. ευρώ θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο στήριξης που θα ανακοινώσει, μέσα στην εβδομάδα, η κυβέρνηση, με στόχο την τόνωση της οικονομίας, αλλά και την στήριξη εκείνων – επιχειρήσεις και εργαζόμενοι – που πλήττονται.

Το νέο στοιχείο στο εν λόγω πακέτο θα είναι η σημαντική παρέμβαση, μέσω ΕΣΠΑ για επιχειρήσεις της εστίασης και του τουρισμού. Το συνολικό ποσό που θα αφορά τις εν λόγω επιχειρήσεις θα ανέρχεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση δίνει μεγάλο βάρος στους δύο συγκεκριμένους κλάδους, αφενός γιατί έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο και αφετέρου θα είναι η «αιχμή του δόρατος» στην νέα προσπάθεια για επιστροφή και βέβαια για επανεκκίνηση του τουρισμού.

Το πακέτο των στοχευμένων μέτρων, για εστίαση και τουρισμό, θα σπάσει στα δύο και η ενίσχυση θα είναι ισόποση. Από 350 εκατ. για τον κάθε κλάδο. Θα προηγηθεί η εστίαση και προς το τέλος του μήνα θα ακολουθήσει ο τουρισμός. Ο διαχωρισμός αυτός γίνεται για καθαρά πρακτικούς λόγους.

Η εστίαση

Σε ό,τι αφορά την εστίαση, η έμφαση θα δοθεί στο υπάρξει απρόσκοπτη ροή στις προμήθειες. Να μην ξεχνάμε ότι πολλές πρώτες ύλες από τις εν λόγω επιχειρήσεις πήγαν στα σκουπίδια, αφού έληξαν. Για κάποιες μάλιστα που δεν είχαν delivery ή αυτό δεν ήταν άξιο λόγου, η ζημιά ήταν ιδιαίτερα μεγάλη.

Οι διαδικασίες που θα δοθούν οι ενισχύσεις θα είναι ταχύτατες (fast track). Η χρηματοδότηση θα γίνει με βάση τις πωλήσεις που είχαν όταν λειτουργούσαν υπό κανονικές συνθήκες, δηλαδή το 2019. Το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης θα ανακοινώσει μία σειρά από επιλέξιμες δαπάνες, με σκοπό να βοηθήσει τον κλάδο, ώστε να υπάρξει η αναγκαία ρευστότητα για να επανεκκινήσει όταν αρθούν οι περιορισμοί.

τουρισμός

Ο τουρισμός

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, η ενίσχυση θα γίνει και πάλι μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ και οι διαδικασίες θα είναι ανάλογες, δηλαδή ταχύτατες. Εκεί ίσως υπάρξει μία μικρή χρονική καθυστέρηση ώστε να ολοκληρωθεί η καταγραφή των αναγκών του κλάδου.

Πέραν αυτών θα ανακοινωθούν μέτρα επέκτασης της στήριξης (αναστολές συμβάσεων, κουρεμένα ενοίκια κ.λπ.), όπως επίσης και η επιστρεπτέα 7.

Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως αναφέρουν πως ευελπιστούν ότι είναι το τελευταίο πακέτο που περιέχει οριζόντια μέτρα σε τέτοια έκταση. Πιστεύουν ότι από τον Μάιο και μετά η οικονομία θα έχει μπει σε τροχιά.

Το συνολικό πακέτο

Αναφορικά με το ύψος της συνολικής παρέμβασης, εκτιμάται όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών χθες (28.03.2021) σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ότι θα ανέλθει στα 14 δισ., ενώ να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη του προϋπολογισμού ήταν για 7,5 δισ., σχεδόν δηλαδή διπλασιάστηκε και ακόμη δεν έχει τελειώσει το πρώτο 3μηνο του έτους.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι αν η πανδημία συνεχίσει, τότε τα πράγματα για την ελληνική οικονομία θα αρχίσουν να γίνονται εξαιρετικά δύσκολα.

Στο νέο πακέτο του Απριλίου για επιχειρήσεις και εργαζομένους για τον Απρίλιο θα περιλαμβάνει αναστολές συμβάσεων και αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ μηνιαίως, «κούρεμα» ενοικίων 40% για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και 100% για τις κλειστές, καθώς και των εργαζομένων σε αυτές, με αποζημίωση των ιδιοκτητών με το ποσό των 70 εκατ. ευρώ, αναστολή δόσεων ρυθμισμένων οφειλών, παράταση των επιδομάτων ανεργίας και «πάγωμα» επιταγών.

Ας δούμε τι θα περιλαμβάνει το πακέτο του Απριλίου:

  1. Απαλλαγή ενοικίου για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές. Το κράτος θα αποζημιώσει με το 80% τους ιδιοκτήτες ακινήτων για τις απώλειες που θα υποστούν. Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις θα ισχύσει η έκπτωση του 40% με την αναπλήρωση του 50% της ζημίας. Η έκπτωση θα αφορά και τα μισθώματα για πρώτη κατοικία η φοιτητική στέγη για εργαζομένους που θα είναι σε αναστολή.
  2. Καταβολή του επιδόματος των 534 ευρώ τον μήνα στους εργαζομένους σε αναστολή σε κλειστές και σε πληττόμενες επιχειρήσεις με κάλυψη από το Δημόσιο των ασφαλιστικών εισφορών.
  3. Επέκταση του προγράμματος «Συν-Εργασία».
  4. Παράταση των επιδομάτων ανεργίας.
  5. Αναστολή πληρωμής των δόσεων ρυθμίσεων για οφειλές στην εφορία και στα ελεγκτικά κέντρα καθώς και για τις ασφαλιστικές εισφορές με μετάθεση της δόσης για τον επόμενο μήνα (δηλαδή τον Μάιο).
  6. «Πάγωμα» επιταγών.
  7. Νέα η 7η κατά σειρά επιστρεπτέα προκαταβολή, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, για την παροχή ρευστότητας σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις με επίκεντρο την εστίαση και τον τουρισμό. Στον νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, θα μπορούν να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους ακόμη και αν είχαν αύξηση τζίρου το 2020. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η πλατφόρμα θα ανοίξει το 2ο 10ήμερα του Απριλίου και οι πληρωμένες θα πραγματοποιηθούν πριν το Πάσχα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version