Αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμα και σε μονομερή ενέργεια για το νέο νόμο Κατσέλη η κυβέρνηση. Κυβερνητικές πηγές: Την Παρασκευή κατατίθεται η ρύθμιση, έως τότε συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Αυστηρούς όρους ζητούν οι δανειστές. Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε στο παιχνίδι τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμα και σε μονομερή ενέργεια, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ελληνική οικονομία και το μήνυμα που μπορεί να στείλει στις αγορές, είναι η κυβέρνηση για το νέο νόμο Κατσέλη.
Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «η κυβέρνηση την Παρασκευή 22 Μαρτίου θα καταθέσει τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης – τραπεζών. Μέχρι την Παρασκευή θα συνεχιστεί η συζήτηση με τους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών».
Τι έχει συμβεί έως σήμερα
Οι δανειστές, όπως φάνηκε από την χθεσινή τηλεδιάσκεψη, αλλά και τις σημερινές δηλώσεις του Ντέκλαν Κοστέλο, δεν δείχνουν καμία διάθεση να βάλουν νερό στο κρασί τους. Θεωρούν κομβικής σημασίας το ζήτημα για το διάδοχο σχήμα του «ν. Κατσέλη» και θέλουν να μην περιέχονται οι στρεβλώσεις του παρελθόντος.
Με λίγα λόγια οι δανειστές απαιτούν η προστασία της πρώτης κατοικίας να αφορά λίγους, αυτούς δηλαδή που είναι σε πραγματική αδυναμία, ενώ για τα επιχειρηματικά δάνεια βάζουν τόσες πολλές προϋποθέσεις, είναι εξαιρετικά δύσκολο κάποιος να μπει στην πλατφόρμα.
Κατά συνέπεια η κυβέρνηση, εφόσον υιοθετηθούν οι απαιτήσεις των δανειστών, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία, δύσκολα θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά το νέο νόμο. Και αυτό διότι οι προϋποθέσεις ένταξης στον νέο νόμο θα είναι τόσες πολλές, που μεγάλο μέρος των δανειοληπτών θα βρεθεί εκτός πλατφόρμας και εκτός προστασίας. Το ίδιο θα συμβεί και με τα επιχειρηματικά δάνεια.
Η προσπάθειά της αυτή την στιγμή εστιάζεται στο να πείσει τους δανειστές, ότι η άσκηση βγαίνει, το δημοσιονομικό κόστος δεν είναι δυσβάσταχτο και παράλληλα με την ένταξη στην ρύθμιση και των επιχειρηματικών δανείων, λύνεται ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, χωρίς δημοσιονομική επιπλέον επιβάρυνση.
Ο ρόλος Τσακαλώτου και Στουρνάρα
Αυτός είναι και ο λόγος που ο Αλ. Τσίπρας έριξε στην «μάχη» τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που μέχρι προχθές ήταν αμέτοχος. Έχει την εμπειρία σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα και το κυριότερο θεωρείται αξιόπιστος συνομιλητής από την άλλη πλευρά. Στην προσπάθειά της αυτή η κυβέρνηση, βρίσκει και ένα μάλλον απρόσμενο σύμμαχο. Τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος από την πλευρά του προσπαθεί να πείσει την ΕΚΤ, ότι η ένταξη στο σχέδιο των επιχειρηματικών δανείων δεν θα επιφέρει ανατροπές μη διαχειρίσιμες στο τραπεζικό σύστημα.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τη διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου πως την Παρασκευή θα κατατεθεί ο νέος νόμος Κατσέλη ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία, η κυβέρνηση οδηγείται στη μονομερή ενέργεια, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις αγορές και μάλιστα σε μια στιγμή που η οικονομία δείχνει να μπαίνει στις ράγες και οι αγορές, διστακτικά μεν αλλά σταθερά δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
Εν κατακλείδι, όλοι θεωρούν πως με τον ένα ή τον άλλον τρόπο η συμφωνία θα επιτευχθεί και δεν θα χρειαστεί να φτάσει κανένας στα άκρα.