- Έρχεται δύο μήνες νωρίτερα ο ΕΝΦΙΑ του 2018 - Τι θα γίνει με τις αντικειμενικές και πως θα επηρεάσουν τον φόρο - Τι χάνουν και τι κερδίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων
Μπορεί οι αντικειμενικές αξίες να μην έχουν αλλάξει, όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση προς τους δανειστές, όμως το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται έτοιμο να φέρει μπροστά την έκδοση των εκκαθαριστικών τον ΕΝΦΙΑ του επόμενου χρόνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να προχωρήσει στην έκδοση των νέων σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ για πάνω από 6,3 εκατ. φορολογούμενους τον Ιούνιο, αντί για τα τέλη Αυγούστου που γινόταν τα τελευταία χρόνια. Αυτό βέβαια εφόσον ο σχεδιασμός υλοποιηθεί και οι νέες αντικειμενικές αξίες αλλάξουν έως τον Μάρτιο, όπως εκτιμά το οικονομικό επιτελείο.
Η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου θα γίνει τον Ιούλιο και θα συμπέσει με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος του επόμενου έτους. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του έτους 2018 θα σε έξι μηνιαίες δόσεις μέχρι το τέλος του έτους αντί για πέντε δόσεις που εξοφλείται φέτος και εξοφλήθηκε το 2016.
Τον Μάρτιο οι νέες αντικειμενικές
Παράλληλα κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν στη χρονική μετάθεση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Η σχετική μνημονιακή δέσμευση ήταν οι αλλαγές να γίνουν ως το τέλος Δεκεμβρίου. Ωστόσο, ο χρόνος δεν επαρκεί, τα τεχνικά προβλήματα δεν έχουν ξεπεραστεί και θα πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά. Έτσι, αποφασίστηκε η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών να γίνει έως το τέλος Μαρτίου 2018.
Ο ΕΝΦΙΑ του νέου έτους θα υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές ζώνης και μάλιστα ο λογαριασμός θα έρθει νωρίτερα. Στόχος είναι η εκκαθάριση του νέου ΕΝΦΙΑ να ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου, όταν και ολοκληρώνεται η υποβολή και εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.
Δώρο άδωρο οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ
Με δεδομένο ότι ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει και παραμένει στα 2,65 δις. ευρώ, όποια μείωση γίνει στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αντισταθμιστεί από τις αυξήσεις που θα γίνουν σε πολλές φθηνές περιοχές αλλά και από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών και τις παρεμβάσεις στο συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται σήμερα σε περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.