Site icon NewsIT

Νόμος – σκούπα για πρόστιμα, φόρο υπεραξίας και μετοχές

19.02.2014 | 07:14
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με την κυβέρνηση να επιχειρεί να κλείσει τα φορολογικά «μέτωπα» ώστε να κοπάσουν οι αντιδράσεις και ενόψει εκλογών...

Ουσιαστικά μετά το σάλο που προέκυψε, σύμφωνα με την “Ημερησία” αλλάζουν όλα στα πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων και μη έκδοση αποδείξεων, στο φόρο υπεραξίας ακινήτων και μετοχών, στη φορολογία των αγροτών ενώ παράλληλα αλλάζει το σύστημα υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, αυξάνεται το ακατάσχετο όριο μισθών και συντάξεων για οφειλές προς το Δημόσιο και καθιερώνεται συμψηφισμός χρεών ιδιωτών με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο:

Μείωση έως 68% των προστίμων για την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων και για τη μη έκδοση αποδείξεων. Ειδικά για τις αποδείξεις που δεν εκδίδονται αναμένεται να καθιερωθεί πλαφόν στο ύψος του προστίμου που θα οριστεί στις 30.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες:

Μειώνεται στα 400 ευρώ από 1.000 ευρώ το πρόστιμο που προβλέπεται για τους επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Β΄ κατηγορίας). Στο τραπέζι των συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας βρίσκεται και η πρόταση για μείωση του συγκεκριμένου προστίμου στα 250 ευρώ, σχέδιο το οποίο μάλλον απορρίπτεται από την τρόικα.

Περιορίζεται στα 800 ευρώ από 2.500 ευρώ το πρόστιμο που επιβάλλεται σε όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Γ΄ κατηγορίας). Η εναλλακτική πρόταση που εξετάζεται προβλέπει τη μείωση του συγκεκριμένου προστίμου στα 500 ευρώ.

Απαλλαγή από το φόρο υπεραξίας 15% για πωλήσεις ακινήτων τα οποία έχουν μείνει στην κατοχή των πολιτών για διάστημα μεγαλύτερο των 25 ετών. Για τα υπόλοιπα ακίνητα ο φόρος περιορίζεται σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα η τιμή κτήσης, θα υπολογίζεται ξανά λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον πληθωρισμό των ετών που μεσολάβησαν (δηλαδή θα πληθωρίζεται). Στην υπεραξία που προκύπτει εφαρμόζονται συντελεστές απομείωσης ανάλογα με το χρόνο διακράτησης του ακινήτου οι οποίοι ξεκινούν από 0,95 για διακράτηση έως πέντε χρόνια και φτάνουν έως 0,66 για διακράτηση από 20 έως 25 χρόνια. Επίσης διατηρείται η απαλλαγή από το φόρο υπεραξίας για όσους έχουν κέρδος από την πώληση έως 25.000 ευρώ και έχουν κρατήσει το ακίνητο στην ιδιοκτησία τους τουλάχιστον πέντε χρόνια. Ο φόρος υπεραξίας θα υπολογίζεται και θα βεβαιώνεται από τις εφορίες και οι συμβολαιογράφοι θα είναι υπεύθυνοι για την είσπραξη και την απόδοση του φόρου στο Δημόσιο.

Διορθώσεις στις διατάξεις του φόρου υπεραξίας των μετοχών. Οι φορείς της αγοράς έχουν προτείνει να αντικατασταθεί ο φόρος υπεραξίας με αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων μετοχών από 0,2% που ανέρχεται σήμερα σε 0,3% ή 0,4%, πρόταση που βλέπει με θετικό μάτι το Μαξίμου.

Αλλαγές στο σύστημα απόδοσης του ΦΠΑ με αποσύνδεση της υποβολής της περιοδικής δήλωσης από την καταβολή του φόρου. Το νέο σύστημα θα προβλέπει:

Η χρεωστική περιοδική δήλωση ΦΠΑ θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά χωρίς την καταβολή του οφειλόμενου ποσού. Το ποσό του οφειλόμενου ΦΠΑ θα βεβαιώνεται αυτόματα με την υποβολή της δήλωσης και για την εξόφλησή του στις τράπεζες ή τα ΕΛ.Τ.Α. θα εκδίδεται «Ταυτότητα Οφειλής». Η υποβολή θα μπορεί να γίνει χωρίς την πληρωμή των 10 ευρώ.

Διατηρείται το σύστημα εξόφλησης του ΦΠΑ σε δύο δόσεις. Ο υπόχρεος θα πρέπει να να εξοφλεί το 50% του οφειλόμενου ΦΠΑ μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα υποβολής της περιοδικής δήλωσης και το υπόλοιπο 50% μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα, με προσαύξηση 2%.

Βελτιώσεις στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών (απαλλαγή από την τήρηση βιβλίων όλων των αγροτών, υποχρέωση υποβολής μιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, υποβολή συγκεντρωτικής κατάστασης μια φορά το χρόνο, απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για τα 5 πρώτα χρόνια, μείωση στο 27,5% της προκαταβολής φόρου για το 2015).

Αύξηση του ακατάσχετου μισθών και συντάξεων για οφειλές προς το Δημόσιο στα 1.500 ευρώ από 1.000 ευρώ. Επίσης, δεν θα γίνονται πλέον κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 500 ευρώ.

Συμψηφισμό απαιτήσεων των πολιτών από όλο το δημόσιο τομέα με οφειλές τους προς το Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι δυνατό να συμψηφίζονται πάσης φύσεως απαιτήσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων από υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, ΝΠΔΔ και δήμους με οφειλές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Διαβάστε επίσης:

Η Ελλάδα “σπέρνει” τη διχόνοια ανάμεσα σε Μέρκελ και Σόιμπλε – Έτοιμος για αντάρτικο ο γερμανός υπουργός εάν επιβεβαιωθεί το πλεόνασμα
 

Με εκπροσώπους από 11 βιομηχανικούς κλάδους θα συναντηθεί ο Κ. Χατζηδάκης

New York Times: “Κίνδυνος” αποπληθωρισμού και “αδράνεια” της ΕΚΤ

Ecofin: Ένα βήμα πιο κοντά στην τραπεζική ενοποίηση

Ποια ελληνικά “φιλέτα” στοχεύουν οι Άραβες και οι Κινέζοι

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version