Δύο είναι οι βασικές αιτίας. Η πρώτη έχει να κάνει με την οξυμένη πολιτική κατάσταση και η δεύτερη με την ένταση που άρχισε τις τελευταίες ώρες να επικρατεί στο Αιγαίο.
Οι αγορές θεωρούν ότι η υπόθεση Novartis οξύνει την κατάσταση και στο εσωτερικό της χώρας και αυξάνει τον πολιτικό κίνδυνο, κάτι που ξένοι ξορκίζουν και φοβούνται όσο τίποτε άλλο. Παράλληλα η ένταση των τελευταίων ωρών στις σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας, με τις προκλήσεις της γείτονος στα Ίμια έχουν δημιουργήσει ένα αρνητικό περιβάλλον για την χώρα, που αυτό φαίνεται και από τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν έγινε η έκδοση του 7ετούς ομολόγου, την περασμένη Τετάρτη, η απόδοση των 10ετών ομολόγων, είχαν επιτόκιο 3,66% και χθες αυτή είχε εκτιναχθεί στο 4,4%, άνοδος σχεδόν 15%. Να σημειωθεί ότι οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα είχα ξεκινήσει μία ραγδαία αποκλιμάκωση από το τέλος Νοεμβρίου του περασμένου έτους και πλέον αρχίζουν να επιστρέφουν σε εκείνα τα επίπεδα, εξέλιξη που μόνο θετική δεν μπορεί να την χαρακτηρίσει κανείς.
Το επιτόκιο με το οποίο θα δανειζόταν σήμερα η χώρα να έβγαινε στις αγορές με 10ετές ομόλογο μόνο ελκυστικό δεν μπορεί να το πει κανείς, αφού είναι πολλαπλάσιο από αυτό που δανείζονται χώρες που ήταν σε μνημόνιο, όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία.
Επίσης και στο Χρηματιστήριο η εικόνα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως και η ιδανική. Τα διεθνή χρηματιστήρια ανέκαμψαν έστω και μερικώς, ωστόσο στην Αθήνα η κατάσταση δεν ήταν ευοίωνη.
Και όλα αυτά έρχονται λίγες ημέρες πριν την έλευση της εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα για την έναρξη νέου κύκλου συνομιλιών ενόψει της 4ης αξιολόγησης. Επίσης κάτι που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο είναι και το γεγονός ότι εντείνονται στην Ευρώπη οι φωνές ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να ρισκάρει να βγει μόνη στις αγορές χωρίς ασπίδα προστασίας (προληπτική γραμμή), κάτι που όπου σταθεί και όπου βρεθεί επαναλαμβάνει ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας που λέει πως είναι προς όφελος της χώρας να έχει μία γραμμή άμυνας σε πιθανές αναταράξεις των αγορών.
Του Θανάση Παπαδή