Οικονομία

Νέο χαστούκι από το ΔΝΤ! Δημοσιονομική βόμβα τα αναδρομικά

"Βόμβες" από το ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία. Ζητά σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να αποτραπεί η επιστροφή αναδρομικών! Προληπτική... ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θέλει το Ταμείο. Αντιρρήσεις και για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Θέλουν να εφαρμοστεί το αφορολόγητο για να μειωθούν οι φόροι.

Νέο χαστούκι για την ελληνική οικονομία, σε λιγότερο από ένα 24ωρο από την άρνηση του Eurogroup να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Η έκθεση του ΔΝΤ, αναμενόμενη σε γενικές γραμμές, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τόσο στα δημοσιονομικά, όσο και στο θέμα των τραπεζών.

[read4more]

Θεωρεί ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά μπορούν να λειτουργήσουν ως βόμβα στην δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας και ζητεί από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχομένου. Επίσης ειδική αναφορά γίνεται και στο θέμα των παροχών ενόψει εκλογών και προτείνεται να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή.

Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες, αν και οι προτάσεις είναι εξαιρετικά διπλωματικές, εντούτοις αποκρούει τις ρυθμίσεις για τον ν. Κατσέλη και παράλληλα ζητάει προληπτικά, ενίσχυση των κεφαλαίων των τραπεζών (ανακεφαλαιοποίηση). Επίσης προτείνει οι όποιες αλλαγές στο χώρο να κινηθούν προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης πληρωμών και όχι υιοθέτηση μίας κουλτούρας «δεν πληρώνω».

Παράλληλα δείχνει την σαφή του αντίρρηση με την αύξηση του κατώτατου μισθού και των παρεμβάσεων στον συγκεκριμένο τομέα με την επισήμανση ότι κινδυνεύει η οικονομία στην περίπτωση που οι όποιες μισθολογικές αυξήσεις υπερβαίνουν την αύξηση της παραγωγικότητας.

Μία ακόμη αναφορά, ιδιαίτερα σημαντική έχει να κάνει με την μεταρρυθμιστική κόπωση που παρατηρείται.

Δημοσιονομικά

Προτείνει να υπάρξει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που τα δικαστήρια ακυρώσουν τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις στον δημόσιο τομέα και εκτιμά ότι η επιβάρυνση της οικονομίας θα είναι της τάξεως των 9,5 δισ. εφάπαξ και 1,5 δισ. σε ετήσια βάση. Αν αυτό επιβεβαιωθεί η εκτίμηση του ΔΝΤ είναι ότι οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων διαταράσσονται όπως και η δυνατότητα ομαλής αποπληρωμής των χρεών του ελληνικού δημοσίου.

Τράπεζες

Αναφορικά με το φλέγον ζήτημα των τραπεζών, έναν κλάδο που τον θεωρεί εξαιρετικά αδύναμο, το ΔΝΤ σημειώνει ότι πρέπει να ενισχυθεί το νομικό οπλοστάσιο για να διευκολυνθεί η μείωση των κόκκινων δανείων με όρους ιδιωτικού τομέα, πριν από την όποια σκέψη για κρατικές ενισχύσεις. Επίσης σημειώνεται με έμφαση μάλιστα η πάγια θέση του ΔΝΤ που συμπίπτει με αυτή της ΕΚΤ, ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να διαβρώσουν περαιτέρω την κουλτούρα πληρωμών, ενισχύοντας παράλληλα την εσωτερική τραπεζική διακυβέρνηση, διαμηνύει το Ταμείο.

Στο κρίσιμο ερώτημα εάν οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ θα μπορούσαν να θεωρηθούν «διπλωματικές». Ζητά να υπάρξει κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, είτε μέσω αύξησης κεφαλαίου ή δεδομένης της έλλειψης ζήτησης για μετοχές με τη χρήση κεφαλαιακών εργαλείων που δεν προκαλούν διάχυση (non diluting capital instruments).

Ανάπτυξη

Δυσμενής είναι η εκτίμηση για την ανάπτυξη της οικονομίας, με το Ταμείο να διαβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης δεν έχει ιδιαίτερη δυναμική με αποτέλεσμα να καρκινοβατεί πέριξ του 1%.

Σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο επιμένει ότι το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί από το επόμενο έτος, έτσι ώστε να υπάρξει η δυνατότητα για μειώσεις φορολογικών συντελεστών στο εισόδημα των φυσικών προσώπων και τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα