Site icon NewsIT
12:55 | 22.01.19

Νόμος Κατσέλη: Πως και μέχρι ποιο όριο θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία

νόμος Κατσέλη πρώτη κατοικία
Θανάσης Παπαδής

Δεν θέλει να... σπάσει αυγά η κυβέρνηση για την πρώτη κατοικία. Πως θέλει να είναι ο νέος νόμος Κατσέλη. Στόχος οι 150.000€ για όριο προστασίας. Συζητούνται η επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου και η σύνδεση της αξίας του δανείου με την εμπορική αξία της πρώτης κατοικίας. Δεν ανησυχεί η κυβέρνηση για τις ενστάσεις και την εκταμίευση της δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.

Μπορεί αυτό που καίει αυτή την στιγμή την τρόικα να είναι το θέμα των τραπεζών και ο σχέδιο μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά στην σημερινή συνάντηση το απόγευμα ιδιαίτερα θα δοθεί και στο διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.

Η κυβέρνηση θέλει να μην σπάσει αβγά. Με λίγα λόγια να βρεθεί ένα σχέδιο που ουσιαστικά θα μεταφέρει για αργότερα την όποια λύση. Ωστόσο αυτό δεν φαίνεται ιδιαίτερα εφικτό και για τον σκοπό αυτό θα μπει στο τραπέζι του διαλόγου με σωρεία θεμάτων να είναι ανοικτά.

[read4more]

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση θέλει να υιοθετήσει το σχέδιο «Εστία» της Κύπρου, το οποίο θα… μεταφραστεί στα ελληνικά. Ωστόσο λείπουν πολλά κομμάτια για να συνθέσει κανείς το πάζλ.

Η κεντρική ιδέα είναι να υπάρχει επιδότηση της μηνιαίας δόσης του στεγαστικού δανείου από το κράτος, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, καθώς και σύνδεση της αξίας του δανείου με την εμπορική αξία της πρώτης κατοικίας. Εντούτοις δεν έχουν καθοριστεί τα όρια της εμπορικής αξίας, αλλά ούτε και τα εισοδηματικά κριτήρια που θα ισχύουν προκειμένου κάποιος να ενταχθεί στον νόμο.

Η κυβέρνηση θέλει ένα όριο κοντά στις 150.000 ευρώ, αλλά θεωρείται υπό τις παρούσες συνθήκες εξαιρετικά δύσκολο να υιοθετηθεί από τους δανειστές.

Οι… πρώτη επαφή

Στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών θα βρεθούν επίσης εκτός των άλλων και τα  θέματα της αύξησης του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου.  Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επαφές που είχαν χθες με τους εκπροσώπους των κομμάτων οι επικεφαλής των δανειστών έδειξαν ενοχλημένοι από την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.

Μάλιστα τα στελέχη της Κομισιόν ήταν πλήρως ενημερωμένα για το περιεχόμενο του πορίσματος της επιτροπής του υπουργείου Εργασίας για αυξήσεις από 5% έως 10% στον κατώτατο μισθό. Αφού επανέλαβαν την επίσημη θέση της Κομισιόν για μια «λελογισμένη αύξηση», άφησαν ωστόσο να διαφανεί ότι θα συμφωνούσαν σε ένα ποσοστό αναπροσαρμογής των κατώτατων ημερομισθίων που δεν θα ξεπερνούσε το 7-7,5%, θεωρώντας υπερβολικό το 10%. Το θέμα πάντως θα συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχει σήμερα η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου με τους θεσμούς και η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό προς το τέλος του μήνα.

Εκτός από τον υποκατώτατο μισθό στις ίδιες συναντήσεις σύμφωνα με πληροφορίες από τα κόμματα καταγράφηκε η ανησυχία των θεσμών αναφορικά με το ενδεχόμενο δημοσιονομική εκτροπής είτε στη βάση των επικείμενων αποφάσεων του ΣτΕ για τα αναδρομικά, είτε εξαιτίας των προσλήψεων την πορεία των οποίων παρακολουθούν στενά. Πεδίο τριβής φαίνεται να αποτελούν και οι καθυστερήσεις στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου σχολιάζοντας ότι πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα με εξαιρετικά σημαντικό κόστος που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον προϋπολογισμό και ειδικότερα στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Όλες αυτές οι ανησυχίες θα αποτυπωθούν και στις εκθέσεις που θα παρουσιάσουν τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το ΔΝΤ.

Πάντως, παρά τις καθυστερήσεις στα μεταμνημονιακά προαπαιτούμενα και τις ενστάσεις που διατυπώνονται τόσο στους κόλπους των θεσμών όσο και στους κόλπους της κυβέρνησης δεν φαίνεται να υπάρχει ανησυχία περί πιθανής μη εκταμίευσης της δόσης των 750 κατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version